גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | סוכרת | » | סוגי פחמימות והשפעתן על רמות הסוכר בדם |
פחמימה היא אחת משלושת אבות המזון בנוסף לחלבונים ולשומנים. הן מספקות אנרגיה ומהוות את הגורם העיקרי בתזונה שמשפיע על רמות הסוכר בדם, ולכן בעבר חשבו שסוכרתיים צריכים לצרוך דיאטות דלות בפחמימות - דבר שהיום ידוע שהוא כלל לא נכון! יחד עם זאת, יש חשיבות לסוג הפחמימות ואנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר בנושא.
נטלי שמש, דיאטנית קלינית, M. Sc ,RD, 01.07.2014
הקשר בין סוכרת לצריכת פחמימות
כיצד פחמימות משפיעות על רמות הסוכר בדם?פחמימות נספגות לזרם הדם ומעלות את רמות הסוכר בדם. במצב רגיל אינסולין מופרש מהלבלב ומעודד קליטה של הסוכרים אל תאי הגוף, וכתוצאה מכך מוביל להורדת רמות הסוכר בדם. במצב של סוכרת ישנה עלייה ברמות הסוכר בדם על רקע חוסר הפרשה של אינסולין מהלבלב (סוכרת סוג 1) או על רקע ירידה ברגישות תאי הגוף לאינסולין (סוכרת סוג 2). מידת ההשפעה על רמות הסוכר בדם שונה בין סוגים שונים של פחמימות. מדד גליקמי מהווה מדד שמסייע לסווג פחמימות לפי מידת השפעתן על רמות הסוכר בדם, כאשר מדד גליקמי גבוה משמעו שהמזון מעלה מהר ובצורה משמעותית יותר את רמות הסוכר בדם. מהם סוגי הפחמימות ובאילו מזונות הם נמצאים?פחמימות פשוטות = סוכרים
שימו לב: למוצרים עשירים יותר בפרוקטוז כמו סירופ אגבה, יש בדרך כלל מדד גליקמי נמוך יותר אך זה לא עושה אותם בהכרח מומלצים יותר. צריכה עודפת של פרוקטוז קשורה בהשמנה, רמות גבוהות של טריגליצרידים וכבד שומני, ואינה מומלצת לבריאות כלל ולסוכרתיים בפרט. פחמימות מורכבות = עמילנים
שימו לב: קבוצת הקטניות, מוצרי שיפון, פסטה מקמח דורום, אורז בסמטי, אורז בסמטי מלא, בטטה ושיבולת שועל בעלי מדד גליקמי נמוך יחסית יותר מומלצים, בעוד שקמח לבן ומוצריו, תירס, אורז לבן, תפוח אדמה ודגני בוקר בעלי מדד גליקמי גבוה יחסית - פחות מומלצים. לקריאה נוספת: סוכרים כוהליים
סיבים תזונתיים ועמילן עמידסיבים תזונתיים נמצאים בקבוצות הפחמימות, אבל לאור העובדה שהם לא עוברים ספיגה במעי הדק ערכם הקלורי זניח והם אינם מעלים את רמות הסוכר בדם - אלא להיפך. סיבים תזונתיים הם החלק הבלתי נעכל של ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות, ויש להם השפעה חיובית על רמות הסוכר בדם. כלומר, סיבים תזונתיים מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם. הדבר נכון במיוחד לסיבים המסיסים שמצויים בעיקר בליבת פירות וירקות, קטניות ושיבולת שועל. עמילן עמיד זה עמילן שלא מתעכל ובדומה לסיבים תזונתיים יכול לעבור תסיסה במעי הגס על ידי חיידקים ידידותיים. הוא מצוי בקטניות ובמוצרים עמילניים שעברו חימום וקירור, לדוגמא סלט פסטה קר/תפוח אדמה קר. טיפים לצריכת פחמימות חכמה לסוכרתיים
הכותבת היא נטלי שמש, תזונאית קלינית (הרזיה, צמחונות, טבעונות, גסטרו וספורט). הצטרפו אל דף הפייסבוק של נטלי. |