גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | אלרגנים ורגישויות למזון | » | הכל על אלרגיה לבוטנים, אגוזים ושאר פיצוחים |
פיצוחים הם מגוון סוגי אגוזים וזרעים קלויים הנאכלים כחטיפים. הם כוללים גרעינים שחורים ולבנים, בוטנים, שקדים, אגוזים למיניהם (קשיו, ברזיל, לוז, מלך, פקאן) פיסטוקים ועוד. רובנו מודעים לכך שלסוגי הפיצוחים השונים יתרונות בריאותיים רבים, אך ישנם גם חסרונות. הפיצוחים נאכלים כחטיף אך משמשים כמרכיב במזון היומיומי שלנו, החל מתוספת לסלטים, שילוב בתבשילים שונים, מאפים, ממתקים, גלידות, ומוצרי מזון נוספים.
ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית מוסמכת, 24.11.2014
בוטנים עשויים לגרום לתגובה אלרגית
היתרונות והחסרונות העיקריים של הפיצוחיםפיצוחים מכילים שומן בלתי רווי, אינם מכילים כולסטרול, עשירים בויטמינים ומינרלים ובאומגה 3. הם תורמים להורדת לחץ דם ולבריאות הלב וכלי הדם, מכילים כמות גבוהה של ויטמין E שחשוב למערכות רבות בגוף, מסייעים באיזון הסוכר, תורמים לשובע, מכילים חלבון איכותי וחשוב (לכן מומלצים בתזונה של צמחוניים וטבעוניים) ועוד. יחד עם זאת, יש להם גם חסרונות. אחד החסרונות העיקריים הוא תכולת הקלוריות הגבוהה שלהם. רוב הפיצוחים מכילים כ- 600 קלוריות לכל 100 גרם. מסיבה זו, יש להמעיט בצריכת הפיצוחים ולאוכלם ללא תוספת מלח. חסרון נוסף חשוב מאוד הוא התפתחות תגובות אלרגיה ורגישות למזון לפיצוחים השונים. אלרגיה לבוטניםהאלרגיה המוכרת ביותר היא אלרגיה לבוטנים. אלרגיה לבוטנים יכולה לתקוף תינוקות, ילדים ומבוגרים בכל גיל. קיימת עלייה מתמדת בכמות הסובלים מאלרגיה זו. היא יכולה לבוא לידי ביטוי במספר דרכים: בעיות נשימה או נפיחות בעור, אך עיקר הבעיה היא תגובה גופנית כוללת (שוק אנפילקטי) שעלולה לגרום גם למוות. אלרגיה לבוטנים יכולה להתפתח מאכילה של כמות קטנטנה של בוטנים. אפילו נגיעה מקרית בבוטן או באדם שאכל בוטנים יכולה להביא לתגובה אלרגית קשה. אלרגיה לאגוזיםאלרגיה קשה נוספת היא אלרגיה לאגוזים (כל אחד מסוגי האגוזים). האלרגיה היא לחלבונים מסוימים באגוז, וחלבונים אלה דומים בסוגי האגוזים השונים (אגוזי מלך, פקאן, לוז, פיסטוק, מקדמיה, ברזיל). האלרגיה לא חולפת עם הגיל ויכולה להביא לתגובות גופניות קשות ומהירות מאוד (שוק אנפילקטי) שללא טיפול מהיר עלולות לגרום למוות. האלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי בנפיחות בפנים ובלוע, קוצר נשימה, פריחות וגירודים, ובהמשך להתפתח לתגובה גופנית רחבה יותר והרבה יותר מסוכנת. לצערנו, למרות הערנות וההקפדה, עדיין מתים אנשים מאלרגיות אלה. כנסו בנוסף גם ל: אלרגיה לגרעיני דלעת וגרעיני חמנייהאלרגיה לגרעינים לבנים (גרעיני דלעת) נדירה יותר. הגרעינים של הדלעת יכולים לגרום לאותן תגובות אלרגיה כפי שתוארו קודם לכן. חשוב לדעת שבמקרים של אלרגיה זו כדאי להימנע מאכילת מנגו, אגוזי פיסטוק ואגוזי קשיו, מאחר והאלרגן (המרכיב שגורם לאלרגיה) שלהם דומה. אלרגיה לגרעינים שחורים (גרעיני חמנייה) יכולה לבוא לידי ביטוי תוך מספר דקות עד מספר שעות. סימנים אופיניים הם נפיחות בפנים, פצעים בפה וקושי נשימה. אלרגיה לשקדיםאלרגיה לשקדים היא גם כן אלרגיה מוכרת ומסוכנת לא פחות, מאחר ומרכיבי השקדים נפוצים מאוד בתעשיית המזון. אלרגיה לשקדים באה לידי ביטוי בנפיחות בלוע ובפנים, פריחה וגירודים וחנק בשל נפיחות בדרכי הנשימה ובמיתרי הקול. להקפיד על כל מזון שאתם אוכליםאלרגיות אלה מחייבות הקפדה מלאה על המזון הנאכל, הנשאף וגם הנמצא במגע עם האדם. שאיפה לריאות של אבקה של אחד מהמרכיבים הללו, גם בכמות קטנה מאוד של האלרגן, יכולה לגרום לתגובה אלרגית קשה. אדם שסבל מתגובה אלרגית לפיצוחים כלשהם חייב בזהירות רבה מאוד בבחירת מזונו. הוא חייב לבדוק בקפידה את מרכיבי המזון המופיעים על כל מוצר מזון. גם שאריות או חשש להימצאות המרכיב האלרגי, פוסלות אכילתו! הסובלים מאלרגיה חייבים לעדכן את סביבתם הקרובה באלרגיה ולשאת זריקת אפיפן (אפינפרין) איתם, למקרה של תגובה אלרגית לא מתוכננת. מעבר לזהירות הרבה הנדרשת במצב של אלרגיה למזון ובפרט לפיצוחים, ניתן לקבל בחלק מהמקרים טיפול אימונוטרפי (Oral Immunotherapy), אשר במהלכו חושפים את המטופל באופן הדרגתי לכמויות קטנטנות של האלרגן, תוך כדי השגחה רפואית צמודה. בדרך זו, ניתן לפתח סבילות גופנית מסוימת לאלרגן ולהפחית את סכנת המוות כתוצאה מחשיפה לאלרגן. הכותבת היא ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית ומומחית לאלרגיה ורגישות למזון. אל האתר של אילנה: www.food-sensitivity.com |