גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | האם פחמימות באמת משמינות? |
הפחד מפחמימות שהוא תוצר לוואי של דיאטות רבות הוא נפוץ מאוד. עם זאת, מניסיוני בקליניקה פחד זה הוא גם אחד הגורמים העיקריים לעלייה במשקל ולאיבוד שליטה באוכל. במאמר הבא אסביר איך ניתן להשתמש בפחמימות לטובתנו ולטובת בריאותנו ולשמירה על משקל תקין.
אורנית יונה, תזונאית קלינית, B.Sc, 07.04.2014
פחמימות דווקא כן יכולות לעזור לכם לרדת במשקל
אילו מזונות מכילים פחמימות?פחמימות הן קבוצת מזון הכוללת מזונות כגון לחם, מאפים, פסטות, אורז, בורגול, קינואה, תירס, קטניות (אפונה, פולי שעועית, עדשים, גרגירי חומוס), שורשים כמו תפוח אדמה ובטטות ופירות. תפקידן בגוףהפחמימות מתפרקות לסוכר ומספקות לגוף אנרגיה (בדומה לדלק), כשבלי אנרגיה זו הגוף אינו יכול לפעול. השרירים משתמשים בסוכר כדי לנוע, המוח משתמש בסוכר לתפקודו וכך גם שאר הגוף. בנוסף, בפחמימות יש ויטמינים ומינרלים שונים שגם הם חיוניים לתפקוד הגוף, בייחוד ויטמינים מקבוצת ויטמיני B וביניהם חומצה פולית. ויטמינים אלו אחראיים על תפקוד מערכת העצבים וגם על מצב הרוח שלנו. הפחמימות מכילות גם מינרלים רבים וביניהם מגנזיום, סלניום ומנגן. בנוסף, פחמימות רבות מכילות סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון מסוגים שונים המגנים מפני סרטן ומחלות לב. איך פחמימות תעזורנה לכם בירידה במשקל?
חשוב לקרוא בנוסף: פחמימות תורמות לשיפור מצב הרוח ומכאן מפחיתות אכילה רגשיתמעבר לקבוצת ויטמיני B שנמצאת בפחמימות רבות ותורמת לשיפור תפקוד מערכת העצבים ומצב הרוח, ניתן להבחין גם בהפחתת אכילה רגשית. לאחר אכילת פחמימות, הסוכר מהפחמימות נספג לגוף וכתגובה לכך הלבלב מפריש הורמון בשם אינסולין שעושה שתי פעולות: האחת, מעביר את הגוף ממצב של סטרס למצב של רגיעה (מערכת העצבים הפאראסימפטתית), דבר היוצר הרגעה באופן מיידי. שנית, אינסולין גורם לחומר בשם טריפטופאן (חומצת אמינו המגיעה דווקא מחלבונים) להיכנס למוח ולהפוך לסרוטונין. סרוטונין הוא חומר כימי המופק במוח לאחר צריכת הפחמימות אשר תורם לוויסות מצב הרוח שלנו, להפחתת דיכאון ואימפולסיביות, לשיכוך כאבים ולתחושת הנאה בכלל. מכאן קיימים גם מקורות רבים המעידים על כך שהפרשת סרוטונין תקינה תורמת להפחתת התיאבון ולהורדת הסיכון לסבול מהפרעות אכילה. האם פחמימות מסוימות טובות יותר מאחרות?פחמימות הנאכלות עם הקליפה (מוצרים מחיטה מלאה, אורז מלא, פירות וירקות עם הקליפה) תורמות לתחושת שובע מוגברת עקב נוכחות גבוהה של סיבים תזונתיים היוצרים נפח בקיבה ומאטים את ספיגת הסוכר, כך שאנו מקבלים טפטופי סוכר שמנוצל טוב יותר לאנרגיה ולא נאגר. עם זאת, גם אם נצרוך מוצרים מחיטה לבנה אנחנו יכולים להוסיף להם סיבים בצד בצורת ירקות. מהי הכמות המומלצת בארוחה?באופן כללי, כל גוף צורך כמות שונה של אנרגיה, אולם אנשים הסובלים מסוכרת לרוב מוגבלים ל- 2 מנות של פחמימה ולעיתים היצמדות למנות אלו עשויה להועיל גם בירידה במשקל. לכן, ההמלצה היא:
מה עוד שווה לפרוסת לחם? (מומלץ לצרוך עד פי 2 מהכמות בכל ארוחה)פרוסת לחם (80 קלוריות) = חצי מצה = שליש פיתה = חצי תפו"א/בטטה בינוניים = פרי בינוני = 2 פירות קטנים (תמר/שסק/שזיף) = חצי כוס קורנפלקס = חטיף אנרגיה של כ- 80 קלוריות. שימו לב: הדבר החשוב ביותר שיעזור לכם למנוע עודף קלוריות ועלייה במשקל הוא עצירה בשובע. תקשיבו לגופכם, שלבו את כל אבות המזון בכל ארוחה ועצרו ברגע שאתם שבעים ומסופקים אך קלילים, ותראו איך המשקל יירד ומצב הרוח שלכם יעלה. בהצלחה וחג שמח! הכותבת היא אורנית יונה, דיאטנית קלינית. אל האתר של אורנית "דעת הגוף": www.daat-haguf.co.il |