גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | מסתורי השוקולד: האם שוקולד בריא? |
מקור המילה קקאו היא מאצטקית "מים מרירים". התחקות אחר מקור השוקולד דרש מחקר היסטורי ותרבותי מרתק. למעשה היה זה קריסוטפר קולומבוס אחד הראשונים שנתקל בפולי השוקולד בשנת 1502, כאשר כינה אותם "שקדים מוזרים למראה", ואף הבין כי שימשו כמטבע כסף באותו אזור. שוקולד, שכונה ע"י ילדי המאיה "מאכל האלים", היה בעל שימושים טכסיים רבים בעולם העתיק, אך שימוש רפואי בשוקולד התחיל כנראה בעולם החדש והתפשט לאירופה בתחילת המאה ה- 16. מאז ועד תחילת המאה ה- 20 נמצאו יותר מ- 100 שימושים רפואיים לשוקולד.
ד"ר שחר שלי (MD), מומחה בנוירולוגיה, 19.05.2015
המקסיקנים מעולם לא הוסיפו חלב לשוקולד
היסטוריית השוקולדשוקולד לראשונה הוזכר בכתובים כבר בשנת 1520, במסמך רשמי שנכתב על ידי הרננדו קורטז, "הכובש הספרדי", כאשר כתב על כיבושה של ממלכת האצטקים והגעתו לארמונו של מונטוזומה, שם בהה במשרתיו מגישים משקה חום בכוסות זהב עם טעם אלוהי. שוקולד הוא למעשה ממתק העשוי מפולים מותססים, קלויים וטחונים של עץ הקקאו הטרופי. רוב גידול הקקאו מתרכז סביב חגורה צרה בת 10 מעלות משני צידי קו המשווה, שם תנאי הגידול אופטימאלים בשל אקלים טרופי לח וחם, עם גשמים תכופים. כיום רוב ייצור הקקאו מגיע ממערב אפריקה (גאנה, ניגריה), חוף השנהב ודרום אמריקה. הבדלים בין סוגי שוקולדלמען הסדר הטוב, חשוב להזכיר את ההבדלים בין סוגי השוקולדים התעשייתיים. שוקולד מריר הוא שוקולד ללא תוספת חלב או כמות מועטה של חלב ובו אחוזי קקאו הם מעל 35%. על מנת לקבל שוקולד חלב (השוקולד המתוק) מוסיפים אבקת חלב או חלב מרוכז וממתיקים, ובדרך כלל אחוזי הקקאו נמוכים מ- 35%. סוג נוסף הוא השוקולד הלבן, שמיוצר מחמאת קקאו בתוספת חלב וסוכר, כך שאינו מכיל מוצקי קקאו כלל. המקסיקנים מעולם לא הוסיפו חלב לשוקולד ולא השתמשו בו בתזונתם הרגילה, אלא רק לקינוח. היו אלו האירופאים, שהוסיפו לו שומן בצורת חלב וסוכר לבן. למעשה רק באמצע המאה ה- 19 ההולנדים יצרו לראשונה שוקולד בצורתו המוצקה, על ידי הוספת חמאה וסוכר למוצקי הקקאו. באירופה קבעו תקן מחמיר המגדיר מהו שוקולד אמיתי. התקן קובע כי שוקולד חייב להכיל לפחות 25% מוצקי קקאו, שאם לא כן אסור שתופיע המילה "שוקולד" על גבי האריזה. ישנם מספר מרכיבי שוקולד ולהם חשיבות ביולוגית ממעלה ראשונה. נוגדי החמצון הפלאבנואידיםעל פי נתונים אפידמיולוגים ומטא-אנליזות, נמצא כי אכילה קבועה של מוצרים מהצומח, המכילים כמויות גבוהות של פלבאנואידים, מפחיתה את הסיכון למחלות לב ואירועים מוחיים. לפולי הקקאו לראשונה זוהו תכונות מרפאות, כאשר הרופא והחוקר האמריקאי, נורמן הולנברג (Hollenberg) מבית הספר לרפואה הרווארד, חקר אוכלוסיית אינדיאנים בני שבט הקונה (ה- Kuna), ששכנו לחופי פנאמה. בני הקונה היו מוגנים מפני עלייה בלחץ הדם עם העלייה בגיל, ושכיחות סיבות מוות קרדיו-וסקולאריות אצלם נמצאה נמוכה משמעותית בהשוואה לאוכלוסיות שכנות. בניסיון למצוא הסבר סביבתי לעומת גנטי, התגלה כי בני הקונה היו ידועים