פירות ההדר עשירים בויטמינים ובמיץ טעים
מקור פרי ההדר
עצי פירות ההדר בעלי צבע ירוק עז ועליהם צומחים פירות למאכל. מקור השם הוא בזכות הדרם של הפירות. למעשה, עצים אלה הגיעו אלינו מאיזור דרום מזרח אסיה והם נפוצים בעיקר באיזור הים התיכון. בין פירות ההדר ניתן למצוא מגוון רחב של זנים: תפוזים, קלמנטינות, אשכוליות, פומלות, אתרוגים, פומליות, לימונים, מנדרינות ועוד. את פרי ההדר עוטפות שתי קליפות בגוונים צהבהבים-כתומים.
בנוסף, בכל פרי ניתן למצוא כ- 10-20 פלחים המכילים שקיקים עם מיץ (הקרויים גם בקבוקים) שאף הם עטופים בקליפה דקה. גרעיני הפירות ממוקמים במרכז הפרי. טעמם של פירות ההדר דומיננטי מאוד: הוא נע בין מתוק לחמוץ ומדובר במיץ רב שהפירות הללו מכילים. אם במקרה יצא לכם "ליפול" על פרי שלא בשל מספיק, כנראה שטעמו יהיה חמוץ ומר.
מי אתם פירות ההדר?
כל פרי הדר שונה מעט בטעמו בהשוואה לשאר פירות המשפחה. לדעתנו כל פירות ההדר טעימים מאוד, אך כמובן לכל אחד ההעדפה שלו:
- תפוז: פרי זה הוא החשוב ביותר מבין כל ההדרים ויש מי שיטענו שמדובר בפרי הכי ישראלי שיש. ברחבי העולם מציינים שהתפוז מזוהה ביותר עם ישראל. לפני מאות שנים עצי התפוז הגיעו לישראל ונשתלו באיזור יפו ואט אט התפרשו לעבר איזורים שונים באיזור מישור החוף. נציין שבישראל הצליחו לפתח זן מיוחד והוא השמוטי שכיום מוכר בכל הולם. מה שמייחד אותו הוא הטעם המשובח, חיתוך קל וגרעינים מעטים מאוד. כולנו יודעים מהו מקור השם - קיצור לשם המקראי "תפוז זהב" שמופיע בספר משלי כ"ה, פסוק 11. עוד נדגיש שבתקופת ההתיישבות וכן בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל ענף ההדרים ובעיקר מטעי התפוזים החלו להתפתח וגידול זה הפך להיות בין המרכזיים אם לא המרכזי ביותר בחקלאות הארץ-ישראלית.
- לימון: שנים ארוכות הלימון גדל באיזור הים התיכון ובישראל. עיקר השימוש בלימון הוא לתיבול מאכלים (כמו סלטים וממרחים) או כתוספת למיצים שונים ומשקאות חמים (כמו תה וחליטות). בנוסף לאלה, גם לחרצנים ולקליפה יש שימוש בבישול, אפייה והחמצת ירקות. הלימונים מכילים כמות נכבדת של ויטמין C ומיץ לימון מכיל כחמישה אחוזים של חומצה ציטרית הגורמת לטעמו החמוץ.
- קלמנטינה: למי מכם שאינו יודע - הקלמנטינה היא בעצם הכלאה בין תפוז ומנדרינה שהתבצעה בראשיתה של המאה ה- 20. הקלמנטינה היא אחד הזנים החשובים והנפוצים ביותר ומכילה אף היא כמות גדולה מאוד של ויטמין C. הקלמנטינות מכילות בין 9-20 פלחים שעטופים בקליפה דקה. החרצנים אף הם ממוקמים במרכז הפרי וטעמן הוא מתקתק-חמוץ. את הקלמנטינות נתחיל לראות במרכולים והשווקים השונים החל מחודש אוקטובר.
- פומלה: את הפומלה ניתן למצוא גם תחת השם "פומלו" והיא הגדולה ביותר מבין פירות ההדר. קוטרה יכול להגיע עד ל- 30 ס"מ ועד למשקל של כ- 10 ק"ג. יש כאלה שנוהגים להכין מקליפתה מרמלדה. כאשר הפומלה מגיעה להבשלה היא נהיית ספוגית ותוכנה מתוק ביותר. במטבח הסיני קליפות הפומלה משתלבות בעיקר בזמן הכנת קינוחים ומרקים מתוקים. את הפומלה נוכל למצוא בוושקים החל מספטמבר ועד מאי והיא מכילה את הכמות הגדולה ביותר של ויטמין C.
- פומלית: פרי זה הוא בעצם הכלאה בין פומלה לאשכולית. תהליך ההכלאה התרחש בשנת 1984 בארץ ולפני כן ניתן היה למצוא אותה במדינות שונות בעולם. צורתה של הפומלית מזכירה את צורת האשכולית אך טעמן שונה - בעוד שטעמה של האשכולית חמוץ, הפומלית מתוקה יותר בזכות רמת החומציות הנמוכה.
