גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | מחקרי בריאות | » | מחקרים בתחום התזונה: גלוטן, מזון אורגני ועוד |
האם הגלוטן הוא אכן האויב של כולנו? ומה בנוגע למזון אורגני - האם גלומים בו יתרונות של ממש? האם אדם שמן בהכרח לוקה בבריאותו? ומה הקשר בין השעות שאנו מייחדים לשינה ובין התזונה שלנו? מחקרים בתזונה שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על כמה זוויות חדשות ועל כיווני מחשבה שיכולים לשנות כמה מהתפיסות שהתקבעו בקרב ציבור גדול של מודעים לתזונה, שרצונם העיקרי הוא לצרוך מזון אופטימלי ולחיות חיים בריאים וטובים יותר.
חן יער, דיאטנית ספורט קלינית, 03.10.2012
ירקות אורגניים - לא בטוח שבריאים יותר
גלוטן: זה רע?נתוני צריכת מזון נטול גלוטן בארה"ב מצביעים על מגמה ברורה של גידול ניכר; בין השנים 2006 ועד 2010 צריכת מוצרים נטולי גלוטן עלתה ב- 30%. ד"ר גלן גייסר (Dr.Glenn Gaesser), פיזיולוג מאמץ מאוניברסיטת אריזונה, ארה"ב, חקר את הנושא והגיע למסקנה שאין שום עדות לכך שמוצרים נטולי גלוטן מסייעים בתהליכי הרזיה. להיפך, גייסר סבור כי תעשיית המוצרים הללו נאלצת פעמים רבות לחפות על מחסור בטעמים באמצעות הוספת שומן רווי וסוכר. מזון אורגני: בטוח יותר ממזון רגיל?ההנחה הרווחת בקרב ציבור שוחרי הבריאות היא כי מזון אורגני בריא יותר ומזין יותר, אולם הנחה זו לא זכתה לביסוס מחקרי, ועד כה טרם התברר אם התועלות הבריאותיות שבמזון אורגני מובהקות. בסקירה של יותר מ- 200 מחקרים שנערכו בנוגע למזון אורגני, משנת 1966 ועד 2011, עקבו אחר נתונים של רכיבים תזונתיים ושל רמות המזהמים בירקות, פירות, דגנים, עוף, בשר, חלב וביצים. החוקרים הגיעו לשתי מסקנות עיקריות:
ממזיגת שתי המסקנות הללו, מרבית החוקרים סבורים שההנחה כי מזון אורגני בריא יותר - שגויה; ישנו יתרון מסוים בצמצום החשיפה למזהמים, אולם למרות זאת, מזון אורגני אינו מזין יותר או בריא יותר. שינה והשמנה: מה הקשר?מתברר שלמספר שעות השינה שלנו בלילה יש השפעה ניכרת על פוטנציאל ההשמנה שלנו; ממצאי מחקר חדש שפורסם בחודש מאי השנה (2012), והוצג בקונגרס האירופי בנושא השמנת יתר, מצביעים על כך ששינה בריאה של 8-7 שעות בלילה תורמת להפחתת שומן הגוף. בקבוצה הראשונה: נבדקים שנהגו לישון פחות מ- 6 שעות בלילה ובמסגרת המחקר האריכו להם את שעות השינה ל- 8-7 שעות בלילה - מספר השעות המוגדר כ"טווח הבריא". בקבוצה השנייה: נבדקים שנהגו לישון פחות מ- 6 שעות ובמסגרת המחקר התמידו בכך. קבוצת הביקורת: נבדקים שישנו במהלך כל שנות המחקר מספר שעות שינה בטווח הבריא, היינו 8-7 שעות בלילה. מתוצאות המחקר עולה כי - הקבוצה השנייה, שהנבדקים בה המשיכו לישון מתחת לטווח הבריא, עלתה בממוצע 1.1 ± 0.36 יחידות BMI (kg/m2) ו- 2.4 ± 0.64 ק"ג מסת גוף (משקל) ביחס לקבוצת הביקורת. לעומת זאת, בקבוצה הראשונה, שהנבדקים בה שיפרו את הרגלי השינה שלהם, לא חלה עלייה מובהקת באינדקס מסת הגוף (BMI) או במסת הגוף (משקל) במהלך 6 שנות המחקר לעומת קבוצת הביקורת. מחקר זה מציע בפעם הראשונה קשר בין שעות שינה מועטות מדי להשמנת יתר.
