גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | אי ספיקת כליות כרונית: מניעה וגורמי סיכון |
בשנים האחרונות עולה בעולם המודעות לעלייה בשכיחות של אי ספיקת כליות כרונית בקרב האוכלוסייה, לחשיבות שבמניעת המחלה ובאבחון מוקדם שלה. אי ספיקת כליות כרונית מתגלה כבעיה בריאותית גלובלית במאה ה- 21. מדובר על מחלה רב מערכתית אשר לה השלכות רבות על הבריאות. מלבד הכליות עצמן תושפענה מערכות גוף נוספות כמו כלי הדם, העצמות ועוד. כמו בכל בעיה בריאותית, הדרך האפקטיבית ביותר לטפל בה תהיה בלמנוע אותה. כידוע, מניעה של מחלות רבות מתבצעת על ידי שמירה על אורך חיים בריא, אך האם בעזרתו ניתן יהיה לשמור גם על שתי הכליות שלנו? זו שאלה מורכבת... עיקר הידע שקיים כיום מתרכז בטיפול במחלת אי ספיקת הכליות כאשר זו כבר קיימת, ולהאט את קצב התקדמות המחלה. בכתבה הבאה ננסה לענות על שאלה זו.
דרור בן נח, דיאטן קליני מוסמך, B.Sc, 21.12.2014
הכליות שלכם חשובות - הימנעו מלגרום להן נזק
תפקוד וחשיבות הכליותבגופנו שתי כליות ותפקידן העיקרי הוא לשמור על איזון הנוזלים בגוף ו"לנקות" את הדם מפסולת ועודפים. את עודפי הנוזלים וחומרי הפסולת מפנה הכליה באמצעות השתן, המיוצר על ידה. במלאכת יצור השתן מתבצע פינוי של נוזלים, אלקטרוליטים (זרחן, אשלגן, נתרן וכדומה), טוקסינים (קראטנין, אוריאה), הורמונים ותרופות. תהליך יצור השתן מתבצע על ידי סינון מתמשך של הדם באמצעות שתי הכליות. כליות תקינות יסננו כ- 1,600 ליטר דם ליום שמתוכם יווצר כ- 1.5 ליטר של שתן שיופרש דרך שלפוחית השתן במהלך היממה. כל כליה מכילה קרוב למיליון יחידות פונקציונאליות הנקראות "נפרון". הנפרונים הם למעשה הפועלים הקטנים והכל כך חשובים הממונים על תהליך סינון הדם ויצירת השתן. הנפרון בנוי מכמה חלקים להם מאפיינים ייחודים לתפקידם. מלבד תפקיד חשוב זה של איזון הנוזלים והאלקטרוליטים, לכליה מספר תפקידים נוספים:
אי ספיקת כליות כרוניתעל פי עמותת הכליה הלאומית של ארה"ב (NKF), אחד מכל שלושה אמריקאים נמצא בסיכון למחלת כליה. מחלת כליות כרונית היא מצב המאופיין בירידה הדרגתית בתפקוד הכליות. מצב זה עלול להוביל להצטברות נוזלים בגוף, יתר לחץ דם, אנמיה, פגיעה במסת העצם, מצב תזונתי ירוד, נזק למערכת העצבים ופגיעה באיזון האלקטרוליטים בגוף, לרבות אשלגן וזרחן. בשלבה הסופי של המחלה, תחדל הכליה מלתפקד והחולה בה יזדקק לטיפול כלייתי חלופי (דיאליזה) או להשתלת כליה. גורמי הסיכון העיקריים לאי ספיקת כליות כרונית
הערכת תפקודי הכליותאת התפקוד הכלייתי ניתן להעריך על ידי 2 בדיקות פשוטות:
לקריאה נוספת: תזונה נכונה למניעת מחלות כליהכאמור, נכון להיום, אין עדיין מידע רב לגבי מניעה של מחלות כליה. רוב המידע הקיים מתרכז בהאטת קצב ההתקדמות של המחלה באלה שכבר התפקוד הכלייתי שלהם אינו תקין. מעט המידע שקיים בנושא מתרכז בעיקר במניעה וטיפול בגורמי הסיכון העיקריים להתפתחות מחלת הכליה: סוכרת ויתר לחץ דם. לפני שנתמקד באורח חיים נכון לשמירה על תפקוד הכליות, חשוב יהיה לעמוד על איזון שני הגורמים העיקריים לאי ספיקת כליות: סוכרת ויתר לחץ דם.
אורח חיים נכון לשמירה על תפקוד הכליות
כמות המלח במזון נמדדת על ידי כמות הנתרן שבו. הנתרן הוא הרכיב המזיק במלח הבישול (נתרן כלורי). ארגוני הבריאות ממליצים על צריכה של 2,000-3,000 מ"ג נתרן ליום, כמות השקולה ל- 5-6 גרם של מלח בישול (כפית מלח). כמות זו כוללת את הנתרן (המלח) המגיע גם מהמזונות המעובדים. לשם כך, נסו להפחית את צריכת המזונות המעובדים והקנויים והעדיפו בישול ביתי, מחומרי גלם שאינם מעובדים (דגנים, קטניות, בשר טרי, דגים טריים, ביצים וכדומה). המעיטו בהוספת המלח במהלך הבישול ונסו לתבל את התבשיל בעשבי תיבול או תבלינים. על מנת להבין האם המזון אותו אתם קונים עשיר בנתרן, עליכם לקרוא את תווית המזון ולהביט בכמות הנתרן ל- 100 גרם מוצר: מוצר מזון שיכיל מעל 500 מ"ג נתרן ל- 100 גר מוצר ייחשב למזון עשיר בנתרן. מוצר מזון שיכיל פחות מ- 120 מ"ג נתרן ל- 100 גרם מוצר ייחשב למזון דל נתרן. לסיכוםבגופנו שתי כליות, להם תפקיד חשוב באיזון משק הנוזלים בגוף ובסינון הדם מרעלים ועודפי אלקטרוליטים. סוכרת ויתר לחץ דם הינם שני גורמי הסיכון העיקריים לאי ספיקת כליות, ולכן מניעתם או איזון טוב של השניים תהיינה הדרכים העיקריות למניעת אי ספיקת כליות כרונית. כמו כן, אורח חיים נכון כגון שמירה על משקל תקין, הימנעות מעישון, הימנעות משתייה מופרזת של אלכוהול וצריכה מתונה של מלח, יעזרו להפחית את השפעתם של גורמי הסיכון (סוכרת ויתר לחץ דם) ובכך להפחית את הסיכון להתפתחות של אי ספיקת כליות כרונית. הכותב הוא דרור בן נח, דיאטן קליני, מומחה למחלות כליה ואורח חיים בריא, דיאטן המכון הנפרולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ובעל קליניקה פרטית בת"א. |