גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | הדרך למטרה: האם הדרך המהירה היא הנכונה? |
העיסוק בעתיד טבוע בנו משחר ההיסטוריה. מאז ומתמיד האדם מנסה לצפות את העתיד ולהכין את עצמו למקרה הגרוע ביותר. שאלת העתיד כל כך העסיקה את החברה שסביבה התפתחו מקצועות שונים כמו מכשפות, קוראות בקלפים, אנשי כלכלה, חברות ביטוח ועוד ועוד. האדם הקטן כשל תחת הפחד מהעתיד והתוצאות של מעשיו. סגנון מחשבה זה הוחדר לתודעה במשך מאות אלפי שנים. לחסוך כסף, להצטייד במזון לחורף, לסיים מהצלחת, אגירת ציוד ושומן למקרה הצורך וכדומה. לנגד עינינו תמיד עומד יעד המאיים על קיומנו - המטרה. לא שזה רע, זה איפשר לאדם לשרוד בתקופות קשות ביותר, אבל העולם משתנה מהר והאדם לא מספיק להתאים את עצמו לשינויים. הגנטיקה שלנו מכתיבה לנו לחפש מטרות ולנסות לראות רחוק ככל האפשר כדי לשרוד, אבל היא עדיין לא הספיקה להכתיב לנו איך להתקדם אליהן.
אולגה שניידר, מאמנת כושר מוסמכת ודיאטנית קלינית, 01.11.2015
יעד לא ריאלי לא יוביל לתוצאה הרצויה
מה קורה כשהיעד לא מוגדר נכון?בקריירה שלי פגשתי לא מעט אנשים שחיפשו דרך קצרה אל היעד. אספר לכם על דנה (שם בדוי), בת 27 המתגוררת במרכז. כל חייה דנה נלחמה במשקל עודף וניסתה אין ספור דיאטות עד שהגיעה למשקל שיא של 120 ק"ג. דנה בחרה בדיאטת כסאח לצורך ירידה במשקל. היא צמה כל שבוע 3 ימים ואכלה בעיקר חלבונים. תוך מספר חודשים ירדה 50 ק"ג. יחד עם הקילוגרמים דנה איבדה את השיער השופע שהיה מלא ברק וחיוניות, הציפורניים שלה התחילו להתפצל, עור פניה הפך לחיוור ואפרורי ונוצרו לה המון עודפי עור לא מחמיאים. למרות שהגיעה למטרה, דנה לא הרגישה את הניצחון. היא לא התקרבה אל אידיאל היופי הנחשק, ובנוסף איבדה המון דברים בדרך. לא מעט מחקרים שהתבצעו בנושא ירידה במשקל, הראו כי דיאטת כסאח אמנם גורמת לירידה חדה יותר במשקל בתחילת התהליך, אבל מהר מאוד המשקל חוזר ובתוספת אחוזים, מה גם שנוצרים חוסרים תזונתיים: אנמיה שגורמת לחולשה ועייפות, מחסור באבץ שגורם לנשירת שיער וחולשת ציפורניים. במבחן השנה הקבוצה ששמרה על דיאטה מאוזנת הצליחה לשמור על המשקל יותר מאשר הקבוצה שהנהיגה דיאטות קיצוניות. אתם בטח כבר מבינים לאן אני חותרת. הגעתם למטרה אבל אתם לא מרוצים?ניגע בכמה נקודות חשובות העוסקות בדרך להשגת מטרות. המשפט "הדרך חשובה יותר מהתוצאה" נאמר בהמון הקשרים והפך לקלישאה. היום אני רוצה לדון במשפט הזה בהקשר הספורטיבי יותר שלו. אנשים מוכנים לעשות הרבה דברים לא בריאים בשביל להיות יפים ולהרגיש אהובים. כנסו בנוסף: איך מציבים מטרות נכונות?קודם כל, לפני הצעד הראשון אני נוהגת לשבת עם המתאמנים שלי ולהציב שני סוגי יעדים: יעד ארוך טווח ומספר יעדים קצרי טווח. היעד ארוך הטווח תמיד משאיר אותנו בכיוון הנכון. המטרה עוזרת לנו להשתפר ולהפוך לגרסה טובה יותר של עצמנו. היעדים הקצרים משמשים כאבני דרך שמודדים את ההצלחות הקטנות שלנו. עם כל צעד אנחנו כובשים עוד אבן דרך יקרה שתישאר אתנו עד הכיבוש הגדול. הבעיה מתעוררת כאשר מציבים מטרות לא ריאליות או לא מנוסחות נכון. אם נחזור לדנה, היא חיפשה אחר אידיאל היופי והרזון המיוחל, אבל היא לא הצליחה להגיע אל היעד למרות שהשילה ממשקלה. היא לא הפכה לחטובה ומרשימה, המראה שלה הפך לחולני ועייף וזה גרם לתחושת תסכול. היא עברה דרך קשה והתמודדה עם קשיים, והתוצאה שחשבה שהיא מייחלת לה לא הפכה אותה למאושרת. לעומתה, פגשתי מתאמנים שבחרו בדרך הבריאה ולא נחפזו לתוך התהליך. הם השכילו לנסח את המטרות אחרת. להלן דוגמא לניסוח מטרות:
סבלנות והתמדה הם הסוד לדרך נכונהתהליכים לוקחים זמן, והאדם המחפש שינוי חייב לעבור הכנה נפשית ופיזית לקראתו. יש הרבה גורמים המשפיעים על היכולת שלנו להצליח לרדת במשקל: דבר ראשון גנטיקה, אבל גם גיל, מין, משקל, דיאטה, צפיפות עצם, מצב נפשי, מצב כלכלי ועוד המון תירוצים, אך למרות כל אלה ואולי גם בזכותם, אנחנו תמיד יכולים להפוך לגרסה טובה יותר של עצמנו. חשובה הדרך בה נבחר לצעוד אל המטרה. תציבו מטרה טובה וריאלית שתהיה שם לנגד עיניכם. תציבו מטרות ביניים שבעזרתם תוכלו למדוד את ההצלחה שלכם ולוודא שאתם בדרך הנכונה. מטרות ביניים אלה הם "הדרך" עליה אני מדברת. אסור לשכוח את המשמעות של המטרה הגדולה ותמיד ללכת אליה, אבל אם נלמד לזהות את אבני הדרך הקטנות בדרך - נדע שאנחנו לא עומדים במקום. לסיכום, שנה חדשה התחילה, אני מציעה שתהפכו את הדף הראשון ביומנכם לדף הדרך שלכם. תציבו "מטרת על" לשנה ואז מתחת בכל שורה ציירו את אבני הדרך שצריך לעבור בדרך אליה. תציבו מטרה ותיהנו מהדרך. הכותבת היא אולגה אוריטו, מאמנת כושר מוסמכת. |