הסכנות הטמונות באכילה של בשר על האש הן בעיקרן לבריאותנו וחלקן גם לסביבותינו:
- נשימת כימיקלים ומזהמים שמשתחרים מהגחלים הבוערים. חומרים אלו מסוכנים לבריאותנו ויכולים לגרום לבעיות נשימה, בעיות עיכול ואף לגידולים סרטנים.
- חומרי בערה שכוללים בתוכם חומרים שאינם ידידותיים לסביבה ולבריאותינו.
- צליית הבשר משחררת חומר רעיל בשם HCAs שנחשב כחומר רעיל ומסרטן.
- השמנה בשל אכילה בלתי מרוסנת ועלייה ברמות השומנים בדם.
- זיהום האוויר והסביבה בשל העשן והפסולת הנוצרת לאחר האכילה.
אז מה ניתן לעשות?
האלטרנטיבה הבריאה יותר היא להימנע מצריכת בשר או לפחות לצמצם את צריכת הבשר, אך לרובנו הגדול קשה לוותר על הבשר בחג ועל כן מומלץ לשמור על כמה עקרונות מרכזיים:
- בחרו בבשרים דלי שומן ואיכותיים יותר כמו חזה עוף, הודו, כתף, צלעות, סינטה ודגים. בשרים אלו יכבידו פחות על מערכת העיכול שלכם ויזיקו פחות לדיאטה שלכם.
- שלבו עם אכילת הבשר ירקות במבחר צבעים. הירקות מכילים נוגדי חמצון שאלו חומרים טבעיים המסייעים לנטרל רדיקלים חופשים הנוצרים. בנוסף, מומלץ לשלב ירקות ממשפחת המצליבים כגון: כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, חרדל וקולרבי. ירקות אלו נחשבים כנוגדי הרעלים הטובים ביותר ומחזקי כבד.
- טפלו בצרבת - רבים מצרכני הבשר סובלים מצרבות שנלוות לאכילת הבשר - הסיבה לכך היא השומן בבשר שגורם לתגובה חומצית בדמנו. על מנת להימנע או לצמצם את מימדי הצרבת נסו לבחור בשרים דלים בשומן כמו חזה הודו, עוף ללא שכבת השומן ופרגיות. בנוסף הימנעו ממעוררי צרבת נוספים כמו: אלכוהול, קפאין, משקאות מוגזים, מתוקים וסיגריות. ביצוע פעולות אלו יזיק פחות לגזרתכם, ללב ולכלי הדם שלכם.
- תבלנו את האוכל - את הבשר מומלץ לתבלן בתבלינים בעלי ערך מוסף כמו: ג'ינג'ר שמומלץ לעיכול תקין, בזיליקום, פטרוזיליה וכוסברה שמגנים על הכבד ומשתנים, הכורכום שנחשב כנוגד חמצון וכנוגד דלקות ואורגנו והזעתר שנחשבים כנוגדי מזהמים.
- שלבו צמחי מרפא - לאחר ארוחת הבשרים על האש מומלץ לשתות חליטת צמחי מרפא לעיכול תקין. בחליטה ניתן לכלול צמחי מרפא כמו: שומר, רוזמרין, נענע, לואיזה ומליסה.
- הפרידו אבות מזון - מומלץ להפריד בארוחת החג בין פחמימות לחלבונים. אכילה של מזון בעל תכולה גבוהה של פחמימות כמו פיתות או צלחת אורז לצד מזון חלבוני כמו בשר גורמת להפרשת מיצי עיכול בקיבה שסותרים האחד את השני. התוצאה: תסיסה במערכת העיכול ובעיות עיכול שונות.
הפתרון המומלץ ביותר לצרוך או פחמימות או חלבונים, פעולה שתעזור לכם לעכל טוב יותר את המזון כמו גם לצרוך פחות קלוריות ולשמור על הגזרה.
- שמרו על הרגלי אכילה נכונים - אכילה איטית ומבוקרת ללא היסח דעת בשקט ובשלווה זהו סגנון האכילה שימנע מכם בעיות עיכול, נפיחות, כאבי בטן ואכילה מעבר לצורכי הגוף.
- הורידו נספחים למזון - חומוס, מיונז, קטשופ, אלכוהול, מיצים ממותקים, פיצוחים וחטיפים. כל אלו מכילים כמות גבוהה של קלוריות, סוכרים, חומרים משמרים וצבעי מאכל. על כן, הורדתם תסייע לכם לשמור על בריאותכם במהלך החג.
- שלבו במידת הצורך תוספי מזון - במהלך שבוע החג מומלץ להתייעץ עם גורם מקצועי לגבי כדאיות נטילת תוספי מזון המסייעים לעיכול כגון: חיידקים פרוביוטים ואנזימי עיכול.
- שלבו פעילות גופנית - נסו לשלב בזמן המנגל פעילויות נוספות שאינן קשורות לאכילה. שחקו עם ילדכם בכדור, רוצו, שחקו מטקות או טיילו עם כלבכם. ביצוע פעולות אלו יעזור לכם לבלות זמן איכות עם הקרובים לכם, ימנע מכם לצרוך כמות גדולה ובלתי נחוצה של אוכל ויסייע לכושרכם.
- חזרו לדיאטה - יום לאחר המנגל מומלץ לחזור לשגרה תזונתית בריאה. מומלץ לעבור לאחר החגים תקופת ניקוי רעלים בליווי נטורופת. תזונת ניקוי רעלים תסייע לכם להוריד את הקילוגרמים הנוספים ולשפר את בריאותכם. ניתן לשקול ניקוי קצר של רעלים ביום שלאחר החג.
דוגמא ליום ניקוי רעלים
בוקר: חליטת צמחי מרפא על בסיס גדילן, שן ארי, תלתן אדום וסטיביה. ביניים: אשכולית + כוס מים פושרים + שמן זית ולימון סחוט. ביניים: תפוח + חופן אגוזים שונים. צהריים: סלט ירקות בשילוב שמן זית/טחינה גולמית + מרק בטטה/תפוח אדמה אפוי. ביניים: פרי ולאחר חצי שעה לצאת להליכה קלה של כ- 45 דקות. ערב: סלט ירקות גדול + יוגורט עזים טבעי + כפית זרעי פשתן. לילה: שייק ירוק המורכב מירקות ירוקים כמו: חסה, פטרוזיליה, עלי ביבי, עלי ברוקולי ורוקט + גזר סחוט.
יום העצמאות זו הזדמנות מיוחדת לחגוג, לבלות ולאכול אך זכרו שלאחר כל חג מגיע חג נוסף. לכן, שמרו גם במהלך החג וגם בשאר הימים על תזונה מאוזנת ובריאה על מנת שתוכלו מדי פעם לחרוג ללא נקיפות מצפון.
נכתב על ידי אלעז יוסף נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי הבעלים של בריאות מהטבע קליניקה לרפואה משלימה: www.briutteva.co.il
|