גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | מרכיבי מזון | » | שומנים: הטובים והרעים |
שומנים הם אחד מאבות המזון. במילים אחרות, אנחנו לא יכולים בלעדיהם. לשומנים יש תפקידים מאוד חשובים בגוף. למשל, כל תאי המוח בנויים משומנים. יש שומנים שמונעים התפתחות תרשת העורקים, יש שומנים שמשתתפים בייצור הורמונים ויש שומנים שממלאים תאי שומן ויוצרים רקמת שומן שמקבעת את האיברים הפנימיים ואת העצבים. שומנים גם שומרים על חום הגוף ומהווים מקור עיקרי של אנרגיה לגוף, וגם ממיסים כל מיני חומרים בגוף שלא נמסים במים, למשל ויטמין D שבוודאי שמעתם עליו. הם גם משמשים את הגוף לאגירת מים במקרים בהם גוף לא מקבל אותם מספיק. כדאי שתמשיכו לקרוא...
ד"ר יעל טוקצ`ינסקי, ד"ר לנטורופתיה (PhD), 22.08.2019
מומלץ לסרב בנימוס למאכלים מעובדים רוויים בשומני טראנס
אנחנו זקוקים לשומןאם אנחנו מספקים לגוף יותר מדי חלבון או פחמימות - הוא הופך אותם לשומן, כך שאם אתם דוגלים בדיאטת חלבון, דעו שאתם לא רק מעמיסים על הכליות, אלא גם הופכים את רוב החלבונים שאתם צורכים לשומן כי הגוף לא זקוק להרבה חלבון. 40 גרם ביום זה מספיק! שומנים מאוד חשובים לנשים בהריון ולכל אדם שמעוניין שהמוח שלו יתפקד בצורה תקינה, שהשיער שלו לא ינשור ושייראה בריא, שהציפורניים לא יישברו והעור יהיה יפה ובריא. אי אפשר בלי שומנים, לכן דיאטות הרזיה נטולות שומן אינן בריאות. דווקא מזון שומני, דוגמת אגוזים, גורם להרגשת שובע לזמן רב ובכך תורם לדיאטה. חוץ מזה, ישנם ויטמינים שלא נספגים בכלל ללא שומן, ולכן בכל תקופת דיאטה נטולת שומן לא מגיעים לגוף - מצב שאינו יכול להיקרא אלא מזיק לבריאות. לא כל סוג שומן טוב ולא כל כמות של שומן טובהשמנים בריאים וטובים הנחוצים לגוף נמצאים במאכלים כמו אבוקדו, אגוזים רבים (אגוזי מלך, אגוזי קשיו, אגוזי ברזיל, אגוזי לוז ואחרים), שמן זית, זיתים, סלמון, טונה, סרדינים, הרינג, בוטנים, זרעי פשתן, חלמון ביצים, דגנים, שמן אגוזים, שמן חרדל, ירקות עליים, שמן דגים, שמן שומשום, שמן אבוקדו ועוד. מצד שני, יש סוג שומנים מזיקים. שומנים אלה נמצאים בעיקר במזון בשרי, חלבי ומעובד. זאת אחת הסיבות שיש להגביל עד כמה שניתן צריכת מזונות אלה. ביניהם מזיקים במיוחד שומנים שנקראים שומני טראנס - אלה הם שומנים שהתקבלו בצורה לא טבעית. איפה יש שומן טראנס? בכמעט כל המזון המהיר, מרגרינה, קטשופ, מיונז, צ'יפס, פופקורן, שמנים מזוקקים, שמנים מחוממים לטמפרטורות גבוהות, דברי מאפה קנויים, אבקות מרק, מזון מהיר קפוא, גלידות ובהרבה מהמזונות שחיי המדף שלהם ארוכים. למשל, למה ממליצים לאפות פלפל ולא לטגן? רק בגלל שומני הטראנס הנוצרים בשמן לטיגון עמוק, במיוחד אם ממחזרים אותו. שומני טראנס מלאכותיים פותחו ב- 