גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | צליאק | » | אמת או מיתוס: האם גלוטן מזיק לנו? |
בשנים האחרונות עולה הפופולאריות של אכילת מזונות ללא גלוטן בקרב האוכלוסייה הכללית, אולם ההנחה השגויה היא שמזונות ללא גלוטן בריאים ועדיפים על מזונות המכילים גלוטן. בכתבתי הבאה אענה על כמה שאלות עיקריות: ראשית מה הוא גלוטן ובאילו מזונות הוא נמצא, האם צריכתו באמת מזיקה לבריאות ועבור מי, והאם הימנעות מאכילת מזונות המכילים גלוטן עבור האדם הבריא היא בהכרח דבר חיובי.
ליאור גל, דיאטן קליני וספורט (R.D), בוגר תואר במדעי התזונה (B.Sc), 03.12.2017
גלוטן: כל מה שרציתם לדעת
מה הוא גלוטן?גלוטן הוא חלבון הנמצא בשכבה האמצעית של גרעיני צמחים ממשפחת הדגניים, כמו: חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל (יש להדגיש שבפועל, שיבולת שועל אינה מכילה את חלבון הגלוטן, אך מאחר ובישראל גידול שיבולת השועל נעשה לעיתים קרובות בצמוד לשדות חיטה, לעיתים קרובות המצב מביא לזיהום של ייבול שיבולת השועל בגרגירי חיטה המכילים גלוטן ולכן מתייחסים אליה בישראל כדגן המכיל גלוטן). שכבה אמצעית זו בה נמצא חלבון הגלוטן נקראת "אנדוספרם" (Endosperm), היא מכילה פחמימות וחלבונים ותפקידה לספק חומרי הזנה להתפתחות הנבט. פגיעה בבריאות: מי עשוי להיפגע?אכילת מזונות המכילים גלוטן עשויה להזיק לבריאותם של אנשים החולים במחלת הצליאק (Celiac Disease) וכן אנשים בעלי רגישות לגלוטן עלולים להיפגע:
מה הם התסמינים האפשריים לתחלואה בצליאק?מחלת הצליאק נקראת גם "מחלת אלף הפנים", זאת מאחר שהיא מתבטאת בסימפטומים רבים הנבדלים זה מזה בין אנשים, דבר המקשה על זיהוי החולים. שכיחותה של מחלת הצליאק נעה בין 1:3500 - 1:300 (כתלות באוכלוסייה) והחולים במחלה מהווים כ-1% מהאוכלוסייה הכללית. כמו כן צליאק היא מחלה רב גילית הנפוצה בעיקר בקרב נשים ושיאה בגילאי 45-35:
לקריאה נוספת: כיצד ניתן לאבחן אדם חולה צליאק?דרכי האבחון למחלת הצליאק הן רפואיות בלבד וגילוי המחלה מתבצע באמצעות מבחנים דיאגנוסטיים הנערכים כאשר החולה נמצא בדיאטה המכילה גלוטן. בזמן זה מבוצעות בדיקות סרולוגיות (הבודקות את רמת הנוגדנים וסוג הנוגדנים בדם) והן בעלות רגישות ודיוק גבוה משני סוגים:
במידה וממצאי הבדיקות היו חיוביים, מבוצעת בדיקה נוספת לקבלת האבחנה הסופית - ע"י לקיחת ביופסיה של המעי הדק אשר ממצאיה מעידים על ירידה בשטח הפנים של רקמת המעי. כיצד ניתן לטפל באדם חולה צליאק?ניתן לומר שהטיפול בחולי צליאק הוא תזונתי בעיקרו ויש לבצע אותו רק לאחר קבלת הכוונה וייעוץ מאנשי מקצוע מוסמכים בלבד. הוא כולל דיאטה נטולת גלוטן, בה נמנעים החולים מאכילת מוצרים המכילים חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכל מקור מזון אחר שעשוי להכיל גלוטן באופן סמוי. בין מזונות אלה נמנים גלידות שמנת, שוקולדים מסוימים, בשרים מעובדים ועוד. לחולי הצליאק ישנם מזונות המותרים להם לאכילה כדוגמת אורז, תירס, כוסמת, קינואה, קטניות (עדשים, אפונה, שעועית לבנה, גרגירי חומוס, פול, תורמוס, מאש), תפוח אדמה ובטטה. כשבועיים לאחר הפסקת אכילת גלוטן, מתחיל שיפור במצב הפיזיולוגי ומנגד, החלמה מלאה ושיקום של המעי הדק מתרחשת כעבור חצי שנה בערך. יש לציין כי חולי צליאק עשויים לסבול מחוסרים תזונתיים פוטנציאליים בויטמינים ומינרלים, כמו ברזל, קובל-אמין (ויטמין B12), מגנזיום, תיאמין (ויטמין B1), ניאצין (ויטמין B3), פולאט (ויטמין B9), אשלגן וסלניום. המיתוס - אכילת גלוטן מזיקה לאנשים בריאים ומעודדת השמנהבפועל, לאנשים בריאים לא נשקפת סכנה לאחר כתוצאה מאכילת מזונות המכילים את חלבון הגלוטן. כמו כן, אכילת גלוטן אינה מהווה גורם סיכון ספציפי להשמנה, מאחר שמזונות ללא גלוטן במקור נועדו עבור אוכלוסיית חולי הצליאק ואוכלוסיית האנשים הסובלים מרגישות לחלבון הגלוטן בלבד - ואכן כך היה עד להגעת ה"טרנד הבריאותי", שכולל דיאטה ללא גלוטן - כלומר אכילת מזונות ללא גלוטן בטיעון הלא מוצדק לפיו גלוטן מזיק גם לאנשים בריאים. בנוסף, מזונות המכילים גלוטן יקרים יותר ממזונות רגילים. יחד עם זאת, ישנן עדויות המראות שדווקא הימנעות מחשיפה למזונות בעלי פוטנציאל אלרגני (ובעיקר כאשר מדובר בילדים) עשויה להגביר את הסיכון שלהם לפתח תגובות אלרגניות עתידיות כתוצאה מחשיפה מאוחרת לאותם המזונות. האם ישנם גורמים העשויים להעלות או להפחית את ההסתברות לחלות במחלת הצליאק?אכן יש מספר גורמים סביבתיים העשויים לצמצם או להגביר את ההסתברות לחלות במחלה. ישנם גורמים המסייעים להפחתת סיכון התחלואה בצליאק:
מנגד, קיימים גם גורמים העשויים להגביר את סיכון התחלואה בצליאק:
לסיכום הימנעות מגלוטן בקרב אנשים שאינם בעלי רגישות לחלבון הגליאדין או חולי צליאק מאובחנים, היא מעשה שאינו מוצדק הנובע מהיעדר ידע ומהליכה אחר "טרנדים בריאותיים" חסרי תימוכין מעולם המדע מבוסס הראיות. כמו כן עבור האדם הבריא, דווקא ההימנעות מחשיפה למזונות בעלי פוטנציאל אלרגני בעיקר בתקופת הינקות והילדות המוקדמת, עשוייה אף להוות גורם סיכון ולהעלות את ההסתברות לפתח תגובות אלרגניות כתוצאה מחשיפה עתידית לאותם מרכיבי מזון. הכותב הוא ליאור גל - דיאטן ספורט קליני ומאמן כושר אישי, הצטרפו אל פורום התזונה והכושר של ליאור גל בעמוד הפייסבוק. |