למרות ששנים רבות ידעו ברפואה המסורתית על איכויות המיצים השונים, רק בעשורים האחרונים התחילו לחקור במעבדות האקדמיה ובמרכזים הרפואיים, אודות החומרים והסגולות הבריאותיות שיש במיצי ירקות או פירות. כשהאקדמיה מפרסמת את מחקריה ויש הוכחה ליעילות חומר כזה או אחר, התחילה מגמה בריאותית של הכנת מיצי ירקות ו/או פירות, במקום לאכול אותם בשלמותם, כחלק ממגמת בריאות כללית. מגמה שמציעה לקבל את מרכיבי הפרי או הירק. כלומר, את הויטמינים והמינרלים שבהם, ללא חלקי הפרי או הירק וללא הסיבים וזאת כדי להקל על תהליך העיכול.
כתוצאה ממגמת הבריאות, גם החברות לייצור ושיווק מיצים נכנסו לתחום עם מיצים תעשייתיים. למרות שמיץ טבעי הינו מיץ שנסחט מפרי או ירק ואינו מכיל תוספת חומרים (חומרי שימור, חומרי טעם, צבע או סוכר), המילה "טבעי" הושאלה ע"י החברות המייצרות מיצים תעשייתיים, כך שצריך תחילה להגדיר ולהבחין בין הסוגים השונים:
- מיץ טבעי סחוט טרי - מיץ שנסחט מפרי או מירק באמצעות מכונת מיצים ומוגש לשתיה תוך דקות ספורות מסחיטתו. חשוב לשתות מיד לאחר הסחיטה, כדי לשמור על נוגדי החמצון, ביניהם ויטמין C המתפוגג ונעלם ככל שעובר זמן מהסחיטה.
- מיץ טבעי סחוט תעשייתי - מיץ שנסחט מפרי או מירק במפעל תעשיה, הוכנס לבקבוק ומשווק ברשתות המזון/מסעדות. לקטגוריה זו נכנסו גם מיצים קפואים - מיצים שנסחטו במפעל תעשיה והוקפאו מיד, כדי לשמור על רכיבי המזון, בחלקם מכילים 100% פרי וחלקם פחות.
- נקטר - מיץ המכיל אחוז קטן של פרי או רכז פרי. בדרך כלל: 25%-50%.
- תרכיז - מכיל בעיקר מים, רכז פרי בריכוז נמוך והרבה סוכר.
- משקאות תוססים ומשקאות דיאט.
שלושת האפשרויות האחרונות אינן מומלצות כמיץ טבעי ולכן לא פורטו במאמר.
בני האדם אינם יכולים כחיות, ליצור ויטמין C וגם לא נוגדי חימצון רבים, לכן חשוב לאכול פירות וירקות, אך לא כולם אוהבים לאכול פירות וירקות. מיצים טבעיים יכולים להוות פתרון קל וטעים עבור אוכלוסיה זו. כמו כן, ישנם שאינם יכולים לאכול פירות או ירקות קשים, במיוחד אוכלוסיית הגיל השלישי, שבשל בעיות שיניים/חניכיים, נמנעים מלאכול ירקות או פירות קשים ומיצים יכולים להוות תחליף מצויין. בעידן המודרני "שאין זמן" לאכול, הכנת מיצים "פותרת" במעט את הצורך של הגוף במרכיבי מזון חיוניים (ויטמינים ומינרלים) אך ללא הסיבים (למרות חשיבותם בפרי או בירק השלם, אך זה כבר נושא לדיון אחר).
מהן תועלות המיץ?
- מיץ טבעי טרי שנסחט במקום, מכיל ריכוז גבוה של אינזימי עיכול, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים שחשובים וחיוניים לפעילות המטאבולית של הגוף.
- כוס מיץ מכילה בדרך כלל 3-4 יחידות פרי או ירק, כלומר נקבל פי שלושה רכיבי מזון, מאשר מפרי אחד שלם (לכן חשוב במיוחד לאלו שלא אוהבים ירקות או פירות).
- בזמן מחלה, קל יותר לשתות מיצים מאשר לאכול ובכך לקבל את רכיבי המזון ללא מאמץ עיכולי או אחר.
- שתיית מיץ במיוחד בבוקר, מגבירה את המרץ והכוח אחרי "צום" הלילה.
- מחקרים רפואיים מראים כי מיצי פירות 100% טבעיים אוגרים בתוכם חומרים פעילים חשובים שכנראה עוזרים לריפוי ומניעת מחלות.
- המיץ מהווה תחליף לאוכלוסיה שאינה שותה מספיק נוזלים.
- רכיבי המזון מחזקים את המערכת החיסונית של הגוף ומגבירים את יכולת ההתמודדות שלו עם מחלות.
אז מהו מיץ? על פי הגדרת אבן שושן, מיץ הינו עסיס המיוצר מנוזלי פירות או ירקות.
על איזה מיצים מדובר?
בעצם מכל פרי או ירק שאתם חושבים עליו: מהפירות היותר שכיחים כמו תפוזים, אשכוליות, תפוחים ולימונים ועד מיץ מעשבים שמלקטים בטבע והידועים כצמחי מרפא, כמוסרפדים, אספסת, מרוביום ועוד.
מהם יתרונותיו של המיץ הסחוט טבעי לעומת התעשייתי?
- מיץ טרי טבעי אינו זקוק ואינו מכיל תוספת חומרים משמרים, חומרי טעם וצבע או פיסטור.
- כשהמיץ טרי הוא מכיל את כמות הויטמינים והמינרלים בצורה האופטימאלית.
- זמינות וספיגת רכיבי המזון (ויטמינים ומינרלים) - מהירה יותר.
- מיץ טרי מכיל כמות רבה של אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון).
- מיץ פרי טרי מכיל סוכר מסוג פרוקטוז הקיים בפרי באופן טבעי ונחשב בריא יותר (חולים במחלות מטבוליות צריכים להתייחס גם לכמות המיץ ולא רק לאיכות).
- מיצי פרי או ירק הינם נוזל ללא סיבים ובריאים במיוחד נגד מחלות מערכת העיכול בהן מומלץ להימנע מסיבים. לאחרונה אף פורסם מחקר, שממליץ לחולי דיברטיקוליטיס (מחלה דלקתית כרונית במעי הגס), להימנע מסיבים ולא כמו שסברו בעבר - הגברת כמות הסיבים. כנ"ל לגבי חולי קרוהן או קוליטיס (דלקת כרונית במעי הגס).
- מיצים מאפשרים "ניקוי רעלים" במיוחד: מיצי ירקות טריים ועשבי מרפא המאפשרים למערכת העיכול "לנוח". זאת כיוון שהגוף אינו עסוק בעיכול ופינוי החלק המוצק שבפרי או בירק.
- מיצי ירקות מאפשרים ירידה מהירה במשקל.
- מיצים תעשייתיים מאוחסנים לפעמים בבקבוקי פלסטיק המפרישים BPA למיץ (מעודד שחרור עודף אינסולין ובעיות מטבוליות אחרות).
בחלק ב' של המאמר נבחן אילו מיצים עדיפים »
שתו מיץ ותהיו בריאים.
ריקי וסרמן, N.D. Cl.H נטורופתית והרבליסטית קלינית. עתיד בריא - קליניקה בת"א, הו"ש. לייעוץ או מידע נוסף כתבו או התקשרו: דוא"ל: Ricky@atidbari.co.il טלפון: 054-7403374
|