ללימודי תזונה יש בארץ שלושה מוסדות שמעניקים תואר ראשון המאושר על ידי המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה): הפקולטה של האוניברסיטה העברית ברחובות, המכללה האקדמית "תל-חי" והמרכז האוניברסיטאי "אריאל" בשומרון. בכולם, אגב, שכר הלימוד אוניברסיטאי!
המקצוע תזונה הינו מקצוע פרה-רפואי, אשר בוגריו משתלבים במערכת הבריאות, בתי מלון, עבודה עם ספורטאים ועבודה באופן פרטי. התואר הוא תואר ראשון במדעי התזונה, בו לומדים על תזונה במצבי חולי כגון: סכרת, לחץ דם גבוה ואף סרטן. כמו כן, יש גם קורסים העוסקים בקשר בין תזונה וספורט, בהשמנת יתר ובאנורקסיה.
קיימות אפשרויות לשלב את התואר עם מקצועות אחרים (לאמיצים בלבד), לדוגמא, שילוב של תזונה וביולוגיה מולקולארית (זהו מסלול במכללת "אריאל" אשר נמשך 4 שנים).
אז לאן כדאי?
צריך לקחת בחשבון מספר דברים:
- עד כמה חשובה לי הקרבה למקום המגורים (האם זה כרוך בהוצאות נוספות)?
- תנאי קבלה משתנים ממקום למקום (ב"אריאל" ו"תל-חי" התנאים די דומים).
- האם קיים הבדל ברמת הלימודים בין המוסדות השונים.
- אולי אני כלל לא מעוניין בתואר אקדמי?
להתרחק? מה פתאום!
אז נכון, כל מקום נמצא אי שם בקצה אחר של הארץ, אך אין זו סיבה להימנע מלימודים במוסד ספציפי. נהפוך הוא, דווקא ההתרחקות והאווירה הסטודנטיאלית תורמות רבות ללימודים. אין לשלול על הסף מוסד אקדמי בגלל סיבה זו, אלא אם יש לכם התחייבות מוקדמת. יש גם לקחת בחשבון שזמן לעבוד לא יהיה יותר מדי. הלימודים לתואר מאוד עמוסים (11 קורסים בסמסטר א', השם ישמור...).
יש להביא בחשבון כי העתקת מקום מגורים כלולה בהוצאות כספיות על מעונות/שכר דירה, אוכל, חשמל, מים, נסיעות (נסיעות הביתה לפעמים), הוצאות מחיה נוספות, וכסף לבילויים (חייבים לנשום אוויר מדי פעם...).
תנאי קבלה
התנאים משתנים משנה לשנה, לכן צריך ליצור קשר עם מוסד הלימודים. עם זאת, ניתן לראות באופן מובהק כי תנאי הקבלה של הפקולטה ב"רחובות" הינם גבוהים במיוחד. אין הדבר מצביע על רמת הלימודים במקום, אלא על העובדה שזהו מוסד אוניברסיטאי, וכמו כל האוניברסיטאות בהן מספר המקומות מועט, דרישות הקבלה גבוהות. כך זה בכל המקצועות הנבחרים.
הבדלי הרמה בין מוסדות הלימודים
כל מוסד ישווה את עצמו "לפחות לרמה של האוניברסיטה העברית ברחובות אם לא יותר". בסופו של דבר, הדבר תלוי רק בכם! אם תשמרו על ממוצע גבוה במהלך התואר, ואם תוכיחו את עצמכם בסטאז'. מוסד הלימודים עצמו הוא רק שם המתנוסס על גבי התעודה. לצורך העניין, אני עצמי סטודנט בשנה א' במכללת "תל-חי", ואכן הלימודים כאן הם ברמה גבוהה מאוד. כמו כן, מניסיון של חברים, גם הרמה ברחובות ובאריאל מאד גבוהה. בסופו של דבר, קשה לאמוד את ההבדלים.
ומה לגבי התמחות?
