גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | סוכרת | » | טרום סוכרת: הקשר לחיידקי מעיים ותזונה אישית |
ב"פרויקט התזונה האישית" שמובילים פרופ` ערן סגל וד"ר ערן אלינב ממכון ויצמן מנסים לענות על כך. מחקר קליני חדש, שמשיקים החוקרים בימים אלו, עוסק בשאלות הללו וצפוי להציע טיפול חדשני לאנשים עם טרום סוכרת, המבוסס על הרכב חיידקי המעיים וחיזוי תגובת הסוכר האישית למזון.
אורלי בן-יעקב, דיאטנית קלינית, MSc RD, 30.04.2015
האם ניתן למנוע סוכרת במצב של טרום סוכרת?
סוכרת מסוג 2: אפידמיה (מגיפה) עולמיתסוכרת מסוג 2 היא אחת מתחלואות העולם המערבי המדאיגות ביותר. למעלה מ- 300 מיליון בני אדם ברחבי העולם סובלים מהמחלה ומומחים מעריכים שמספר זה יכפיל את עצמו ב- 15 השנים הקרובות. סוכרת מסוג 2 מאופיינת ברמות סוכר גבוהות בדם על רקע "תנגודת לאינסולין" - מצב שבו תאי הגוף אינם מגיבים כראוי להורמון אינסולין, שתפקידו לסייע בכניסת גלוקוז מזרם הדם אל תאי הגוף, לשם הפקת אנרגיה. רמות הסוכר שנותרות גבוהות בדם פוגעות בכלי הדם בגוף ומובילות לסיבוכי הסוכרת השונים: מחלות לב, שבץ, מחלת כליות ועוד. מה זה טרום סוכרת?טרום סוכרת הוא מצב רפואי שבו רמות הסוכר בדם גבוהות מהנורמה, אך עדיין אינן מאובחנות כסוכרת. רמות סוכר גבוהות בדם מהוות גורם סיכון לסיבוכים בריאותיים שונים, בהם סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם ושבץ. החדשות הטובות הן שטרום סוכרת הוא מצב הפיך! שינוי תזונתי מתאים ואורח חיים נכון יכולים למנוע את התפרצות מחלת הסוכרת, על סיבוכיה הבריאותיים השונים. השאלה הנותרת היא כמובן - מהו השינוי התזונתי המתאים לכל אדם? האם לכל האנשים הסובלים מטרום סוכרת מתאימות אותן המלצות תזונתיות? התשובה היא כנראה שלא! היות ורמות הסוכר בדם מושפעות בעיקר מהמזון אותו אנו אוכלים ותגובת הסוכר לאותו מזון משתנה מאדם לאדם, ישנה חשיבות גדולה לבניית דיאטה מותאמת אישית לכל אדם בהתאם למאפייניו האישיים, על מנת להשיג איזון טוב יותר של רמות הסוכר בדם. במילים אחרות, יתכן מאוד שעבור אדם מסוים גלידה היא מוצר מזון מומלץ כיוון שאינה גורמת לעלייה ברמות הסוכר בדמו, בעוד שתפוח עץ אינו מומלץ עבורו כיוון שמוביל לעליית סוכר משמעותית. לאדם אחר, עשויות להתאים המלצות תזונתיות שונות לחלוטין, והכל בהתאם למאפייניו האישיים. כנסו בנוסף: חיידקי המעיים בגוף שלנובגוף כולו, ובעיקר במעיים שלנו, חיים המוני חיידקים, המשתנים מאדם לאדם. לכל אחד מאיתנו הרכב חיידקים ייחודי, ולאורך חיינו הרכב החיידקים משתנה בהדרגה, ביחד איתנו. במעיים בלבד שוכנים כ- 100 טריליון תאי חיידקים, מספר הגדול פי עשרה ממספר התאים האנושיים בגופנו, וכמות החומר הגנטי של החיידקים גדולה פי מאה מכמות החומר הגנטי של תאי האדם. כלומר, למעשה אנו נושאים איתנו נוסף על הגנום שלנו מצבור עצום של חומר גנטי שכנראה משפיע על חיינו במידה רבה. בשנים האחרונות המחקר המדעי בתחום הזה צובר תאוצה רבה, וידע רב נצבר לגבי תפקידם של חיידקי המעיים והשפעתם על בריאותנו במגוון תחומים כגון השמנה, סוכרת, מערכת החיסון, מערכת העצבים ועוד. "פרויקט התזונה האישית" שמובילים פרופ' ערן סגל וד"ר ערן אלינב ממכון ויצמן הוא דוגמא למחקר ראשון מסוגו שמנסה לפצח את הקשר שבין הרכב חיידקי המעיים לבין תגובת הסוכר האישית של אנשים למזון. כיוון ששליטה ברמות הסוכר היא רכיב חשוב כל כך בכל דיאטה בריאה בעולם המערבי, פיצוח הקשר הזה יכול להוות פריצת דרך אמיתית בכל הנוגע לטיפול במגוון מצבים מטאבוליים, כגון השמנה, טרום סוכרת וסוכרת. "פרויקט התזונה האישית לטרום סוכרתיים"במסגרת "פרויקט התזונה האישית", שמובילים במכון ויצמן בשנתיים האחרונות, השתתפו עד כה קרוב לאלף איש. הפרויקט מאפשר למשתתפים למדוד את רמות הסוכר שלהם באופן רציף במשך שבוע ולקשור בין רמות הסוכר שנמצאו אצלם לבין המזונות שאותם אכלו, אורח חייהם והרכב חיידקי המעיים שלהם. כעת מתכוונים להשיק במסגרת הפרויקט מחקר נוסף, המיועד לאנשים עם טרום סוכרת. "פרויקט התזונה האישית לטרום-סוכרתיים" הוא מחקר קליני שמטרתו לסייע באיזון רמות הסוכר בדם אצל אנשים עם טרום סוכרת. בעזרת המידע שנאסף במסגרת "פרויקט התזונה האישית", פותח ע"י צוות המחקר מודל חישובי (אלגוריתם) מיוחד המסוגל לנבא ברמת דיוק גבוהה את תגובת הסוכר של אנשים למזונות אותם הם אוכלים. התחזיות הללו לתגובת הסוכר מבוססות על מדדים אישיים שונים כולל בדיקות דם, אורח חיים והרכב חיידקי המעיים. במסגרת מחקר חדשני זה, ייעשה לראשונה שימוש באלגוריתם המיוחד על מנת להציע טיפול תזונתי מותאם אישית לטיפול בטרום סוכרת. המשתתפים במחקר יזכו למעקב רפואי ותזונתי צמוד במשך 4 חודשים, ולייעוץ והנחיה אישית של דיאטנית קלינית. לפרטים נוספים על השתתפות במחקר החדש לטרום סוכרתיים ולהרשמה |