בסיכומו של דבר - לאור המנגנונים הללו נראה כי שינה קצרה מעודדת מאזן קלורי חיובי והשמנה פוטנציאלית. אחת המסקנות הברורות מהמחקר היא שבמסגרת תהליך דיאטת הרזיה יש לתשאל את המטופלים בנוגע להרגלי השינה שלהם. דיאטה, פעילות גופנית ושינה משפיעים אחד על השני. אם נשנה את אחד המרכיבים במעגל, קרוב לוודאי שנשפיע גם על האחרים. האם אדם שמן יכול להיות בריא?במחקר שנערך בשוודיה השנה (2012) נמצא כי אנשים בעלי עודף משקל, שמצויים בכושר אירובי טוב (לבבי-נשימתי) ועם פרופיל קרדיו-מטבולי בריא("Fat and Fit") , הם בסיכון נמוך יותר לתחלואה ולתמותה בעקבות בעיות לבביות (50-30% פחות) מאשר אנשים שמנים אשר אינם בריאים מבחינה מטבולית. במחקר השתתפו יותר מ- 40,000 נבדקים. המסקנה המפתיעה ביותר שהחוקרים הסיקו במחקר זה, היא כי למעשה סיכויי התמותה של בעלי עודף משקל שמצויים בכושר טוב - מכל סיבה שהיא, ובכלל זה אירועי לב, שווים לסיכויי התמותה של בעלי משקל תקין. החוקרים כינו אוכלוסיה זו של נבדקים "השמנים בעלי כושר גופני טוב", אוכלוסייה "מסקרנת", והם מסבירים כי כושר אירובי גבוה משחק תפקיד מפתח בהגנה מפני מחלות לב ומתמותה מהן. יש לנטר כשירות זו בנוסף למדדים כגון אחוזי שומן, משקל ובדיקות דם, כדי לאתר תת-קבוצה זו, ובכך לחזות טוב יותר סיכונים למחלות או למוות. לחילופין, יש להבין את התועלת הרבה של כושר גופני גבוה ולהפעיל התערבות כזו בקרב בעלי עודף משקל בעלי פרופיל מטבולי שאינו תקין. השמנה אינה בהכרח מקושרת לתפקוד מטבולי לקוי. אולם, החוקרים מדגישים כי למרות הממצאים, שמנים בכושר טוב יכולים להפיק תועלת לבריאותם רק עד לגבול מסוים. חן יער, דיאטנית ותזונאית ספורט. המחקרים (לפי סדר הצגתם בכתבה): Glenn A. Gaesser Phd, Siddhartha S. Angadi PhD, Gluten-Free Diet: Imprudent Dietary Advice for the General Population?, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, Volume 112, Issue 9 , Pages 1330-1333, September 2012 Crystal Smith-Spangler, MD, MS; Margaret L. Brandeau, PhD; Grace E. Hunter, BA; J. Clay Bavinger, BA; Maren Pearson, BS; Paul J. Eschbach; Vandana Sundaram, MPH; Hau Liu, MD, MS, MBA, MPH; ,Patricia Schirmer, MD; Christopher Stave, MLS; Ingram Olkin, PhD; and Dena M. Bravata, MD, MS, Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?: A Systematic Review, Ann Intern Med. 4 September 2012;157(5):348-366 J-P Chaput, J-P Després, C Bouchard and A Tremblay, Longer sleep duration associates with lower adiposity gain in adult short sleepers, International Journal of Obesity 36, 752-756 (May 2012) Francisco B. Ortega, Duck-chul Lee, Peter T. Katzmarzyk, Jonatan R. Ruiz, Xuemei Sui, Timothy S. Church and Steven N. Blair, The intriguing metabolically healthy but obese phenotype: cardiovascular prognosis and role of fitness, Eur Heart J (2012) doi: 10.1093/eurheartj/ehs174 |