גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | רעבים? אולי אתם בכלל צמאים?! |
אחת מ"אמירות הסבתא" הכי נפוצות שחוזרות על עצמן בכל שיחה על הרגלי אכילה נכונה, בריאות ודיאטות, היא: "חשוב לשתות הרבה מים". בפועל, רוב האנשים לא צמאים ולא זוכרים לשתות מים אם בכלל. האם יש חשיבות למים ולשתייה המרובה בזמן דיאטה? מדוע מיצים ומשקאות דיאט לא יכולים להוות תחליף מלא וטוב למים? האם יכול להיות שהגוף צמא אבל אני לא יודע את זה?
מערכת foodsdictionary, 07.10.2013
גופינו מכיל 70%-60% מים. המים מהווה מרכיב חשוב ועיקרי בתפקוד תאי הגוף. ירידה קלה בכמות הנוזלים בגוף עלולה לפגוע בבריאות ואף לשבש את תהליכי חילוף החומרים. חוסר נוזלים בגוף עלול לגרום לירידה בריכוז, לעצבנות ולכאבי ראש. בנוסף לכך, עלול לגרום לעייפות וחולשה, ולהעלות את הסיכון לפציעות בספורט.
מדד הצמא בגופינו אינו רגיש מספיק ומתעורר רק כאשר הגוף כבר במצב של התייבשות. אם אנו שותים רק כאשר חשים צמאים, אנו מפספסים את הדרישות האמיתיות של הגוף. בעיה נוספת היא שחלק מאיברי החישה של הגוף לנוזלים נמצאים בחלל הפה. שתייה מברזיה המרטיבה רק את חלל הפה בלי הכנסה של כמות נוזלים מספקת, עלולה להיות מתורגמת במוח לשתייה מספקת. מצב זה עלול לבלבל את הגוף ולגרום למצב של הפסקת השתייה, כאשר הגוף בפועל לא קיבל מספיק נוזלים ונשאר מיובש.
בעיה נוספת בנושא "תחושת הצמא", היא שאנו עלולים להתבלבל בין תחושת צמא לבין תחושת רעב. אנשים רבים לא מכירים את תחושת הצמא ומתקשים לאתר אותה. יש המתרגמים צמא לרעב, ומחפשים מה לאכול במקום להבין שהבעיה היא חוסר בנוזלים. במצבים אלו, כאשר הגוף צמא ואנו לא מזהים את התחושה, נתחיל לאכול דבר מה, אך נרגיש שזה לא מספק אותנו ונחפש משהו נוסף לאכול. לדוגמא, נתחיל לאכול משהו מתוק, משם נעבור לחפש משהו מלוח וחוזר חלילה. אכילה בלתי מספקת שתגרום לתחושת "אי שקט", שתוביל לנשנוש בלתי פוסק שלא ייתן סיפוק, אך יכניס הרבה קלוריות עודפות.
מה עושים? קודם כל שותים! כאשר מרגישים רעבים אך לא מזהים תחושת רעב ממוקד, קודם כל לוקחים כוס מים. מחכים כמה דקות ורק אז בודקים שוב האם התחושה נרגעה או שבכל זאת יש צורך באכילה. זיהוי נכון של דרישות הגוף בנוזלים, יכול לחסוך לנו הרבה קלוריות מיותרות.
חלק מהמזונות שלנו עשירים מאוד בנוזלים ומספקים לגוף כמות טובה של נוזלים תוך כדי הארוחה. למשל: יוגורט, פירות כמו אבטיח ומלון, ירקות כמו עגבניה, מלפפון, וכמובן מרקים. אז למה זה לא התחליף הנכון למים? כאשר אתם בדיאטה, אתם מפחיתים את כמות המזונות היומית שאוכלים וכך מפחיתים גם את כמות הנוזלים שמקבלים. גם אכילה רבה של ירקות לא יכולה להוות תחליף לשתייה מסודרת של מים על פני היום, למרות שהיא חשובה ותורמת לבריאות הגוף בדרכים אחרות.
המיצים הטבעיים וגם הסינטטיים אכן מספקים לגוף נוזלים, אבל גם כמות גבוהה של סוכרים פשוטים. כמות הקלוריות בכוס ממוצעת (200 מ"ל) היא כ- 90-100 קלוריות (!). כן, מדובר בכמות גבוהה של קלוריות במשהו שאיננו מספק שובע. ניתן לשלב כוס מיץ בתפריט היומי, וכמובן מומלץ להעדיף כוס מיץ טבעי ולא עם תוספות ושילובים של חומרים סינטטיים, אבל עדיין אין המלצה לשתות כמות גדולה. לכן, מיץ לא יכול להוות תחלופה לשתייה רבה של מים.
לקריאה נוספת:
מים מים מים - חשיבותם כחלק מתזונה בריאה
מידע כללי על מים
בין הקרניים? שתו עוד מים
משקאות דיאטטים אכן מכילים מעט קלוריות ומספקים לגוף נוזלים (כל עוד הם לא מכילים קפאין ורכיבים משתנים), אך מחקרים אחרונים מראים כי שתייה רבה של משקאות דיאט עלולה להעלות את התיאבון ולעורר אכילה מוגברת שתוביל להשמנה. הסיבה לפי דעת החוקרים היא שהמתיקות החזקה המורגשת בחלל הפה בעת השתייה, מעבירה מסרים למוח שמצפה לקבל בהמשך סוכרים לזרם הדם. מכיוון שבפועל המשקאות הדיאטטים אינם מספקים סוכרים זמינים, תתרחש עלייה בתיאבון בשעות שלאחר שתיית המשקאות הדיאטטים, ואכילה מוגברת שאיננה תואמת את שגרת הדיאטה. זו הסיבה שבגללה ניתן לשלב מדי פעם שתייה דיאטטית בתפריט, אך היא לא יכולה להיות תחליף מלא לשתייה של מים.
מאת: יעל דרור, דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, מנהלת התזונה במרכז רפואי "מדיקס" בתל אביב.
אל האתר של יעל: www.yaeldror.co.il