- אשכולית: שמה של האשכולית ניתן לה בזכות הצורה בה צומחים הפרחים והפירות - בצורת אשכולות. פירותיה של האשכולית גדולים ועסיסיים. יש מי שחושבים שהאשכולית הגיעה מאיזור האיים הקריביים והובאה לפלורידה על ידי הספרדים ויש מי שחושב שהאשכולית היא מוטציה של הפומלה. האשכולית הגיעה לישראל מקליפורניה אחרי מלחמת העולם השנייה ומהר מאוד הבחינו שגידוליה טובים ונושאים פירות, אולם בהתחלה, הפירות הראשונים הכילו גרעינים רבים. תוך זמן קצר הצליחו למצוא זן חדש שנטול גרעינים כמעט לחלוטין. בנוסף לאשכולית הצהובה, קיים גם זן שקליפתו ורודה-אדמדמה שקיבל את השם "אשכולית אדומה".
- מנדרינה: מוצאה של המנדרינה הוא באיזור סין. מדובר בסוג של פרי הדר קטן ומתוק שמזכיר בצורתו את צורת התפוז, אך היא משמעותית קטנה יותר. המנדרינה נמנית בין הפירות הקלים לקילוף: היא נוחה לקילוף וטעמה מתוק ומשובח.
לקריאה נוספת:
פרי הרימון: כל הסגולות הבריאותיות
האם סלק בריא? 5 יתרונות בריאותיים שלא הכרתם!
מבחר מתכונים עם פירות הדר
להרשמה לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
למה כדאי לאכול פירות הדר?
לכולם ידוע שמומלץ לאכול פירות שונים מסיבות שונות: הם תחליף טבעי לממתקים מאחר שמכילים סוכר רב, הם מרעננים וכולנו נסכים שמרבית הפירות מאוד טעימים. אז מה בנוגע לפירות ההדר?
- ויטמין C: כפי שציינו, מדובר בפירות שמכילים כמויות גדולות של ויטמין C שעוזר לסייע ולשמור על המערכת החיסונית. ויטמין זה משמש גם כנוגד חמצון החשוב אף הוא לתפקודו של הגוף. בנוסף, ויטמין זה מעט חמקמק וקשה לא להיספג בגוף ולאור אלה, מחקרים הראו שצריכתו באמצעות פירות הדר מסייעים לספיגה מהירה בגוף.
- ליקופן: זהו נוגד חמצון המסייע בשמירה על הלב והוא מצוי בעיקר באשכולית אדומה.
- ספרידין: מדובר גם כאן בנוגד חמצון יעיל ביותר שמסייע בהגנה על כלי הדם. בפירות הדר ניתן למצוא אותו בחלק הפנימי של הקליפה, אותו אנחנו מכירים כ"לבן של הקליפה".
- אנתוציאנינים: זוהי קבוצה של פיגמנטים שיש להם השפעה על צביעת חלקי הצמחים בצבע אדום (כולל העלים). תפקידם הוא לעזור ולסנן קרינת UV - שזוהי קרינת השמש ובכך למעשה הם משמשים כמעין קרם הגנה טבעי של הגוף מפני קרני השמש.
- רוטין: עוד נוגד חמצון בעל חוזק בעיקר כנגד הרדיקלים החופשיים. פעולתם על תאי הגוף איננה מיטיבה איתו והיא בין הגורמים להתפרצות של מחלות אוטואימוניות עלולה להביא להתפתחות של סרטן.
- רענון הגוף: צריכה של קליפת פירות ההדר יכולה לסייע רבות ברענון של הגוף. ניתן לאכול את הקליפות בריבות שונות ובממתקי מרמלדה.
- בעיקר בחורף: מכלול הויטמינים והחומצות המצויים בפירות ההדר מסייעים רבות למניעת הצטננות או הקלתו במידה ותקף אתכם.
קח פרי ותהיה לי בריא
נכון שהכי פשוט לקלף את פירות ההדר ולאכול - אבל אין כמו לשתות מיץ טעים. מדובר בהכנה פשוטה ביותר שיכולה להפוך כל משקה לטעים אף יותר ואם מארחים - למה להגיש בעצם משקאות ממותקים אם ניתן להחליפם במשקה טבעי?
אנחנו ממליצים לכם להתחיל לשתות מיץ תפוזים לפני החורף מאחר שהוא יסייע לכם בזירוז חילוף החומרים, יעזור לעורכם להראות צעיר יותר, יסייע בהורדת לחץ הדם והוא יחזק את המערכת החיסונית. את מיץ התפוזים כמובן שניתן לשתות כפי שהוא, ואפשר לשלב אותו במשקאות אלכוהוליים חמים, בעוגות ובסלטים שונים.
לסיכום
מרבית האנשים אוהבים מאוד פירות הדר. מדובר בפירות המכילים מיץ ומתאימים לאכילה, אפייה ולבישול. כדאי לאכול את הפירות לאורך כל השנה אך בעיקר בחורף, בזכות הויטמינים הרבים שמצויים בהם ובפרט ויטמין C. אנחנו ממש אוהבים את ריח הקלמנטינות באוויר, ואתם? (: חורף נעים!
|