גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | בן משפחה חולה: איך מתמודדים? |
זה קרה בדיוק לפני שנה. בן זוגי שיחיה סבל משלשולים וכאבי בטן, ובשלב מאוחר יותר גם החל לדמם. הביקור אצל הגסטרו הוביל לשורת בדיקות, ולקראת ראש השנה שעבר התבשרנו מפי רופאו: "יש לך קוליטיס. זו דלקת כזאת במעי הגס... קח מרשם, אכול מה שאתה רוצה ותחזור אליי בעוד 3 חודשים". כך מצאתי את עצמי במקום מעניין מאוד - כאילו אמרו לי "נגמרו התיאוריות, התחילי ליישם את מה שלמדת ודיברת עליו כל כך הרבה".
עדי זוסמן, דיאטנית קלינית, מאמנת בריאות, 17.09.2013
כולם בשביל אחד ואחד בשביל כולם!
כי אבחון של מחלה, במיוחד מחלה כרונית קשה, מציב את כל המשפחה במקום מאתגר מאוד. זה המקום של השינוי. השינוי כאילו נכפה על בני המשפחה, ומכריח כל אחד ואחת לבחון את היחס שלו לפחות למספר דברים:
בקליניקה אני פוגשת משפחות שונות, שמתייחסות באופן שונה לאירוע של אבחון המחלה. הדברים מקצינים כאשר אנו נמצאים בתקופת חגים. המשפחה נמצאת הרבה ביחד, עולים על פני השטח דברים לא פטורים, חיכוכים ואי הסכמות מחריפים ביתר שאת. יחד עם זאת, יש יותר הזדמנויות לשבת ביחד ולדבר. לשים דברים על השולחן. מזמינה אתכם לנצל את הזמן בסוכה לא רק לאושפיזין מהמשפחה המורחבת וחברים, אלא גם, ואולי קודם כל, לשיחה משתפת ומקדמת בתוך המשפחה הגרעינית. אספתי עבורכם מספר עצות להתמודדות עם בן משפחה חולה, עצות שעבדו עבור המטופלים שלי ונבדקו גם על ידינו. עצרו רגע ובחנו את החיים שלכםאולי כדאי לעשות מספר שינויים, ולו באופן זמני. לפעמים כדאי לעשות שינויים במטבח או בהרגלי אכילה של המשפחה (שמרבה לאכול מזון מהיר בחוץ, למשל). יש הורים שאבחון המחלה לבן או הבת מזמן אותם להתגייס לבניית תוכנית הטיפול, יש הורים שאפילו בוחרים לצמצם בהיקף המשרה כדי לטפל בילד. הורים אחרים מוצאים דרכים אחרות כמו גיוס הסבתא או העברת מקום עבודה קרוב יותר למקום המגורים. הכל הולך, העיקר שזה יענה על הצרכים של בני המשפחה. בדקו את הרגשות שלכם סביב הענייןקשת הרגשות שחווים משתנה ותלויה בהרבה גורמים אישיותיים. מה שחשוב זה להיות מודעים למה שאתם מרגישים ולהכיר בזה, לתת לזה מקום ולא לנסות להתנהג כאילו הכל כרגיל. יש משפחות שהאבחון מביא איתו הקלה - סוף סוף יודעים מה יש לאמא, למה היא לא יכולה לקום לפעמים מהמיטה ונאלצת גם להתאשפז. יש אנשים שחווים כעס כי השינוי מאלץ אותם לעצור את החיים או לשנות בתחומים שהיו יקרים ללבם, כמו קריירה או בישול גורמה, למשל. אצל אחרים דווקא מקנן הפחד מהעתיד הלא ברור, או רגשי אשמה על התנהגות כלשהי שנראית להם כסיבה להתפרצות המחלה. כל רגש הוא לגיטימי ומותר לו להיות. לקריאה נוספת: טפלו ברגשות שלכם ושל בן המשפחה החולהלאחר שהבנתם שיש משהו שמציק לכם, אל תזניחו את זה, אל תאמרו "זה יסתדר מעצמו". רגשות חזקים משפיעים על הגוף, כל מי שחווה כאבי בטן או שלשולים לפני מבחנים או