חשיבות המים
מים מהווים כ-60% מגוף האדם הבוגר וכ- 70% מגופו של ילד. הם משתתפים בכל התהליכים המתקיימים בגוף, ביניהם החדרת חומרים לתאים, עזרה בסילוק רעלים, עיכול וספיגת המזון. בנוסף, למים תפקיד חשוב בויסות טמפרטורת הגוף, מניעת התכווצויות שרירים, שמירה על מסת השריר, שמירה על לחות העור וצעירותו ועוד.
מים ושמירה על המשקל
מרכזי הרעב והשובע במוח קרובים אחד לשני ולכן פעמים רבות אנו מבלבלים בין תחושת הצמא והרעב כאשר איננו שותים מספיק. שתייה מרובה עוזרת לירידה ושמירה על המשקל על ידי העלאת חילוף החומרים ומניעת תחושת רעב מדומה. שתיית כוס מים בתחילת הארוחה תופסת נפח בקיבה ובכך עוזרת לנו לשלוט טוב יותר על כמות המזון הנאכלת. שתיית 2 ליטר נוזלים בטמפרטורת החדר תידרוש מהגוף השקעה של כ- 100 קק"ל - תרומה נוספת להוצאה הקלורית.
כמות יומית מומלצת
הכמות היומית המומלצת הינה כ- 10-12 כוסות מים לאדם בריא הנמצא בתנאים סבירים. בימים של פעילות גופנית מומלץ לשתות עוד 2-3 כוסות.
כיצד נגיע לכמות היומית המומלצת?
- למי שאינו רגיל לשתייה מרובה, מומלץ להתחיל מ-4 כוסות ליום ולהעלות בהדרגה כל כמה ימים בעוד כוס עד להגעה לכמות היומית המומלצת.
- כאשר אנו מצמידים את השתייה לאוכל קל לנו יותר לזכור לשתות ולכן מומלץ לשתות כוס מים לפני כל ארוחה. הדבר אינו מדלל את מיצי הקיבה מכיוון שהנוזלים עוברים מהר יותר את הקיבה ואליו המזון נשאר בה וממשיך להתעכל.
- בין אם אנחנו בבית, במשרד או בחוץ, חשוב מאוד לדאוג כי תמיד יהיה איתנו/לידנו בקבוק מים זמין. ניתן לשים בקבוק מים על השיש במטבח, על שולחן העבודה, על השולחן בסלון ועוד. זיכרו כי אם תמיד יהיה לידנו מים בזוית העין, גם נשתה יותר. גם לאימונים חשוב לזכור להביא בקבוק מים ולשתות לפני אחרי ותוך כדי הפעילות הגופנית.
- למי שאינו אוהב את טעם המים ניתן להוסיף תרכיז דיאט, נענע, פלחי לימון ועוד.
למה לשים לב כשאנו שותים משקאות שונים?
משקאות מתוקים
בקטגוריה זו נכנסים, המשקאות הקלים התוססים, המיצים כולל המיצים הטבעיים והשייקים למיניהם. משקאות אלה מכילים כמות גבוהה של סוכר (כ- 5 כפיות בכל כוס) ומוסיפים לנו "קלוריות ריקות". אם החלטתם בכל זאת לשתות משקה מתוק, השוו את תוויות המזון ובחרו במשקה המכיל פחות פחמימות לכל 100 מ"ל. זיכרו כי כל 5 גרם פחמימות = כפית סוכר.
מים בטעמים
בשנים האחרונות צצו בשוק סוגים שונים של מים בטעמים. צריך לזכור כי אמנם הם מכילים פחות סוכר וקלוריות מהמשקאות המתוקים האחרים אך גם הם מכילים בין 15-24 קק"ל לכל 100 מ"ל כלומר כ- 40-60 קק"ל לכל כוס שתייה. אם צרכנו אפילו רק 3 כוסות כאלה ליום כבר הכנסנו עוד 120-180 קק"ל ביום.
אייסים
משקאות נפוצים נוספים בקיץ הינם האייסים למיניהם כדוגמת האייס קפה, שוקו, לימונענע, אייס יוגורט עם פירות ועוד. חשוב לזכור כי גם משקאות אלה מכילים כמות גבוהה של סוכר וקלוריות ועלולים להכיל בין 150-400 קק"ל בכל כוס משקה. שתו מהם בתדירות נמוכה, לא יותר מפעם בשבוע.
משקאות דיאט
משקה דיאטטי מוגדר כמשקה המכיל עד כ- 20 קק"ל ל- 100 מ"ל או עד כ- 50 קק"ל לכוס. גם כאן השונות הקלורית לכוס גדולה מאוד. ישנם משקאות המכילים קלוריה לכוס וישנם את אלה היכילו כ- 50 קק"ל לכוס כמו שכבר ציינו. גם כאן קריאת הסימון התזונתי חשובה ביותר וכמובן מומלץ לבחור במשקה הדל ביותר בקלוריות.
משקאות המכילים קפאין
כל המשקאות המכילים קפאין כגון משקאות הקפה השונים, סוגי תה שונים כולל תה ירוק וכן קולה אינם נכללים בספירת הנוזלים היומית שצרכנו מכיוון שקפאין הינו חומר משתן ולכן אינם תורמים לנו נוזלים באמת.
סודה או מים מוגזים
מכיוון שמשקאות אלה אינם מכילים קלוריות לחלוטין ופעמים רבות תורמים לנו לתחושת הרענון, ניתן לשתות אותם ללא הגבלה במקום מים. ניתן להוסיף להם קרח/לימון לתחושת רעננות נוספת.
חשוב לזכור כי שתייה בכמויות שאינן מספיקות עלולה לגרום להתייבשות המתבטאת בדרך כלל בכאבי ראש, דופק מואץ, חולשה, סחרחורות, עליית חום הגוף ואף תוצאות קריטיות ולכן יש צורך מידי בהחזרת נוזלים.
נוכל לדעת האם אנו שותים מספיק על פי צבע השתן, אם הוא כהה סימן שאיננו שותים מספיק.
שתו לרוויה!
|