גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | צמחונות וטבעונות | » | תזונה צמחית להגנה מפני מחלות לב, סוכרת וסרטן |
האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטטיקה, ארגון התזונה הגדול בעולם, יצאה החודש בנייר עמדה חדש בנושא תזונה מהצומח, לפיו תזונה צמחונית וטבעונית המתוכננת כהלכה אינה מובילה לחסרים תזונתיים, ומתאימה לכל שלבי החיים: הריון, הנקה, ינקות, ילדות, התבגרות, זקנה וגם עבור ספורטאים. יתרה מכך, הארגון הכריז ש"לצמחונים וטבעונים יש סיכון נמוך יותר לסבול ממחלות לב, לחץ דם גבוה, סוכרת, שבץ, סוגי סרטן מסוימים והשמנה". נייר העמדה החדש מחזק את מסקנותיו של נייר העמדה הקודם שיצא ב- 2009, ובעקבות המחקרים ההולכים ומצטברים, מעניק דגש מיוחד ליכולתה של התזונה הטבעונית לא רק למנוע מחלות כרוניות, אלא גם לטפל בהן.
אורית אופיר, נטורופתית ודיאטנית קלינית טבעונית, 21.12.2016
![]() גם בריא וגם טעים
מחלות לב וכלי דםתזונה צמחית מורידה סיכון לטרשת עורקים ולהתקפי לב. אחד המחקרים הגדולים הראה שלצמחונים וטבעונים סיכון נמוך ב- 32% להתאשפז או למות כתוצאה ממחלת לב. ניתן להסביר זאת בכך שתזונה צמחית ובמיוחד טבעונות, מפחיתה באופן משמעותי גורמי סיכון רבים למחלות לב: לחץ דם גבוה, רמות כולסטרול בדם, השמנה בטנית, סטרס חימצוני ומדדי דלקת כמו: CRP. מספר מחקרים הראו שדיאטות טבעוניות דלות שומן, בשילוב עם הימנעות מעישון והפחתת משקל, יכולות להביא לנסיגה של טרשת העורקים בחולי לב - עובי החסימה הופחת תוך מספר חודשים אפילו ללא שימוש בתרופות להורדת כולסטרול. סוכרתלפי הנייר "תזונה צמחית העשירה במזונות מלאים ועתירי סיבים מורידה סיכון לחלות בסוכרת, ומהווה כלי טיפולי יעיל באיזון הסוכרת". לפי אחד המחקרים הגדולים, בהשוואה לאוכלי כל, לצמחונים היה סיכון נמוך ב- 38% לפתח סוכרת, ואילו הסיכון בקרב טבעונים היה נמוך ב- 62%. כמו כן, מחקרים קליניים בקרב חולי סוכרת הראו שמעבר לתזונה טבעונית משפר את איזון רמות הסוכר ומביא להפחתה במינון התרופות, בהשוואה לתזונה הסטנדרטית המומלצת לסוכרת. סרטןאחת מסקירות המחקרים הגדולות מצאה שתזונה טבעונית וצמחונית קשורה לסיכון מופחת ב- 18% לחלות בסרטן. היתרון הגדול ביותר נמצא עבור סרטנים של מערכת העיכול, וכמו כן לפי אחד המחקרים תזונה טבעונית גם קשורה לסיכון נמוך ב- 35% לחלות בסרטן הערמונית. השמנהמחקרים מראים באופן עקבי שצמחונים נוטים להיות רזים יותר מאוכלי כל, ואילו טבעונים נוטים להיות רזים יותר מצמחונים - אך עדיין במשקל תקין. כמו כן, מחקרים קלינים מצביעים על כך שצמחונות או טבעונות יעילות יותר למטרות ירידה במשקל בהשוואה לתזונה לא צמחונית. לקריאה נוספת: כיצד ניתן להסביר את ההשפעות הבריאותיות של התזונה הטבעונית?ראשית, תזונה טבעונית הינה עשירה ברכיבים מגנים הקיימים בצומח בלבד, ולא במזון מהחי:
לעומת זאת, תזונה טבעונית הינה דלה בשומן רווי, ואינה מכילה כולסטרול וברזל מסוגheme - רכיבים המצויים רק בחי:
לסיכוםנייר העמדה החדש מחזק את גישתו של המרכז הרפואי האמריקני "קייזר פרמננטה", הידוע כמוביל במדדי איכות ועלות מול תועלת: "אכילה בריאה מושגת כנראה בצורה הטובה ביותר באמצעות תזונה המבוססת על הצומח: תזונה המעודדת צריכת מאכלים מלאים מהצומח והמעודדת הימנעות מצריכת בשר, מוצרי חלב וביצים וכן ממאכלים מזוקקים או מעובדים. מחקרים מראים כי תזונה המבוססת על הצומח מראה תועלת מול עלות, מדובר בהתערבות בעלת סיכון נמוך העשויה להוריד משקל, לחץ דם, מדדי סוכרת וכולסטרול. היא יכולה גם להוריד את כמות התרופות הדרושות לטיפול במחלות כרוניות ולהוריד שיעורי תמותה מהתקפי לב. על הרופאים לשקול להמליץ לכל מטופליהם על תזונה המבוססת על הצומח, בעיקר לאלו הסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב וכלי דם או השמנה". הכותבת היא אורית אופיר, דיאטנית קלינית ונטורופתית. |