גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | קוקוס ומוצריו: יתרונות בריאותיים |
בשנים האחרונות נעשתה "עליית מדרגה" בחקר סגולותיהם הבריאותיים של הפירות הטרופיים. אחד הפירות אשר היווה נושא למחקרים רבים הוא פרי דקל הקוקוס, מזון פונקציונאלי בעל שימושים מגוונים בענפי המזון, החקלאות, הרפואה וגם בענף הספורט. בכתבה זו נביא בפניכם סקירה מחקרית עדכנית ומקיפה בנושא יתרונותיו הבריאותיים של פרי הקוקוס ומוצריו, נסביר על הרכב הפרי ונעסוק בשאלה האם מי קוקוס יכולים לשמש כמשקה ספורט איזוטוני טבעי. קריאה מהנה.
ליאור גל, דיאטן קליני וספורט (R.D), בוגר תואר במדעי התזונה (B.Sc), 07.02.2017
מגוון שימושים עם קוקוס בריא
קצת רקע כללידקל קוקוס נוציפרה (Cocos Nucifera) גדל באקלים טרופי ברחבי תבל. משחר ההיסטוריה ישנן עדויות על שימוש בדקל זה ובפירותיו על ידי האדם לצורך מאכל ומרפא. העץ מניב פרי לאורך כל חודשי השנה. טעות נפוצה ושגורה בידי אנשים רבים היא בהגדרתם את הקוקוס כאגוז, כאשר בפועל הוא עונה להגדרה הבוטנית של פרי יבש "בית גלעין" המכיל 3 שכבות הגנה: הראשונה היא מעטפת חיצונית אשר תחתיה מצויה מעטפת סיבית ולבסוף מעטפת קשיחה. תחת השכבות מצוי הזרע (הרקמה הבשרנית אותה אנו אוכלים) ובחלל הזרע מצויים מי הקוקוס (Coconut Water) הנקראים גם "אנדוספרם", והם משמשים להזנת הנבט בחודשים הראשונים לחייו. לדקל הקוקוס זנים שונים הנבדלים זה מזה בגודל הפרי, בטעמו ובסגולותיו. אילו יתרונות בריאותיים אצורים במי הקוקוס (Coconut Water)?החל משנות ה- 40 של המאה הקודמת, מי הקוקוס בצורתם הטבעית היוו נושא למחקרים רבים. הם משמשים כמשקה מזין ומרענן הנצרך ברחבי העולם, ובשל הרכבם הייחודי למי הקוקוס יש יישומים רפואיים באזורים נידחים בעולם כתחליף טבעי לתמיסת האינפוזיה המסייעת להשבת נוזלים ומלחים לגוף במצבי התייבשות. מחקרים על מי קוקוס העלו כי צריכתם עשויה לתרום להגנה מפני אירועי לב וגם לצורך מיתון מצבי לחץ דם גבוה. מה מכילים מי הקוקוס?במי קוקוס מצויים הורמונים צמחיים (פיטו-הורמונים) האחראיים על בקרת הגדילה והתפתחות הצמח, אשר לחלקם פעילות ביולוגית בגוף האדם, כגון:
בנוסף, מי הקוקוס מכילים גם:
מה הוא משקה ספורט איזוטוני ומה תפקידו?משקאות איזוטוניים לספורטאים נמצאים בשימוש בקרב מתאמנים בספורט התחרותי והעממי. המשקאות מכילים פחמימות (סוכרים) ואלקטרוליטים (מלחים) בריכוזים זהים לאלו הקיימים בגוף. מטרת המשקאות האיזוטוניים היא השבת סוכרים ומלחים אותם איבד הגוף בהזעה במהלך אימונים ותחרויות. בהתבסס על עבודות מחקר, צריכת משקאות איזוטוניים רלוונטית בעיקר בעת פעילות גופנית אינטנסיבית הנמשכת 90 דקות ומעלה. משקאות איזוטוניים מספקים אנרגיה זמינה לספורטאי התורמת לשיפור ביצועים, מעבר למילוי מאגרי המלחים והמינרלים. איבוד מלחים בעת פעילות גופנית זוהי תופעה נפוצה העשויה להגיע לשיעור של 13 גרם לשעה בפעילות אינטנסיבית, כדוגמת: ריצות ארוכות, רכיבה, טריאתלונים ובענפי סיבולת נוספים. איבוד נוזלים משמעותי בעת האימון עשוי להוביל לנזקים כגון: תשישות פיזית הפוגעת בביצועים, מכת חום ואף לפגיעות מוחיות ולבביות. כיווצי שרירים פתאומיים (Muscle Cramps) היא תופעה מוכרת בענף הריצה. שכיחותה עולה במרתונים והסיבה היא בעיקר חוסר קיצוני במלחים (היפו-נתרמיה), ניתן למנוע את התופעה על ידי שתיית משקה איזוטוני והשבת מלחים לגוף, בהנחה שהספורטאי יצרוך את המשקה בכמות התואמת למשקל גופו ולהמלצות היצרן. לקריאה נוספת: האם מי קוקוס יכולים לשמש כמשקה ספורט איזוטוני טבעי?