גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | צמחונות וטבעונות | » | השיגעון הירוק: מה יוצא לי מזה? |
אם לא די היה לנו בשלל "שיגעונות" התזונה שצצים כפטריות לאחר הגשם, בא הטרנד הירוק ועלה על כולם. לפתע, כל כך הרבה אנשים משכימים קום, סוחטים, מערבלים ובעיקר לוגמים "שדות ירוקים" למכביר. האומנם כצעקתה? האם באמת הגיעה אלינו הבשורה לחיים בריאים, ארוכים ושופעי חיוניות והנאה?
עמרית בן סירה N.D.C.Ac, ד"ר לנטורופתיה, מומחית לרפואה טבעית משולבת, 13.03.2015
גם אתם נסחפתם אחרי השיגעון הירוק?
הירקות הירוקים, כמו גם אחיהם הכתומים, האדומים והסגלגלים, עשירים בויטמינים, נוגדי חמצון, סיבים והמון מינרלים. הריכוז הגדול של חומרי הזנה חיוניים והספיגה המהירה אכן מסייעים להעלות את רמת האנרגיה, לשפר את תפקודי הגוף ובהם את התפקוד החיסוני. גישות תזונתיות שונות לריפוי מחלות קשות מציעות כמויות גדולות של מיצי ירקות ובהם מיץ חסה וגזר העשירים מאוד ברכיבים שמסייעים לגוף להילחם בתאי סרטניים, במחלות ויראליות וברעילות. הכלורופיל, הצבען הירוק של הצמחים שזכה גם לכינוי "דם הצמחים", ידוע ביכולתו לטהר את הכבד ואת קרומי התא מרעלים שהצטברו בהם לאורך שנים. הדמיון המבני בין הכלורופיל להמוגלובין (נשא החמצן בדמנו) מאפשר לו ספיגה מהירה ומאפשר לו לבצע את תהליכי הניקוי ברמת התא. נוגדי החמצון מסייעים לשיקום ותיקון רקמות. רוב המזונות מן הצומח בצורתם החיה והטרייה מעלים את ה- PH הבסיסי של הגוף ובכך מורידים את תופעות הדלקת. אפשר סתם לאכול ירקות לרובנכון שכישראלים רובנו צורכים כמויות סבירות של פירות וירקות, אך מסתבר שכדי לחולל "נס" אמיתי עלינו להעלות את כמות הירקות פי כמה. שייקים ומיני מיצים מאפשרים צריכה של כמות גדולה במיוחד של ירקות ובכך מתאפשר לו להעלות משמעותית את כמות הרכיבים התזונתיים האיכותיים לגוף וליהנות מיתרונותיהם התרפויטיים של הירקות. שייק או מיץ: מה עדיף?השייק נעשה במערבל/בלנדר. בשוק מצויים מכשירים רבים וברמות מחיר שונות בתוכם מכשירים מאוד איכותיים כמו הויטמיקס או אחיו הסיני. מכשירים איכותיים כאלה אכן מצליחים ליצור מרקם חלק לחלוטין בתהליך שאינו גורם לחימום הירק ומכאן גם מונע התחמצנות (התהליך שיוצר רדיקלים חופשיים). מכשירים פשוטים וזולים יותר יוצרים משקה חלק פחות ומעלים את החשיבות לצרוך אותו מיידית כדי להקטין את תופעות החמצון. יתרונו הגדול של השייק הוא בכך שהוא מכיל את כל הסיבים התזונתיים המצויים בירק. סיבים תזונתיים חיוניים להשתרשות החיידקים הטובים במעיים, לשיפור התנועתיות של המעי ולספיחת רעלים ועודפי כולסטרול מתוך מערכת העיכול. מיץ סוחטים במסחטה לירקות קשים. גם מגוון המסחטות הוא גדול וכדאי להעדיף את המסחטות שמבצעות תהליך איטי וללא כניסת אוויר. מסחטות כאלה מונעות חמצון ומאפשרות ניצול טוב יותר של הירקות. המיץ הינו מזון מרוכז מאוד שנספג בקלות ובמהירות, חסרונו היחיד של המיץ הוא בהיעדר הסיבים. אני אישית משתדלת לקחת לאחר הסחיטה חלק מהסיבים שנותרו במסחטה ולהכין מהם שייק. אחרי שתי מנות כאלה מרגישים שבעים לחלוטין והגוף נהנה משפע בריאות. כנסו בנוסף: מה יוצא לי מזה?