בצריכה קבועה של קקאו על בסיס יומי, וכי האפקט נעלם כאשר בדקו אוכלוסיות שהיגרו לפנמה המרכזית. במטא-אנליזה ממלבורן אוסטרליה, שהתפרסמה בירחון Cochrane Database of Systemic Reviews בשנת 2012, נבחנה באופן רטרוספקטיבי השפעת הקקאו ומוצריו על לחץ דם של מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם וכאלו עם לחצי דם בנורמה, אשר צרכו ממנו מדי יום למשך שבועיים לפחות. נכללו במחקר 20 עבודות שכללו 856 מבוגרים בריאים, אשר צרכו 100 גרם שוקולד, בריכוז של 90%-50% מוצקי קקאו מדי יום, או לחלופין שוקו בשתייה שהכיל פחות מ- 10% קקאו, או פלאבונולים ממקור אחר בכמות ממוצעת של 545.5 מ"ג ליום. בקבוצת צורכי השוקולד נמצאה ירידה בשיעור של 2.77 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי, והפחתה ממוצעת של 2.2 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי, בהשוואה לקבוצות הבקרה שקיבלו שוקו או שוקולד נטול פלאבונולים. אומנם מדובר באפקט קטן, שלצורך השוואה דומה לזה המושג בהפחתת לחץ הדם על ידי פעילות גופנית. כנסו בנוסף: למרות שלא נערכו מחקרים ארוכי טווח על השפעת קקאו או שוקולד על מחלות לב וכלי הדם, קיימת עדות, מתוך ניסויים קליניים מבוקרים קצרי-טווח, שהפלאבנולים שבקקאו ובשוקולד עשויים להשפיע לטובה על הסיכון למחלות לב וכלי הדם. דבר זה נגרם בין היתר בזכות השפעתם המיטיבה על לחץ הדם, תפקוד האנדותל, שומני הדם, התנגודת לאינסולין, היווצרות קרישי דם וגם דרך השפעתם האנטי-דלקתית דרך הפחתת יצור הציטוקינים מקדמי הדלקת. תיאוברומיןתיאוברומין למרות שמו אינו מכיל ברום, ושמו נגזר מתיאוברומה - עץ הקקאו המפורסם. הוא משתייך לתרכובות מסוג קסנתינים, שהן מולקולות השייכות למשפחת הפורינים, שמיוצרות על ידי כל תא ותא בגוף, ומשמשות כתווך בייצור GDP ו- GTP. לתיאוברומין אין פעילות רגילה כשאר הקסנתינים המוכרים לנו (קפאין ותיאופילינים), וידוע כיום שהשפעותיו של התיאוברומין במערכת העצבים המרכזית הן העלאת עירנות, ריכוז ומצב רוח. טירמיןטירמין היא תרכובת מונואמינית המורכבת מחומצת האמינו טירוזין. תפקידה העיקרי הוא כמשחררת הורמוני לחץ לגוף. טירמין נמצאת במאכלים כמו גבינות, משקאות אלכוהול ובכמויות קטנות גם בשוקולד. אנאנדמידאנאנדמיד (anandamide) הוא מוליך עצבי הפועל על קולטנים קנבינואידיים, והשפעתו דומה לזו של Tetrahydrocannabinol) THC) - החומר הפעיל במריחואנה. פירושו של השם ananda בהודית עתיקה: "אושר. השפעתו הרפואיות היא הקלה מסחרחורות ומשוער כי מעורב במעגלי עונג והתנהגות. זרעי הקקאו מכילים כמויות לא מבוטלות של אנאנדמיד. כחלק מתכונותיו של האננדמיד עלתה שאלה האם הכמויות שבשוקולד משפיעות כמו עישון "מריחואנה" רגילה. דרוש עוד מחקר על מנת להבין האם שוקולד גורם לאופוריה, והאם קיימת התמכרות פיזיולוגית לשוקולד. לסיכום, הרבה אגדות ומיתוסים סבבו את השוקולד לאורך ההיסטוריה, חלקם עדיין מסתוריים. כמו הרבה דברים בחיים, במינון הנכון שוקולד יכול להועיל - כמובן רק אם מדובר בשוקולד "אמיתי". הכותב הוא ד"ר שלי שחר, המחלקה הנוירולוגית שיבא תל השומר. |