מי קוקוס טבעיים עשירים מאוד במלחים כגון אשלגן, כלוריד ונתרן. בשל הרכב המלחים והסוכרים שלהם, עוררו מי הקוקוס עניין רב בקרב חוקרים אשר הבינו את הפוטנציאל של מי הקוקוס כאמצעי יעיל להשבת נוזלים ומלחים לגוף הספורטאי. ברחבי העולם ידוע כי ניתן להשתמש במי קוקוס כמענה קליני רפואי להשבת נוזלים, פחמימות ומלחים לגוף בשתייה או באינפוזיה וורידית, וכך למנוע איבוד נוזלים ומלחים ממערכת העיכול בחולים הסובלים משלשולים או מהתייבשות חריפה. בעבודה שנערכה בנושא נעשתה השוואה בין שתיית מי קוקוס לשתיית משקה ספורט איזוטוני, ונבדקה השפעתם על מדדי המלחים והנוזלים בגוף וגם על הביצועים הגופניים בקרב גברים מאומנים אשר נדרשו לצרוך בכל אחד מארבעת מבדקי הכושר, שביצעו בהפרש של חמישה ימים זה מזה, משקה אחד בלבד מתוך שלושת המשקאות הבאים: תרכיז מי קוקוס, מי קוקוס טהורים ומשקה ספורט איזוטוני מתועש. המתאמנים ביצעו אימון במשך 30 דקות בסביבה חמה ולחה המעודדת הזעה ואיבוד 3%-2% ממשקל גופם. לאחר האימון, הנבדקים נחו בסביבה נייטראלית ללא מתן מזון או משקה, זאת גם בעת מבחן הערכת הביצועים אשר נערך לאחר מכן. חישוב כמות הנוזלים שניתנה למתאמנים נעשה על פי משקל הגוף שאיבדו במהלך האימון. בניסוי נבדקו פרמטרים שונים:
מממצאי הניסוי עלה כי בהשוואה בין שתיית מי קוקוס טבעיים/בתרכיז לבין משקה ספורט איזוטוני אחר, לא נמצאו הבדלים משמעותיים בערכי מסת גוף ממוצעת, ביצועים ספורטיביים, מדדי השבת נוזלים ומלחים לגוף ומדדי ריכוזי המומסים בפלסמה (נוזל הדם). מדדים תחושתיים:
לסיכום המחקר, בהתבסס על ממצאי המחקר הנוכחי ועבודות נוספות, לשתיית מי קוקוס טבעיים/מרוכזים ולמשקאות ספורט איזוטוניים מתועשים ישנה השפעה זהה על הביצוע הספורטיבי. לכן, ניתן להשתמש במי קוקוס כתחליף טבעי ויעיל למשקאות איזוטוניים. עם זאת, שתיית מי קוקוס עשויה לגרום לכאבי בטן, ותרכיז מי קוקוס עשוי לגרום לתחושת נפיחות, לכן מומלץ תחילה לבדוק את הסבילות האישית למי קוקוס בטרם נעשה בהם שימוש במהלך השתתפו בתחרויות. מה הן האיכויות והסגולות הבריאותיות המצויות ב"בשר", בשמן (Coconut Oil) ובחלב הקוקוס (Coconut Milk)?שמן קוקוס כתית טהור (Virgin Coconut Oil) הוא תמצית המיוצרת מבשר קוקוס טרי. לשם הבטחת איכות השמן, חשוב שתכולת הלחות בו תהיה מינימאלית (רצוי עד 0.2% לחות לכל היותר). בנוסף, על שמן הקוקוס להיות חסר צבע ומשקעים עם ריח קוקוס טבעי, לא מעופש, ללא סירחון וללא טעם לוואי. בעבודות שנעשו על תמציות "בשר" ושמן הקוקוס, גילו כי הן מכילות:
מספר עובדות נוספות על שמן הקוקוס:
בשמן קוקוס נמצאו חומרים נוספים בעלי פעילות ביולוגית המסייעת לבריאות. יידרשו עוד שנות מחקר רבות להוכיח את השפעותיהם הפרמקולוגיות של חומרים אלו, אך גוברת ההתעניינות העולמית בהשפעותיהם ותרומתם לבריאות האדם. בין החומרים נכללים:
לסיכוםלקוקוס ולמוצריו יתרונות בריאותיים רבים. המרכיבים הכימיים הפעילים בפרי זה, הפכו את השימוש בו לפופולארי בתעשיית בתעשיית החקלאות, הספורט, הביו-טכנולוגיה והביו-רפואה. התכונות נוגדות הסרטן של ההורמונים הצמחיים (ציטוקינינים) והויטמינים המצויים במי הקוקוס, עשויות לספק היבטים חדשניים ומקוריים בפיתוח תרופות לטיפול בסוגי סרטן מגוונים. הבנה עמוקה של תפקידי ופעילות האנזימים, ההורמונים ושאר מרכיבי הקוקוס, תסייע לשימוש עתידי יעיל יותר בתוצריו. יש לזכור כי פרי הקוקוס עשיר בשומן. יש לצרוך ממנו במתינות ולהעדיף פרי טרי ולא את בשר הקוקוס המיובש הנמכר ברשתות השיווק, היות והוא מכיל סולפטים וחומרים אחרים מונעי השחמה. בנוסף, עדיף להשתמש בשמן קוקוס כתית מעולה ולא מזוכך (בתהליך הזיכוך אובדים רוב החומרים החיוביים ואף נוצרים חומרים מזיקים כגון רדיקלים חופשיים). הכותבים הם ליאור גל ומגי אבשלום, דיאטנים קליניים (R.D). הקליקו בנוסף: |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם