גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דעות וסיפורים אישיים | » | טעמי ילדות בחג האביב |
פסח הגיע, ריחות של אביב מסביב, של פריחה, של התחלות חדשות. ריחות שתמיד מזכירים לי את טעמי הילדות בתקופה זו, ומחזירים אותי לריחות האוכל שהביא לאיחוד ולקירוב לבבות. כבת לאמא בשלנית מעולה בבית מסורתי גאורגי, למדתי המון על מנהגי העדה ועל המאכלים, במיוחד בתקופת ההכנות לחג הפסח.
מאיה פפיסמדוב, מתמחה באפייה ובישול מהמטבח הגרוזיני, 27.03.2013
![]() שולחן ליל סדר פסח
כל ההכנות לחגהעבודה הייתה רבה, אמא הייתה ממרקת כל פינה בבית. אני ואחיי היינו עוזרים לה למיין ולזרוק דברים ישנים, ולפנות מקום לחדשים. אבא ז"ל היה עוזר לה לנקות, והיה ממונה על הקניות. הוא היה מסתובב בחנויות ובשווקים והיה דואג להביא הביתה אגוזים ופירות מובחרים לחרוסת, מצות, סוגי בשר שונים וטריים וירקות עבור התבשילים. אמא מאוד אהבה לחדש כל שנה את מראה הבית, במיוחד היה חשוב לה לחדש את כלי המטבח. צורת ההגשה לאירוח הייתה מאוד חשובה לה. היא לא הייתה מוותרת, ותמיד מצאה זמן בין הניקיונות לצאת ולקנות כלי אוכל חדשים ויפים עבור האוכל הטעים שבישלה לכבוד חג הפסח. לרוב, יומיים לפני כניסת החג, ההורים שלי כבר היו מתחילים בהכנות לקראת ארוחת ליל הסדר והאירוח. אמא אהבה להכין הכל מראש, שיהיה מוכן בזמן. הייתה מוציאה כלים וסירים שהיו מיועדים לפסח והיו מתחילים במלאכה. הרגעים האלה של ההכנות היו רגעי אושר קטנים ויפים. היינו יושבים כל המשפחה יחד, מדברים וצוחקים. זה חיזק בי יותר את האהבה לאוכל, לדבר הפשוט הזה שקירב בינינו. אהבתי לראות כיצד אבא היה טוחן את האגוזים לחרוסת (תמיד דאג להשאיר לי חופן גדול בצד), וכיצד היה חותך בדייקנות ובחריצות את הירקות לתבשילים. אמא הייתה מכשירה ומכינה את הבשר לקראת בישול. הכל נעשה בפשטות, בנדיבות ובהמון אהבה. האהבה לאוכלתמיד חיכיתי לריחות ולטעמים של המטעמים המיוחדים שאמי הייתה מכינה לכבוד החג וכללו בעיקר: תבשילי קדירה, קציצות, פשטידות, בשר כבש בתנור, סלטים ומטבלים. מהמובחרים של המטבח הגאורגי. אמא אהבה מאוד לגוון, לחדש ולהכין כל מאכל בכמויות גדולות, והייתה אומרת: "שיספיק לכולם". הנדיבות שלה כאדם באה לידי ביטוי גם באוכל שלה. תמיד עמדתי לצידה, הסתכלתי בהערצה על המיומנות שלה, למדתי והתנסיתי המון. אוכל שנעשה בהמון אהבה עבור המשפחה. שולחן ליל הסדר תמיד היה ערוך למופת והתבשילים הוגשו בכלי הגשה יפים וגדולים. אני ואחיי היינו מחכים לאורחים בהתרגשות. המפגש עם הדודים ובני הדודים שימח אותנו. היינו שרים, קוראים בהגדה ואוכלים אוכל שהשאיר טעם של עוד... אלו הם הזיכרונות והריחות עליהם גדלתי ומלווים אותי עד היום. בדיוק את הטעמים האלה אני מעבירה כיום גם לכם באמצעות המתכונים, בשמחה ובהמון אהבה! חג פסח שמח (: בואו להתרשם: ספר המתכונים של מאיה באתר. |