גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | האם החיידקים שלנו משמינים אותנו? |
כולנו מודעים לכך שמגיפת השמנה ההולכת וגוברת, והמחלות הנלוות לה כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, נגרמות בין השאר מגנטיקה, הרגלי תזונה לקויים ואורח חיים לא בריא. בשנים האחרונות חוקרים מצביעים על גורם חשוב נוסף שכנראה משפיע על ההשמנה באדם והוא הרכב המיקרוביוטה (החיידקים) במעי, המשמש רקמה מטבולית המשפיעה על הפיזיולוגיה שלנו. בכתבה הבאה, אנסה להציג לכם מכמה כיוונים אפשריים את השפעותיהם של המיקרוביוטה במעי האדם ואת המנגנונים המצביעים על הקשר שלהם להשמנה.
קארין גרינבוים, דיאטנית קלינית B.Sc, RD, 31.08.2014
מה הקשר בין חיידקים בגוף שלנו להשמנה?
מהי מיקרוביוטה?מיקרוביוטה הינה קבוצה של מיקרו אורגניזם הכוללים בתוכם בקטריות, וירוסים, ארכיאה ואאוקריוטים, ומפוזרים לאורך כל גוף האדם: אוזניים, אף, פה, נרתיק, עור, בית השחי, מפשעה, בין אצבעות הרגליים ובעיקר במערכת העיכול. מעי האדם מכיל לפחות 10 בחזקת 14 (1.5 ק"ג) בקטריות אנאירוביות המכילות 100-500 זנים שונים. מדהים לגלות כי הגנום של החיידק מצוי פי 100 מגנום האדם בגופינו - מה שמחזק את ההוכחה שלחיידקים יש תפקיד בלתי נמנע בפעילות המטבולית שלנו. מחקרים מראים כי המיקרוביוטה של המעיים נחשבת רקמה מטבולית פעילה, המשפיעה על הפיזיולוגיה שלנו ומקיימת אינטראקציות עם מערכת החיסון. חיידקי המעי מבצעים בשבילנו מגוון פעולות שהאדם אינו מסוגל לבצע: פירוק חומרים רעילים ומסרטנים מהמזון, סינתזת ויטמינים, תסיסת חומרי מזון קשים לעיכול המצויים בדגנים, פירות וירקות, מניעת אכלוס פתוגנים מזיקים, תורמת לחילוף החומרים ומשחקת תפקיד בהמרת המזון לאנרגיה ואחסון הקלוריות בתאי שומן. מחקרים הראו כי הרכב החיידקים במעי שונה בין אנשים רזים לשמנים, ולחיידקי המעי באנשים שמנים יש יכולת להשפיע ולתרום יותר לתהליכי השמנה לעומת חיידקי המעי ברזים. הקשר בין מיקרוביוטה להשמנהאציג בפניכם חלק מהמנגנונים המקשרים בין מיקרוביוטה להשמנה:
לקריאה נוספת: מה קדם למה?עולה שאלת הביצה והתרנגולת, מה קדם למה? האם השמנה גורמת להרכב שונה של חיידקים במעי האדם או הרכב שונה של חיידקים במעי האדם גורם להשמנה? הרכב המיקרוביוטה של האדם מושפע ממספר גורמים גנטיים וסביבתיים:
גורמים גנטיים וסביבתיים גם יחדאם כן, גורמים סביבתיים לעומת גורמים גנטיים אכן ניתנים לשינוי. האם יש ביכולתינו לעודד צמיחת זני חיידקים ספציפיים במעי שלנו? מחקר שפורסם במגזין science ב- 2013 חשף קשר בין השמנה להדבקה בחיידקים. במחקר הודבקו עכברים סטריליים בחיידקי מעי של זוגות תאומים - תאום רזה ותאום שמן בכל זוג. העכברים שהשתתפו במחקר גודלו באותם תנאי גידול, צרכו תזונה דומה ובכמות שווה של מזון דל שומן רווי ועשיר בסיבים תזונתיים מפירות וירקות, וכן היו בעלי מטען גנטי זהה. הממצאים הוכיחו את המנגנונים שהצגתי כאן בכתבה: העכברים שהודבקו בחיידקי התאומים השמנים הפכו לשמנים בעלי עמידות לאינסולין, ועכברים שהודבקו בחיידקים של התאומים הרזים נשארו רזים עם פרופיל מטבולי המתאים לרזים. לסיכום, מגיפת ההשמנה המתפתחת במהירות בשנים האחרונות היא תוצאה ידועה של גורמים גנטיים וסביבתיים (תזונה בריאה ואורח חיים) המוכרים לנו, אך הקשר החדשני המוצג במחקרים בשנים האחרונות, בין מיקרוביוטה והשמנה יכול להוסיף פתרונות חדשניים כמו אנטיביוטיקה/פרוביוטיקה כיעד להשפעה בתוכניות טיפול בתופעת ההשמנה. כמובן שדרושים מחקרים נוספים בתחום על מנת לצאת בהצהרות חותכות. הכותבת היא קארין נחמן גרינבוים, דיאטנית קלינית B.Sc, RD. הצטרפו אל דף הפייסבוק של קארין. |