הורדת רמות החומציות, כלומר הפיכת הרקמות לבסיסיות יותר, מקטינה את מספר ועוצמת תהליכי הדלקת ומכאן מסייעת למניעת מחלות, החל במחלות חורף דרך פגיעות במפרקים, מחלות ראומטיות, ירידה ברמות הסידן, מחלות כלי דם ואפילו מחלות הסרטן. זירוז ניקוי רעלים מסייע לבריאות הכללית, לתחושת החיוניות, לשיפור מראה העור ואפילו מאיץ תהליך הרזיה. אנשים שהמירו ארוחה אחת ביום במנת מיץ ירוק או שייק איבדו למעלה מ- 2 ק"ג ממשקלם במהלך 3 חודשים, ללא כל שינוי נוסף בתזונתם. הכמות הגדולה של רכיבים תזונתיים ממקור צמחי ותוספת הסיבים למי ששותה או שייק או מוסיף אחרי סחיטת המיץ את הסיבים משפרת את תהליך העיכול ומאיצה את הפעילות המטבולית של מערכת העיכול. שיפור הפעילות מונע הצטברות של רעלים, משפר את התפקודים הבריאים של המעיים ויוצר תחושה של קלות. ברור גם שההתלהבות הרבה מסגנון תזונתי נקי ובריא כל כך הינה הגל הנגדי למהפכת המזון המהיר והמתועש שקדמה לו. ריבוי חומרי ההדברה, השימור, צבעי המאכל והתוספים הכימיים משפרי הטעם, הריח ואורך חיי המדף, פגעו בבריאות ובאיכות החיים של הצרכנים הכבדים. מתוקף יכולתם של המיצים הירוקים לטהר את הגוף מרעלים הם מסייעים בתיקון נזקים של תרופות ואף של תוספי תזונה שייצורם המתועש גרם להצטברות רעלים בגוף. לדוגמא, מחקר שפורסם לאחרונה חשף כי אצל אנשים שצרכו תוספים של חומצה פולית הייתה הצטברות רעילה של התוסף. הסיבה: בצורתה הטבעית, החומצה הפולית הכל כך חיונית קשורה לקבוצה מתילית - CH3, בעוד שהמוליקולה בה השתמשו ברוב התוספים היה שונה. כתוצאה מכך התקשה הגוף לנצל את החומצה הפולית ואף לפנות את העודף שנותר. בצורתה הטבעית כפי שהיא מופיעה במיצים ובשייקים הירוקים מסייעת החומצה הפולית בפינוי אותן שאריות רעילות מהגוף. האם זה מתאים לכולם?מזונות מרוכזים ופעילים מתאימים לאנשים שרמות האנרגיה שלהם שבירות או גבוהות. אפקט הניקוי העוצמתי עלול להתיש אנשים מבוגרים מאוד או מותשים מאוד. אנשים כאלה צריכים להתחיל בכמויות קטנות (1/4 כוס או 1/2 כוס) ואפילו למהול את המיץ המרוכז במים. ניתן להעלות את הכמויות בהדרגה ככל שמסתגלים ומתחזקים. נשים בהריון וצרכני תרופות יטיבו אף הם אם יצרכו כמויות קטנות, יעלו בהדרגה ואף יתייעצו עם מטפל מוסמך. אנשים שנוטלים תרופות לדילול דם ווארפרין - קומדין, חייבים לצרוך כמות קבועה של מזונות ירוקים. בירוקים ישנה כמות גבוהה של ויטמין K שמחזק את תפקודי הקרישה. מינון מדויק של התרופה תלוי בפעילות זו. על חולי כליות ומטופלי דיאליזה להימנע לחלוטין ממזונות שרמות האשלגן שבהם גבוהות, לכן צריכת מזונות מרוכזים אלה אסורה עליהם לחלוטין. מזונות ירוקים ממשפחת המצליבים כמו כרוב, ברוקולי, קולרבי ואחרים סופחים יוד ובכך מחלישים את תפקודי בלוטת התריס. לכן, מומלץ להימנע מהם או לפחות להמעיט למי שבלוטת התריס שלו חלשה. רמות החלבון וחומצות השומן החיוניות נמוכות בכלל הירקות. כל אותם שמגיעים לשובע בקלות חייבים להיות ערניים ולהקפיד על תזונה מאוזנת של כל אבות המזון. ירקות חיים וטריים ובכמויות גדולות הם בריאים, מעלים את רמות האנרגיה והינם בעלי ערכים תרפויטיים מופלאים, אך אנו חייבים לצרוך אותם מתוך אחריות אישית ובהתאם למצב הבריאות. המזון בהחלט עשוי לשמש לנו כתרופה, אך כיאה לתפקידו יש להיזהר בו. הכותבת היא ד"ר עמרית בן-סירה, נטורופתית ומטפלת ברפואה טבעית משולבת. אל האתר של עמרית: www.dromrit.co.il |