גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | תפוזים: זנים, יתרונות, חסרונות והקשר לויטמין C |
התפוז הינו עץ ממשפחת ההדרים, ונחשב לאחד הנפוצים והמוכרים ביותר מבין ההדרים. בעברית ראשי התיבות תפו"ז = תפוח זהב, בשל דמיונו לתפוח עץ וצבעו הזהוב. טעמו מתוק-חמוץ. רוב האנשים אוהבים לאוכלו מקולף או לשתות את מיצו המרווה. ניתן לעשות מקליפותיו ריבה, ליקר או כקישוט בהגשה. החלק הפנימי הלבן של קליפת התפוז (אלבדו) עשיר בסיבים תזונתיים ומקנה תחושת שובע. התפוז גם נקשר לויטמין C המפורסם (הרחבה בהמשך).
דנה שפילמן, דיאטנית קלינית Bsc.nutr, 17.04.2013
תפוזים כתומים בשוק
גידולאמנם התפוז גדל בכל רחבי העולם, אך האקלים הים תיכוני הוא המתאים ביותר לגידול תפוזים, ואכן אלו המדינות בהם התפוז הכי נפוץ. התפוז זקוק לאקלים חמים והוא מסיים את התפתחותו בזמן הסתיו או החורף. פגיעת קרה עשויה לחסל מטע תפוזים שלם! זני תפוזים
מיץ תפוזיםמיץ תפוזים הוא אחד המיצים הטבעיים הכי נפוצים בעולם, והוא נקשר עם אכילת ארוחת בוקר עשירה ומפנקת. ברזיל היא המובילה בייצוא של מיץ תפוזים. בפלורידה נחשב מיץ התפוזים ל"מיץ המדינה" הרשמי. תפוז בגודל ממוצע יניב כ- 90 מ"ל מיץ. יתרונות המיץכמיץ סחוט טבעי - יכיל מעט סיבים תזונתיים המקנים מרקם ושובע קל. מיץ התפוזים (כבתפוז השלם) הינו מקור טוב לויטמין C, אשלגן, חומצה פולית, מעט סידן ועוד ויטמינים ומינרלים בכמויות זעירות יותר. חסרונות המיץאמנם מיץ טבעי מכיל מעט סיבים ועל כן עדיף על מיץ מסונן/מתועש, אך עדיין במיץ כמות הסיבים מועטה ביותר. הסיבים, מעבר להקניית תחושת השובע, מאטים את קצב ספיגת הסוכר לדם. שתיית מיץ תפוזים (ומיצי פירות נוספים) - מעלה את רמות הסוכר בדם בקצב מהיר ולכן לא מומלצת לאנשים סוכרתיים או ברמת טריגליצרידים גבוהה (שומנים בדם). בנוסף, כדי למלא כוס שלמה של מיץ אנו זקוקים לכ- 3 תפוזים. כמות זו מכילה פי 3 יותר קלוריות וסוכר ופחות משביעה מאכילת תפוז אחד שלם. בשל חומציות המיץ, נמצא כי שתיית מיץ תפוזים לאורך זמן יכולה לשחוק את מעטה האמייל של השן. ויטמין Cויטמין C הינו ויטמין המחזק את מערכת החיסון, נוגד חמצון חזק, עוזר במניעת סרטן, הזדקנות העור ומחלות כלי דם, חיוני לבריאות החניכיים והשיניים, חיוני להחלמה לאחר ניתוחים ולריפוי פצעים, מסייע בספיגת ברזל במערכת העיכול, מחליש סימפטומים של אסתמה ואלרגיות ועוד. ויטמין זה הוא אחד הויטמינים העדינים והרגישים ביותר. הוא מסיס במים ומתפרק בבישול (חימום), בקילוף, בחשיפה לאור ולאוויר, בנוכחות מתכות ובאחסון ממושך. על כן, כדי לשמור על ויטמין C במזון, מומלץ לאכול את הפירות טריים, ללא קילוף, חיתוך או בישול. מסקנהכדי לקבל מקסימום ויטמין C בתפוז יש לאוכלו בשלמותו ומיד עם הקילוף. אפילו בחיתוך התפוז לשניים, אחוז גדול מהויטמין מתחמצן באוויר וכבר לא יכול להיות אפקטיבי עבורנו. ואם ברצונכם ליהנות מטעמו כמיץ - יש לסחוט ולשתות מיד במקום, עם כמה שיותר סיבים מהפרי השלם. לרוויה... נכתב על ידי דנה שפילמן, דיאטנית קלינית. בואו לקרוא בנוסף גם על: |