הכל אודות החבוש
חבוש מוארך, אספרגול או בשמו הנפוץ - החבוש, הוא פרי הצומח על עץ והוא מגיע אלינו מהקווקז: אנטוליה, פרס, מקדוניה ויוון והוא בעל סגולות רבות. ביוון העתיקה החבוש היה פרי מנחה מסורתי בטקסי נישואין שונים, משום שעל פי המסורת הפרי הגיע ליוון מהמזרח ביחד עם אפרודיטה והיא קידשה אותו. יש אמונה נוספת הגורסת שעל הכלה לנגוס בחבוש ובכך הוא מבשם את פיה.
גם הרומאים השתמשו בחבושים: בספר מתכונים רומאי, נמצאו מספר מתכונים לבישול חבושים עם דבש וכרישה, וסופרים רומאים שונים כתבו כתבים רבים אודות פרי זה.
מיובש או טרי?
החבוש מזכיר מאוד את תפוח העץ במראה שלו, אך בניגוד אליו, הוא קשה לאכילה. לאחר שהגיע לאיזור הים התיכון נמצא כמאכל וכצמח מרפא כבר מן המאה השנייה לספירה. רבים אינם מכירים את צורתו האמיתית של החבוש מאחר שניתן למצוא אותו גם בגרסתו היבשה. לדעתנו, מדובר בפרי טעים ביותר - בין אם הוא טרי ובין אם מיובש.
לקריאה נוספת:
פרי הרימון: כל הסגולות הבריאותיות
האם סלק בריא? 5 יתרונות בריאותיים שלא הכרתם!
מגוון מתכונים לסתיו
להצטרפות לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
מה ניתן להכין בליווי חבושים?
למעשה, ניתן להכין הכל מהכל עם החבושים! מדובר בפרי נפלא, שניתן לשלב אותו במתכונים רבים ומגוונים: החל ממתכוני עוף ובשר, קינוחים, עוגות ועד ללפתן, ריבות, עוגות ועוגיות. הסתיו הוא העונה בה אנחנו נפרדים ממאכלי הקיץ הקלילים והמרעננים ומתחילים לאכול מאכלים כבדים יותר בשל מזג האוויר הקריר שמגיע לאיזורינו: את הגלידות והמתוקים הקפואים מחליפות עוגות בחושות וביתיות, ושילוב חרובים בהן יכול להיות רעיון מקורי, בריא ומזין.
לאחר הבישול החבוש משנה את צבעו לגוון כתמתם עמוק. קליפתו וליבת הפרי מכילים אחוז גדול של פיקטין (מעין חומר מקריש) ולכן מדובר בפרי מעולה לרקיחת ריבות שונות: לריבת החבוש יש מרקם סמיך מאוד, ואם משלבים חתיכות פרי בריבה התחושה היא שנוגסים בסוכריית גומי. מכירים את המרמלדה? למעשה, פירוש המילה מרמלו היא "חבוש" בפורטוגזית - וריבות החבושים הפורטוגליות הן מהמומלצות ביותר. מכאן, מגיע מקור המילה מרמלדה - ריבה. בנוסף: הקליקו למתכון מעולה של ריבת חבושים.
עוגת חבושים בחושה
המצרכים ל- 2 תבניות אינגליש קייק:
- 300 גרם (2 כוסות) קמח.
- 200 מ"ל (3/4 כוס) שמן קנולה.
- 4 גרם (1/2 כף) סודה לשתייה.
- 340 גרם (1.5 כוסות) סוכר חום.
- 1 כפית קינמון.
- 4ביצים.
- 1.5 כוסות חבושים מבושלים, אפויים או מקונפיטורה.
- לקישוט: אפשר לפזר מעט אבקת סוכר.
מהלך ההכנה:
- מבשלים את החבושים במים להתרככות קלה.
- הכנת הבלילה: במיקסר עם וו גיטרה מערבבים את הסוכר, השמן, הסודה לשתייה, הקינמון והקמח, עד שמתקבל מרקם אחיד.
- מוסיפים בהדרגה את הביצים, בזו אחר זו, ומערבבים עד שמתקבלת בלילה במרקם אחיד.
- מוסיפים את החבושים, מערבבים היטב ויוצקים לתבניות האינגליש קייק.
- מחממים תנור לחום של 145 מעלות ואופים למשך כ- 40 דקות.
- בתיאבון (:
5 עובדות שלא ידעתם על חבושים
- הכל עניין סבלנות! לכל אחד טיפה קשה להתניע - גם לחבושים: בהמשך עונת הסתיו נוכל למצוא חבושים צהובים וגדולים יותר, בעלי קליפה דקה כך שעבודה איתם תהיה פשוטה יותר..
- ישנם טריקים שונים לקילוף החבוש: הם הכרחיים למי שמדובר בפעמים ראשונות של עבודה עם חבושים. קשה לקלף את הפרי השלם ולהוציא את הגרעינים - לכן, הטריק האידיאלי במקרה הזה הוא לחצות עם סכין גדולה את הפרי, לחתוך לפלחים גדול ולקלף כל אחת בנפרד.
- קחו ת'זמן: כשמתכננים להכין מתכונים שכוללים חבושים, יש להיערך לזמן הכנה ממושך – בין שעה לשעה וחצי של אפייה או בישול.
- ועוד קצת זמן: בניגוד לפירות רבים שנרקבים לאחר מספר ימים, חבוש טרי יכול להחזיק מעמד עד חודשיים! מדובר במוצר בעל חיי מדף ארוכים.
- ולאלה שלא יכולים בלי: גם לאחר סיום עונת החבושים אפשר להנות מטעמם הנפלא. הכינו מבעוד מועד כמות גדולה של חבושים, קלפו ובשלו אותם בישול קצר (עד חצי שעה). לאחר פעולות אלה, ניתן להשתמש בהם בכל מתכון המשלב חבושים, להוסיף למתכונים שונים ואף להקפיא אותם ולהשתמש בזמן הנדרש.
לסיכום
החבוש הוא פרי נפלא וטעים במיוחד שלא מקבל הרבה תשומת לב. מדובר בפרי כל יכול, מאחר שניתן להוסיף אותו למגוון מתכונים שונים - החל מקינוחים ועד לתבשילי בשר. למי שלא יודע, החבוש מומלץ גם למי שמבצע ספורט תחרותי מאחר שמספק זריקת סוכר ואנרגיה. סתיו נעים ובתיאבון (:
|