גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | מחקרי בריאות | » | ארגון הבריאות העולמי: נקניקיות ובשר מעובד מסוכנים לבריאות ומסרטנים |
הטלת פצצה בחטיבת המחקר של ארגון הבריאות העולמי (WHO): ישנו קשר בין בשר מעובד לסרטן, וזאת לאחר מחקר של עשרות שנים על בעלי חיים ועל תזונת האדם. בנוסף, על פי המחקר גם בשר אדום עלול להיות מסרטן. יחד עם זאת, הדעות בין המומחים עדיין חלוקות. אז מי צודק? האם כל מה שאנחנו אוכלים קשור לסרטן? ואיזה בשר כן מומלץ בכל זאת?
מערכת foodsdictionary, 27.10.2015
הסוף לנקניקיות?
"מה נעשה בלי בשר מעובד?"אם אתם חובבי נקניקיות, אם הרגלתם כבר את הילדים שבכל "על האש" הם יקבלו נקניקיות צלויות (כמובן אחרי הפרגיות והקבבים) ואם אתם נוהגים להכין לילדים כריכי פסטרמה לבית הספר - ייתכן ואתם תימצאו כעת בדילמה קשה במידה ובריאותכם חשובה לכם וליקיריכם. בשר מעובד ידוע שנים רבות כלא מומלץ במיוחד: הוא מכיל הרבה נתרן לעיתים תכופות, סוכרים למיניהם וחומרים משמרים, והוא עובר תהליכים מתועשים שונים. אין ספק שמוצרי בשר מעובדים נצרכים בכמויות גדולות מאוד בארץ ובעולם. אז מה הפיתרון? כל דיאטנית תמליץ לכם על צריכת בשר רזה כמו חזה עוף, פילה בקר, בשר הודו וסינטה, וכמובן לצרוך בשר טרי שאינו מעובד. הקשר לסרטןעל מנת להגיע למסקנת החוקרים, הם לקחו בחשבון את כל הנתונים הרלוונטיים, לרבות נתונים אפידמיולוגיים שהצביעו על קשר חיובי בין צריכת בשר אדום לבין סרטן המעי הגס. עוד עולה מהנתונים כי אכילת 100 גרם בשר אדום ביום מעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ב- 17%. האגודה האמריקנית לסרטן מציינת כי מחקרים רבים מצאו "קשר" בין אכילת בשר אדום לסיכונים מוגברים של סרטן המעי הגס, אך עדיין לא נמצאה הוכחה מוצקה דיו על מנת להנחות את הציבור שלא לצרוך בשר אדום, על אף שישנן דיאטות המלוות בהרבה ירקות ופירות וכמויות מופחתות של בשר אדום ובשר מעובד הקשורות לסיכון נמוך יותר של סרטן המעי הגס. ההנחיות התזונתיות לפני המחקרההנחיות התזונתיות לציבור האמריקני הן לעודד צריכת בשר רזה כחלק מתזונה בריאה. יחד עם זאת, האזהרה לגבי בשר מעובד מעט מהוססת: "ראיות מצביעות על קשר בין צריכה מוגברת של בשר מעובד (נקניקיות לדוגמא) לעלייה בסיכון לסרטן המעי הגס ומחלות לב וכלי דם". אין אמירה חד משמעית הטוענת שצריכת בשר מעובד גורמת לסרטן. כנסו בנוסף: ומה אומרים הטבעוניים ופעילי זכויות בעלי החיים?איך אפשר שלא להתייחס לאלו הדואגים לסביבה ולרווחת בעלי החיים. ממצאי מחקר זה עלולים לשמש את אותם אנשים נגד צריכת בשר בכלל, והפעם יש כאן גם עובדה שנקבעה על פי ארגון הבריאות העולמי, גוף חשוב מאוד בתחום לכל הדעות. הצד השני לעומת זאת טוען בלעג כי בכל פעם מזהירים את הציבור ממאכל אחר שגורם לסרטן, וכך למעשה יוצרים בהלה על לא כלום. יש לציין כי מחקר כזה אינו פשוט כלל ונחשב לאתגר גדול, שכן ישנה דרישה לשליטה מלאה על אלפי נבדקים, וזו עלולה להוות בעיה ולמעשה להטיל צל על ממצאי המחקר. כמו כן, עלולים להיות משתנים רבים המשפיעים על תוצאות המחקר, ולכן ישנם ספקנים בנוגע למסקנותיו. שלין מקניל מהתאחדות מגדלי הבקר העולמית טוען כי הם אינם מעריכים שהראיות במחקר תומכות בכל קשר סיבתי בין כל בשר אדום וכל סוג של סרטן. יחד עם זאת, פרופסור פאולו בופטה החוקר את הסרטן טוען כי הראיות האפידמיולוגיות של המחקר חזקות מאוד. לסיכום שאינו מוחלט וסופיבניגוד למחקרים הקריטיים שהצביעו על סכנות עישון הסיגריות, הסיכונים המדווחים בשל צריכת בשר מופחתים הרבה יותר, וזה מסובך עבור החוקרים להוכיח את טענתם שכן הגורם הסטטיסטי אינו מצביע על סכנה הנראית לעין. בנוסף, מבקרי המחקר מציינים מספר ניסויים שנעשו על דיאטות מופחתות בשר וכי לא נמצא קשר לירידה בסיכון לחלות בסרטן. יחד עם זאת, ייתכן כי הפחתת הבשר האדום מתפריטי התזונה באותם מחקרים הייתה קטנה מכדי שתהיה לה השפעה כלשהיא בנושא. ג'ונתן שיינפלד, ממחלקת האונקולוגיה של אוניברסיטת הרווארד, הטיב לסכם את העניין בטענה הבאה: "זה יכול להיות רעיון טוב לא להיות צרכן מוגזם של בשר, אך השפעות אכילת הבשר עשויות להיות מינימאליות אם בכלל". (מקור) |