ישיבות חשובות בעבודה מכיר את זה. במחלות כמו מחלות מעיים דלקתיות, פסוריאזיס, תסמונת המעי הרגיז ויתר לחץ דם למשל, למצב הרגשי השפעה מוכחת ומכרעת על מהלך המחלה. לכן, אל תתעלמו, מצאו לכם מטפל טוב ועיבדו את הרגשות שלכם עד שתרגישו קבלה של המצב ויכולת להתמודד איתו על הצד הטוב ביותר. קיימו ישיבות משפחתיות לקבלת החלטות חשובותבאותה הרצינות וכובד ראש שאתם עושים זאת בעבודה, עשו זאת במשפחה שלכם. זה יכול להיות ברמה שבועית או מדי פעם, כשמתעורר הצורך. בכל מקרה, עשו זאת בצורה מכובדת - כבו את הטלוויזיה ואת הטלפונים, קחו מחברת ועט והעלו את השאלות הבוערות. דוגמאות:
בדקו את המטבח המשפחתי ושנו במידת הצורךלפעמים גילוי של מחלה מאלץ את כל בני הבית לעשות בדק בית לתפריט המשפחתי. למשל, אם בן המשפחה אובחן כסובל מיתר לחץ דם והומלץ לו להפחית במלח ולרדת במשקל, אולי תגלו שהבישול שלכם מכיל הרבה אבקות מרק, רטבים מוכנים וחטיפים שכולם עשירים מאוד במלח. אם התגלה אצלכם קרוהן או קוליטיס, אולי כדאי להוריד במנות המטוגנות ולעבור לאוכל יותר מאודה או אפוי. אם תסמונת המעי הרגיז לא נותנת לבעלך לישון בלילה כי הבטן שלו נפוחה וכואבת, אולי כדאי להפחית בלחם ומוצרי מאפה. בדרך כלל, השינוי שייעשה יכול להועיל גם לבני המשפחה האחרים מבחינה בריאותית, ומבחינת ההרגשה של השותפות וההתגייסות המשפחתית. לבשל או לא לבשל במיוחד?זאת אולי ה-שאלה כאשר מדובר בחולה עם מגבלות תזונתיות (ובינינו - איזו מחלה כרונית לא יוצרת מגבלות תזונתיות?) ובכן, כל משפחה וההתנהלות שלה, זה בהחלט נושא שראוי לדיון המשפחתי. יחד עם זאת, מהניסיון ראיתי שקשה עד בלתי אפשרי לעקוף את הצורך הזה - כמו למשל, אם מטגנים שניצלים, עבור חולה במחלת מערכת העיכול יהיה קשה מאוד לעמוד בריח ולא לאכול. לכן, מומלץ להכין לו את חזה העוף בצורת סטייק או אפוי. חשוב מאוד להקפיד על הכנסת ירקות ופירות בצורה ומידה שמתאימים למחלה, לא כדאי לוותר על זה! בדיוק כמו שבמשפחה עם ילד צמחוני או טבעוני יכינו גם מנת עדשים או טופו עבורו, אני ממליצה שלא להזניח את נושא האוכל ולהתאים את התפריט. הרבה משפחות מחליטות להפוך את התפריט המיוחד לתפריט העיקרי של כולם, ורק מדי פעם "חורגים" למאכלים אחרים. בצורה כזאת האדם עם המחלה לא ירגיש חריג, שונה, מסכן או אשם בכך שעבורו צריכים לטרוח במיוחד, ומצד שני - כל המשפחה תהנה מאוכל בריא יותר! ולסיום: טיפ טעים ובריא לסוכותקנו תמרים צהובים טריים. רחצו והקפיאו אותם למספר ימים. לאחר מכן, הוציאו מהמקפיא, והניחו על מגבת במטבח למשך 24 שעות. התמרים נעשים רכים ועסיסיים במיוחד, למי שסובל ממחלה דלקתית במעי או הפרעה אחרת במערכת העיכול - מומלץ להוריד את הקליפה טרם האכילה. נכתב על ידי עדי זוסמן, Rd BSc MBA, דיאטנית, מאמנת בריאות, חברה בוועד המנהל של עמותת עתיד ויו"ר הפורום לטיפול בהתנהגויות אכילה. |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם