גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | מרכיבי מזון | » | הפחתת נתרן: האתגר התעשייתי הבא |
הנתרן הוא מינרל, אחד המרכיבים המצויים באופן טבעי בגופנו. במזון נמצא הנתרן בצורתו הנפוצה כמלח בישול ((NaCl. הנתרן חיוני לשמירה על מאזן תקין של נוזלי הגוף, מסייע להולכת אותות עצביים, ושומר על קצב תקין של פעימות הלב. מצד שני, נתרן עלול להזיק לבריאות כאשר הוא נצרך בכמות עודפת.
מערכת foodsdictionary, 24.04.2014
תקפידו על כך - תפחיתו את צריכת המלח שלכם!
רקע כלליכבר בשנת 1906 התפרסם המאמר המדעי הראשון שקשר בין צריכת יתר של מלח לבין לחץ דם גבוה. כיום, לאחר למעלה ממאה שנה ומאות מאמרים דומים שהתפרסמו, אין לאיש עוד ספק כי עודף נתרן בתפריט היומי גורם לנזק בריאותי, לעלייה בלחץ דם ולמחלות כרוניות נוספות. בארה"ב, הצריכה העודפת חריפה כל כך (9.2 גרם לאדם ביום בממוצע) עד שמשערים כי הפחתה של חצי כפית מלח לאדם ביום (2.5 גרם) תחסוך למערכת הבריאות 24 מיליארד דולר בשנה ותסייע לצמצום תחלואה ומניעה של כ- 100,000 מקרי מוות. בעולם המערבי קיימות כיום כ- 32 תוכניות לאומיות להפחתת נתרן ,ולאחרונה החלה גם בישראל תוכנית לאומית להפחתת נתרן, אשר הציבה יעד להפחתת צריכת המלח הממוצעת לאדם ב- 3 גרם ליום עד שנת 2020. התוכנית מופעלת בשיתוף פעולה של משרד הבריאות עם תעשיית המזון ועם ארגונים רפואיים. היכן מסתתר הנתרן בתפריט היומי שלנוכפית מלח שוקלת כ- 5-6 גרם ומכילה כמות נתרן השווה לכמות המקסימאלית המומלצת לצריכה יומית לאדם בוגר - 2.4 גרם, אך אל לנו להתבלבל: רק כ- 15% מתצרוכת הנתרן היומית שלנו מקורה מהמלחת מזון בשעת הבישול ובשעת הארוחה. למעלה מ- 75% מכמות המלח שאנו צורכים מגיעה ממוצרי מזון תעשייתיים - חטיפים מלוחים, מלפפונים חמוצים, בשר מעובד (כמו שניצלים), גבינות, מוצרים מעובדים מסויה וממרחים שונים. אבולוציה של הגברת כמויות המלח בתעשייההמלח הוא רכיב בסיסי וזול בתעשיית המזון, ועונה על פונקציות רבות מעבר להענקת הטעם המלוח:
בגלל העלות הנמוכה של השימוש במלח בתעשייה והפונקציות הרבות שבהן הוא משתתף, כמות המלח המוספת למוצרים המעובדים בשנים האחרונות הלכה וגדלה. הרצון ליצור מוצרים עזי טעם שבולטים מול המתחרים, הגדיל את השימוש בחומר גלם זה. בד בבד, הצרכן התרגל לאורך השנים לטעם עוצמתי יותר, וחוש הטעם שלנו הסתגל לעודף מלח ולטעמים עזים וחזקים. צריכת נתרן מומלצתעל פי דו"ח ארגון הבריאות העולמי (2007) גוף האדם זקוק פיזיולוגית ל- 180-230 מ"ג נתרן ביום. ההמלצה של משרד הבריאות בישראל לצריכת נתרן למבוגרים היא כ- 1.5 גרם נתרן ליממה, וגבול הצריכה המרבית נע בין 2.0-2.4 גרם ליממה. לגבי ילדים מגיל חצי שנה ועד גיל 13 משתנה ההמלצה היומית בהתאם לצריכת האנרגיה ונעה בין 1.0-2.2 גרם. בפועל, צריכת הנתרן במדינות רבות בעולם גבוהה בהרבה מהמומלץ על ידי הגופים הבריאותיים. על פי דו"ח של