כבר מגיל קטן שוקולד לילד? כדאי שתפחיתו את המתוקים כבר בגיל הזה!
כמות קלוריות ועלות כלכלית
הערך הקלורי של הממתקים ואף החטיפים השונים לא ממש נתפס. חבילה של חטיף פופולארי או חבילת שוקולד בנקל עשוי להכיל 400 קלוריות ויותר. בנוסף, ישנם היבטים רבים נוספים כמו עלות כלכלית (להורים כמובן) לא מבוטלת, התמכרות שלילית לחטיפים מסוג זה או אחר, יצירה אפשרית של תאי שומן שיהיו כבר למשך כל החיים ועוד. גם הרגלי החיים הבריאים חשוב להקנות אותם בגילאים צעירים מכיוון שהילד צריך "להתחנך" באופן מתאים שגם ילווה אותו בכל מעגלי החיים הבאים הצפויים לו.
אז לפני שאתם קונים לילדים ממתקים...
בטרם ההורים או מי שמלווה או עובד עם ילדים קונה ממתק זה או אחר לילד, חשוב להביא הנקודות וההארות המצוינות כאן בחשבון:
- האם קניית הממתק באמת שווה זאת? האם חייבים לקנות את אותו ממתק או חטיף? אולי מדובר על ממתק שלישי שהילד צורך באותו יום? אולי ניתן למצוא חלופה לממתק הנדרש? אולי שתייה דיאטטית ממותקת תהווה תחליף לצורך העניין? חשוב לבדוק זאת ולנסות ככל שניתן להימנע מקניית ממתקים על בסיס קבוע. אגב, לעיתים ילדים בעודף משקל בכלל לא אוכלים מסודר ואז כשישנה תחושת רעב והילד "משיג" את הממתק הוא עשוי גם לאכול את כל חבית החטיפים או מספר חבילות ללא שום בעיה כלל.
- התחושה הטובה הזמנית: ללא צל של ספק, אכילה של ממתקים מקנה תחושה טובה והפרשה של חומרים כימיים באופן משמעותי במוח, מה שגם מביא להתמכרות עתידית. הנזק רב, כמובן, וחשוב למצוא חלופות או קיום הסכמים כאלה ואחרים עם הילד שצורך על בסיס קבוע ממתקים וחטיפים. לאחר אכילת אוכל מתוק, רמת הסוכר עולה במהירות בדם, מה שגורם באופן מיידי לאנרגיה גדולה והרגשה של "היי", אך לאחר כ- 20 דקות רמת הסוכר בדם יורדת במהירות, מה שמשאיר אותנו עם תחושה גדולה של עייפות ורצון לשינה. אכילת אוכל ממותק ממכרת וגורמת לנו לרצות עוד.
- השמנה וריקבון בשיניים (מחלת העששת היא הנפוצה ביותר בקרב ילדים בגילאים בית הספר והיא נגרמת מתדירות הצריכה והסכום הכולל של אכילת סוכר): זוהי מנת חלקם של אכילת מזונות העשירים בסוכר, שומן רווי ומלח. ברם, העלות הכלכלית הקשורה לכך הינה גבוהה מאוד (טיפולי שיניים שונים ועוד). כנסו לקרוא על עששת.
- הדאגה הגדולה בקרב הצעירים: הדאגה לבריאות הציבור בהקשר של צעירים, נובעת מהשינויים הגדולים שחלו בהרגלי האכילה, אשר התפתחו כתוצאה מהגלובליזציה במזון. בעשורים האחרונים חלו שינויים משמעותיים בהרגלי האכילה באופן כללי ובסביבת האכילה בבית בפרט. הרגלי אכילה של אוכל מוכן, תעשייתי וכזה הדורש זמן הכנה מינימאלי, זול וירוד בערכיו התזונתיים, שניתן לקנות ברגע, כמו גם, יותר ויותר אכילה מחוץ לבית או הזמנת אוכל הביתה (שהינו, במרבית המקרים, בעל ערך תזונתי ירוד).
- בחירת מזון ודפוסי ארוחה של צעירים: משקפים את השפעת היחלשות המשפחה והגדלת הלחץ החברתי. ההזדמנות ללמוד ולפתח את כישורי המזון הבסיסיים בבית הולכת ופוחתת, וילדים גדלים בלי ללמוד לספק לעצמם תזונה בריאה, מה שמעודד את תרבות הצריכה של חטיפים וממתקים ללא היכר.
- "מהפכת הנוחות": מצבים נפוצים המשפיעים על הכנת מזון לא בריא, בתוך ומחוץ למשק הבית, כוללים: עלייה במצב המשפחתי של משק חד הורי ושל משפחות עם שני הורים עובדים, מה שמוביל לכך שהם לא נמצאים בבית בזמן הארוחות של ילדיהם, לוחות זמנים של הילדים אשר דורשים ארוחות תכופות מחוץ לבית ומגבלת הזמן - כל אלה ועוד הובילו ל"מהפכת הנוחות".
