גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | סושי, יוגורט ושאר טרנדים בריאותיים לכאורה |
גלידת יוגורט מסוגים שונים, סושי ואוכל יפני בכלל, לחם ומאפים מיוחדים מחיטה מלאה, כוסמין, שיפון וכדומה, מאכלי ים ועוד, כל אלה נחשבים במקרים רבים,בקרב לא מעט מהאוכלוסיה כאוכל בריאותי, מזין, דל בקלוריות ומתאים לכל אלה שמטרתם הינה ירידה במשקל, הפחתת אחוז השומן, בריאות טובה יותר ומה לא. האם מאכלים אלה טובים בעיקר לעוסקים בספורט בכל הרמות? היתכן שזה באמת כך? נבדוק זאת בכתבה הבאה.
ד"ר איתי זיו (Ph.D), ד"ר בתחום אימון ומנהל ספורט, 15.11.2015
ארוחת סושי עלולה להכיל מאות קלוריות רבות
אוהבים סושי?השנים האחרונות מאופיינות בפריחה עצומה של אוכל מסוגים שונים ועדות שונות. בחלק מהמקרים מדובר בהחלט באשליה מכיוון שהאוכל שלכאורה נראה דיאטטי, תמים למראה, בריאותי אולי וכדומה - הוא ממש לא כזה. לדוגמא, ניתן להביא את אחד המאכלים הפופולאריים של השנים האחרונות והינו האוכל היפני בכלל והסושי לסוגיו בפרט. סושי למשל עתיר בפחמימות פשוטות שמקורן, בין השאר, באורז הלבן הנקי שהינו "מלוטש" מקליפתו ואינו זהה לאורז מלא (שאגב אורז מלא אמיתי ממש יש מעט מאוד במחוזותינו וגם האורז המלא שנמכר במרכולים הוא לא מלא באופן אבסולוטי). כמו כן, במרבית הסושיות מוסיפים לאורז סוכר בכדי לאפשר לו להיות דביק יותר. דבר נוסף לציון הם הרטבים המפורסמים המתלווים לכל מנת סושי שמוגשת ומעלים את הערך הקלורי באופן מאוד משמעותי. לדוגמא, חתיכת סושי קטן וגלמוד = כ- 40-60 קלוריות (הצמחוני לרוב 40 קלוריות), וזאת עוד שלא מדובר בסושי מושקע במיוחד המכיל אולי אבוקדו, טמפורה וטיגונים מסוגים שונים, מה שכמובן מעלה את הערך הקלורי של הסושי באופן משמעותי מעבר ל- 60 קלוריות, וזאת עוד לא כולל את הרטבים שהזכרנו קודם. אם כך, בארוחת סושי המכילה 2 רולים אנחנו יכולים בקלות להגיע ל- 800 קלוריות בממוצע וזה עוד לפני התוספות מסביב, אבל מה עם קינוח ומשקאות מסוגים שונים (שאינם דיאטטים)? כל אלה מוסיפים כמות נכבדת של קלוריות ופחמימות פשוטות. נציין ונאמר שלא יהיה מפתיע לסקור ארוחות באותן מסעדות יפניות ו/או אסיאתיות, ולהיווכח שארוחה שלכאורה "בריאותית" מכילה אף 1500 (!) קלוריות ויותר. ההילה שישנה סביב הסושי ומאכלים בריאותיים אחרים לכאורה ממש מדאיגה. הדבר עשוי להיות נכון רק במקרים מסוימים בהם מקפידים על כללים שיתכן ויפגמו במידה זו או אחרת בטעם של הסושי או כל מזון "בריאותי" אחר - לא פשוט. נקודה נוספת שיש לקחת בחשבון היא שארוחת סושי, לדוגמא, בחלק ניכר מהמקרים לא תמיד משביעה ויתכן מאוד שכבר זמן מה אחרי הארוחה האדם ירגיש רעב וצורך לאכול שוב. מכאן, כמובן, שהדרך לעלייה במשקל ואחוז השומן - קצרה מתמיד. על כן, הסושי יכול להיות מאוד טעים ומזין, אך לא בהכרח מתאים לתהליך הרזיה וירידה באחוז השומן. כנסו בנוסף: גלידת יוגורטמהווה גם היא מוקש קלורי לא קטן בכלל ונתפסת בקרב רבים מהאוכלוסיה כמזון בריאותי, דיאטטי וכדומה. בחלק ניכר, הגלידות הללו עתירות סוכר וגם מכילות שומן (אמנם פחות משמעותית לעומת גלידות השמנת). המנות המוגשות ברובן לא קטנות כלל והגימיק הייחודי של הגלידריות (יוגורט) הן התוספות הרבות לבחירה שמושכות ומגרות את העין. או אז, האדם מוסיף לגלידה את כל התוספות האפשריות לרבות פירות (טריים ויבשים), שוקולדים, ממתקים מסוגים שונים, שברי עוגיות וכדומה, ועל כל זה מנצחים הסירופים והרטבים מסוגים שונים, מה שמעלה את הערך הקלורי במנת הגלידה באופן משמעותי. חשוב לזכור בנקודה זו שגם הפירות "התמימים" הם ממש לא כאלה ומכילים סוכר (סוכר פירות המכונה "פרוקטוז"), ומהווים מקור משמעותי של קלוריות שבחלק גדול מהמקרים כלל אינן איכותיות. במקרים רבים הפירות כלל לא טריים (בעת שחותכים את הפרי ולא אוכלים אותו בזמן הקרוב הוא מאבד מערכיו התזונתיים). לפיכך, מדובר על תוספת קלורית גדולה מאוד. הפיתרון עשוי להיות בכך שנזמין מנת גלידת יוגורט ללא סוכר תוך בדיקה עם המוכר לגבי הערך הקלורי במנה (עשוי להגיע למאות רבות של קלוריות לא כולל תוספות רטבים). בנוסף, חשוב לדעת שגלידה ללא סוכר אינה בהכרח דלה יותר בקלוריות מגלידה עם סוכר. מדובר גם כאן במחשבה מוטעית של רבים מהקונים שבוחרים לעיתים בכלל מוצרים ללא סוכר שהינם, במרבית המקרים, פחות טעימים אך לא דלי קלוריות כלל ועיקר. המלצות ישומיות:
לסיכוםסושי, גלידת יוגורט ועוד טרנדים בריאותיים רבים מבטיחים במקרים רבים הרים וגבעות, ולא בטוח כלל שניתן להסתמך על כך כשהמטרה הינה ירידה במשקל, אחוז השומן, שיפור מצב הבריאות ועוד. הכותב הוא ד"ר איתי זיו (Ph.D), עוסק מזה שנים בתחום הפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר, בשיתוף גיל גרנות, מאמן ויועץ בריאות וכושר. |