התוכנית הלאומית להפחתת צריכת המלח בישראל, צריכת הנתרן של גברים בישראל היא פי שניים מהמומלץ, ושל נשים פי אחד וחצי. למידע נוסף באתר על מינונים מומלצים לנתרן על פי גיל ומין כנסו אל ערך נתרן. לקריאה נוספת: לא כדאי לכם לפספס (אבל כן כדאי לכם לצרוך בצורה נבונה): היבט צרכני: הסתגלות חוש הטעם להפחתה בנתרןהרגשת הטעם המלוח נגרמת כתוצאה ממעבר יוני המלח בתעלות ספציפיות הנמצאות על גבי פקעיות הטעם בלשון. מחקרים מלמדים כי האהדה לטעם המלוח היא תכונה המתפתחת עם הגיל. תינוקות בני יומם אינם מגיבים בחיוב למים מלוחים אלא באדישות, ואילו אצל תינוקות בגיל 4-24 חודשים כבר נצפתה העדפה למים מלוחים, ובגילאים בוגרים יותר (מעל שנתיים) למדו התינוקות להעדיף מזונות מלוחים בהתאם למזונות שאליהם נחשפו בתפריט היומי שלהם. ההסבר של החוקרים לממצאים אלה הוא שההעדפה לטעם מלוח מתפתחת עם הגיל, והרגישות לעוצמות הטעם המלוח מושפעת מהחשיפה למגוון מזונות מלוחים. אך כשם שמסתגלים לתפריט עשיר במלח, אפשר גם להסתגל לתפריט דל במלח. הפחתה של מלח בתפריט היומי במזונות השונים תגרום, לאחר חשיפה ממושכת, לרגישות גבוהה יותר לריכוזי מלח קטנים יותר (ללא פגיעה באהדה למוצר ובהעדפתו). הסתגלות שכזו היא תהליך הדרגתי שבסופו הצרכנים מעדיפים מזון המכיל פחות מלח ודוחים דווקא את המזונות המלוחים. מומלץ כי הפחתת המלח במזון תהיה מערכתית רוחבית ומשולבת בכלל התעשייה תוך התערבות והתגייסות רגולטורית בנושא. היבט תעשייתי: פתרונות הפחתת נתרןהצרכן מעוניין להפחית את הנתרן במוצר בעל ערך תזונתי גבוה, אך רוצה גם להמשיך ולקבל טעם עוצמתי וחזק. נשאלת השאלה: איך מצמצמים את השימוש במלח בתעשייה ללא פגיעה במוצר ובמרקמו, כמו גם במכירות ובהעדפת הצרכנים? איך משפרים את הערך הבריאותי של המוצרים כך שיהיו עדיין טעימים וערבים לחיך הצרכנים? להלן שישה פתרונות להפחתת נתרן המבוססים על ניסיון של חברות בתעשייה:
במרבית המקרים תבוצע הפחתת הנתרן במזון מסוים על ידי שילוב כמה מהפתרונות המוצעים לעיל, הכוללים רה-פורמולציה והתאמה לתהליך הייצור. חברת Pro Solv עוסקת בתחומי המיקרוביולוגיה, הנדסת מזון וטכנולוגיית מזון ומתמחה בפתרונות לאירועים ומשברים בתעשיית המזון, בכל שלבי תהליך הייצור - החל מחומרי הגלם, תהליך הייצור, האריזה וחיי המדף של המוצר. הצוות המקצועי של פרו סולב מסייע לגורמים מקצועיים בחברות בתחום המזון לאתר כשלים ובעיות מהותיות בתהליכי הייצור ולהטמיע פתרונות למניעתם. החברה שמה לה למטרה להיות גוף אובייקטיבי ומקצועי לקידום, טיפול ומניעת בעיות איכות בתעשיית המזון והחקלאות, על בסיס הידע המקצועי הרחב ביותר והאמצעים הטכנולוגיים העדכניים ביותר. בחברה מועסק צוות בעל ידע וניסיון רב בתחומי הנדסת מזון, טכנולוגיות מזון ומיקרוביולוגיה ובנוסף מפעילה החברה מעבדה מקצועית לצורכי מחקר ופיתוח ייעודיים, בניהולו של ד"ר אריאל מעוז, מיקרוביולוג בכיר. |