נושא חם ומעניין הוא נושא ההתמחות, שנכון להיום, מתבצעת רק לאחר שעורכים הגרלה בין שלושת מוסדות הלימוד לעיל, כיוון שמדובר במספר מקומות מועט. משך הסטאז' הוא חצי שנה וחשוב לדעת שמקבלים מקום להתמחות בין חצי שנה עד לשנתיים מסיום הלימודים (מה??? כן, כן...). כלומר, טווח של שנה עד שנתיים וחצי מסיום הלימודים לקבלת התואר הרשמי ולתעודה שתקנה לנו את ה-Title הנחשק של "דיאטן קליני".
נעשים צעדים גדולים על מנת לשפר את המצב, ואף ישנה התקדמות, כאשר השאיפה היא שהסטאז' יעשה בצמוד לשנת הלימוד השלישית, כלומר, מסלול של שלוש וחצי שנים. מתי זה יצא לפועל? נכון לעכשיו קשה לדעת במדויק, התקווה היא בעוד כשלוש שנים.
וככה, הדובדבן שבקצפת, הסטאז', הוא ללא שכר, ולא רק זה, אלא העניין גם עולה לנו כ- 12 אלף ש"ח לחצי שנה (במקום שישלמו לנו, אנחנו אלו שמשלמים, וביוקר! גם לגבי זה ננקטים צעדים משפטיים).
עד כה דיברנו על תואר ראשון במדעי התזונה אך מה בדבר נטורופתיה?
נטורופתיה היא רפואה אלטרנטיבית, לעומת התואר שהוא ברפואה קונבנציונאלית, אשר שמה דגש על תזונה טבעית, ועל הקשר בין הגוף לנפש, בכלל על גישה יותר הוליסטית. גם בנטורופתיה ישנן לא מעט אפשרויות תעסוקה, בין אם זה במרפאות רפואה משלימה, ובין בבתי טבע וספא למיניהם.
לימודי נטורופתיה מתקיימים במספר לא מועט במקומות בארץ כגון: "קמפוס ברושים" של אוניברסיטת ת"א, מכללת "מירב" של האוניברסיטה הפתוחה, מכללת "מדיסין", מכללת "רידמן" ועוד. דרישות הקבלה אינן גבוהות, אך זהו מסלול של ארבע שנים אשר בהחלט דורש השקעה.
אז נטורופתיה, או תואר ראשון במדעי התזונה? הבחירה היא שלכם בלבד!
אני בחרתי בתואר, אותו אני רוכש במכללת "תל-חי" שבצפון הרחוק (ציינתי שזה ממש רחוק ובצפון?). הרמה פה מאוד גבוהה והלימודים לא קלים, אך האווירה נהדרת וסטודנטיאלית והנוף הפסטורלי של הצפון פשוט משגע!
מנקודת מבט אישית שלי (בדגש על אישית), אני החלטתי ללמוד תואר ראשון בתזונה מכמה סיבות:
- האפשרות להמשיך לתואר שני, בין אם במדעי התזונה, ובין אם במקצוע מדעי אחר.
- האפשרות להמשיך לתחום המחקרי.
- זהו תואר שהוא גם דרך חיים, וגם גם נותן מקצוע ספציפי, בניגוד לתארים אחרים, שהם כלליים, ללא התמקצעות.
- תואר קסם לי יותר, אם כי התלבטתי בהתחלה. כמו כן, האופציות לעבודה קלינית בתחום, למי שזה מעניין אותו, רחבות יותר.
- הסיבה החשובה מכל היא כמובן לרצות את אמא ואבא (לא באמת... אם כי גם חשוב).
אז שיהיה לכולנו בהצלחה בבחירות, ותהיו שלמים עם כל בחירה שעשיתם, בין אם זה תואר בתזונה ובין אם זה נטורופתיה, העיקר שתהיה טובה ובריאה!
מאת מתן שטייג, סטודנט לשנה א' במדעי התזונה במכללת "תל-חי".
|