גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | אורגני וירוק | » | חומרי הדברה בירקות ובפירות |
כל גופי הבריאות ממליצים בפה אחד על צריכה של שפע ירקות ופירות כחלק מתפריט יומי בריא. לאחרונה עלה חשש מפני צריכת ירקות ופירות על רקע הימצאות חומרי הדברה בירקות ובפירות. אז...מה עושים? כדאי לאכול ירקות ופירות או לא? הכל בכתבה הבאה.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, M. Sc ,RD, 04.03.2014
מומלץ ליישם את הטיפים להפחתת החשיפה לחומרי ההדברה
הדברה של ירקות ופירות: האם היא נחוצה?תאהבו את זה או לא אבל התשובה היא כן. בעוד שהאוכלוסיה גדלה, גודל השטחים המוקדשים לחקלאות קטן. כלומר, הביקוש עולה והמקום לספק את הביקוש קטן. שימוש בחומרי הדברה מאפשר להבטיח שיהיה מספיק מזון לכולם בכך שהוא מגן על היבול מפני מזיקים שונים כמו חרקים ופטריות מזיקות. עם זאת, אנשים רבים מביעים דאגה מוצדקת לגבי השימוש בחומרי הדברה במזון בשל שאריות שנשארות במזון. מה המשמעות של שארית חומרי הדברה במזון?חומרי ההדברה נוטים להתפרק עם הזמן וכך שארית חומרי ההדברה שנשארת על המזון פוחתת עם הזמן (הקצב תלוי בסוג חומר ההדברה, אופן השימוש בו וסוג המזון המטופל). עם זאת, שארית מסוימת תמיד תישאר, אך עליה להיות מתחת לתקן המותר לפי משרד הבריאות. באילו חומרי הדברה משתמשים?בחקלאות הקונבציונלית משתמשים בחומרי הדברה סינטטים כגון אורגנוזרחנים, קרבמטים, אורגנוכלורינים ועוד. בחקלאות האורגנית משתמשים בחומרי הדברה טבעיים כגון שמנים, צמחים, מיקרואורגניזמים וחומרים ביולוגים. מה הסכנות האפשריות בשימוש בחומרי הדברה סינטטים?אין הרבה מחקרים בבני אדם בנושא זה אבל חלק מהחומרים עשויים להיות רעילים בחשיפה בכמות גדולה, ולחלקם עשויה להיות השפעה מסרטנת, השפעה משבשת הורמונלית והשפעה מזיקה על התפתחות קוגניטיבית של ילדים. מי בודק?משרד החקלאות עורך דגימות בשדה אך לא מפרסם את ממצאיו, משרד הבריאות עורך דגימות ממוצרי מדף וממצאיו מפורסמים באתר של משרד הבריאות, ישנן רשתות גדולות כמו שופרסל ומגה שדואגות לבדיקות משל עצמן וכן ישנם חקלאים שמשלמים באופן וולנטרי לחברות שעושות להם ביקורות פתע. הבעיה העיקרית היא שבסופו של דבר לרוב הצרכנים אין את הידע מה נבדק, מה נמצא ומה המשמעות. לקריאה נוספת: המדרגבסקר של "אדם טבע ודין" דורגו 15 הירקות והפירות שבהם נמצאו השאריות הגבוהות ביותר של חומרי הדברה. אלו כללו: ענבים, סלרי, תפוח עץ, פירות הדר, סלק, כוסברה, שמיר, חסה, נענע, עלי בייבי, אגס, קולרבי, אפרסק, תפוח אדמה ופלפל. לעומתם, 10 הנקיים ביותר כללו: פסיפלורה, אבוקדו, נבטים, בטטה, בצל, תמר, אספרגוס, אפונה, כרובית וארטישוק. בשורה התחתונהחשוב שנזכור שכל המחקרים שהראו יתרונות בריאותיים משמעותיים לירקות ולפירות נערכו על ירקות ופירות שגודלו בחקלאות קונבנציונלית, עם חומרי הדברה. מכאן אנחנו יכולים להבין שלמרות חומרי ההדברה, התועלת באכילת ירקות ופירות עולה על הנזק. מעבר לכך, כדאי לזכור שהימצאות חומרי הדברה אינה ייחודית רק לירקות ופירות והם נמצאים במקומות רבים, גם במזון מן החי. ישנה חשיבות רבה בהתקדמות ברמת החקיקה והאכיפה בישראל, שימוש בהדברה משולבת להפחתת השימוש בחומרי הדברה סינטטים, ניטור ודגימת דגימות בצורה שיטתית תוך שמירה על שקיפות מול הצרכנים, פרסום הנתונים בצורה פשוטה וברורה והטלת סנקציות על יצרנים שמשתמשים בחומרים אסורים או במינונים אסורים. כל אלו מפתחות חשובים בשמירה על הצרכנים. טיפים להפחתת החשיפה לחומרי הדברה
הכותבת היא נטלי שמש, דיאטנית קלינית M.Sc, RD (הרזיה, צמחונות, טבעונות, גסטרו וספורט). הצטרפו אל דף הפייסבוק של נטלי. |