- חלון הזדמנויות שחבל לפספס: גיל הילדות וההתבגרות הוא הגיל הכי משמעותי בו ניתן להשפיע ולעצב את הילדים! בשלב זה, ניתן למעשה חלון הזדמנויות מצוין לפיתוח הרגלי אכילה בריאה, אשר להם יש השפעה משמעותית על בריאותם ורווחתם של הילדים. בנוסף, צעירים שמפתחים הרגלי אכילה נכונים נוטים לשמור עליהם בהמשך כבוגרים, מה שגורם להם להיות בסיכון מופחת למחלות כרוניות כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן, סוכרת סוג 2 ואוסטאופורוזיס בבגרות.
לקריאה נוספת:
כמה סוכר אנחנו צורכים בקיץ?
מתוק לי מתוק לי: כיצד נגמלים מסוכרים?
כשמתחשק משהו מתוק
יש, יש, יש חגיגה - בלי שתייה מתוקה!
שילוב נכון של "המתוק" בתפריט הילדים
ממחקרים שנעשו בתחום עולה ש...
- אכילת מזונות עשירים בסוכר, שומן ומלח יכולה להיות אחראית לירידה בצריכה של פירות וירקות בקרב ילדים.
- אכילת פירות וירקות על בסיס קבוע הולכת ופוחתת עם הגיל.
- בישראל 40% מהילדים צורכים משקאות קלים על בסיסי יומי.
- רמות גבוהות של צריכת מזון מהיר מנבאים צמיחה איטית יותר במיומנויות אקדמיות.
- תזונה בריאה תורמת לרווחת הילד מבחינה נפשית, חברתית ופיזית. כמו כן, תורמת להערכה עצמית גבוהה יותר ודימוי גוף חיובי.
מספר עצות שעשויות לעזור
- לדאוג שהמקרר יהיה תמיד מלא בפירות וירקות.
- לקום מוקדם יותר ולהכין אוכל טרי לארוחת הצהריים: כזה שצריך רק לחמם. אם אין אפשרות כזאת, אז מוצע להכין מראש בעזרת הילדים אוכל בריא ולהקפיא בצורה של מנות התואמות את הצרכים של הילדים, כך שיהיה נוח לשלוף מהמקפיא ולחמם בקלות.
- להגביל את צריכת הממתקים וההמלצה היא לממתק אחד ביום.
- עדיף לאכול את הממתק היומי בסמוך לארוחה, מפני שבלוטות הרוק עדיין פעילות והדבר מסייע לסילוק הסוכר מהשיניים.
- עדיף שאכילת אוכל מתוק תהיה מרוכזת ולא תתפרס על פני כל היום.
- שתייה מתוקה דינה כממתק! חשוב להתייחס לכך.
- להקפיד על צחצוח שיניים לאחר אכילת אוכל מתוק ובכלל, אם ניתן, יותר מפעמיים ביום ובעיקר אחרי ארוחות.
- להבחין מתי נותנים או אוכלים ממתקים! באילו מצבים בעיקר מדובר ולמה, מה הסיבה העיקרית לכך ובעיקר כמה. חשוב לזכור שבדרך כלל הכוונה הינה לשמח או לרצות את הילד, והדבר עלול לעלות להורים ביוקר רב. לפיכך, חשוב למצוא דרכים חיוביות לשמח את הילדים גם ללא צריכה מופרזת של ממתקים וחשוב להגן על הילדים מפני המחלות שמקורן, במקרים רבים, מאכילה לא בריאה והפרזה באוכל מתוק.
לסיכום
להורים תפקיד חשוב ביותר בבחירת המזונות של ילדיהם על פי דוגמא אישית ובעצם היותם מודל לחיקוי. בתוך המציאות והמגבלות של כל אחד, עם קצת יצירתיות, תמיד ניתן למצוא פתרונות, ובכל זאת למצוא את הדרך לאכול אוכל בריא ולהמעיט בממתקים. בגיל הצעיר, הורים צריכים לזכור שהם אחראיים לבחירת המזונות שהילדים יאכלו, איפה ומתי יאכלו, והילד אחראי לאם הוא רוצה לאכול וכמה. להורים רבים יש נטייה טבעית לדחוף את הילדים לאכול כמויות גדולות יותר ממה שגופם זקוק ולהגביל את הגישה למזונות מסוימים, מה שלא מומלץ לעשות, מפני שלעיתים קרובות גורם לילדים לרצות את זה יותר ולהוביל לאכילת יתר או אכילה בסתר. ככל שהילדים גדלים, ישנה עלייה בהשפעת דפוסי האכילה. לכן, חשוב להקנות הרגלים נכונים כבר בגיל הצעיר.
הכותבת היא קרן שכטר, מאמנת כושר אישית, בשיתוף ד"ר איתי זיו (Ph.D), עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר.
|