1903 בעזרת חימום הנפט לטמפרטורה של מעל 260 מעלות בנוכחות ניקל (סוג של מתכת כבדה). שומני טראנס נמצאו נוחים מאוד בתעשיית המזון ונמצאים בשימוש עד עצם היום הזה. למעשה, בתזונה מודרנית יש המון שומני טראנס. עם הזמן הם נחקרו והתברר שהם פוגעים בחילוף החומרים של השומנים, מעלים את רמת הכולסטרול בדם ומפרים את האיזון בין סוגי הכולסטרול השונים, מעלים את הסיכון למחלות לב וכלי דם, מקטינים את כמות החלב אצל נשים מניקות ופוגעים באיכותו, גורמים למחלות דלקתיות, פוגעים במערכת החיסונית, גורמים להצטברות השומן וכתוצאה מכך להשמנה וכל הבעיות הקשורות בה ופוגעים ביכולת הגברים להביא ילדים. כאשר מדברים על כך שהתזונה המודרנית גורמת להשמנה, במידה רבה מדובר בשומני הטראנס הנמצאים במזון מהיר/מוכן כגורמים לכך. מגי סטנפילד הקדישה לנושא שומני הטראנס ספר שלם (Trans Fat: The Time Bomb in your Food: The Killer in the Kitchen by Maggie Stanfield). היא ניסתה לחקור איזו כמות שומני טראנס אינה מזיקה. לאחר חקירת הנושא היא הגיעה למסקנה שהכמות הלא מזיקה של שומני טראנס היא 0 (אפס). למשל, 2 גרם שומני טראנס ביום (זו כמות שומני טראנס בסופגניה מטוגנת אחת) מעלים את הסיכון למחלות לב ב- 23%. שומני טראנס זאת אחת הדוגמאות הטובות לכך, שבריאותכם בידיים שלכם. אם תעבירו את האחריות על הבריאות שלכם לגורמים אחרים, ולא משנה איך הם נקראים, פשוט תאבדו אותה. יש אינסוף מחקרים המוכיחים רעילות שומני טראנס, ולמרות זאת שימוש בהם חוקי לחלוטין וחברות מזון רבות משתמשים בהם, כי הם מבטיחים מזון זול ונשמר היטב לאורך זמן. יחד עם זאת, יש תזוזה מסוימת בנושא: בשנת 2003 דנמרק אסרה על שימוש בשומני טראנס בגבולותיה. זה גרם לירידה בכמות מחלות הלב ב- 40%. כתוצאה מכך גם שוויץ, פינלנד, איסלנד ונורבגיה אסרו על שימוש בשומני טראנס בארצם. הקליקו בנוסף: שומן מלאכותי - אולסטרה (Olestra, brand name - Olean)מוצר זה הומצא ע"י החברה האמריקאית Procter & Gamble Co שמייצרת אותו משנת 1968 עד עצם היום הזה. אולסטרה זה סוג של שומן מלאכותי, שאינו מוכר לגוף ולכן לא נספג על ידו. הוא עובר דרך מערכת העיכול החוצה מבלי להתפרק או להיספג ויוצא החוצה כפי שנכנס. יחד איתו הוא סופג ומוציא כמה מזינים חשובים לגוף, בתוכם ויטמינים מסיסים בשומן. כמה חוקרים הזהירו נגד שימוש באולסטרה כחשוד לגרימת מחלות לב וסרטן, אך מאחר והוא לא נספג, הערך הקלורי של אולסטרה - 0 (אפס) - וזה הפך אותו לפופולארי בין חסידי דיאטות הרזיה ויצרני מזון דייט. מחקר של אוניברסיטת פרדיו (Purdue University) הוכיח שזאת אשליה. לפי המחקר אולסטרה, כמו גם תחליפי שומן מלאכותיים אחרים מעלים את רמת השומן בגוף. לפי המחקר, אכילת מזון המכיל שומן מלאכותי כדוגמת אולסטרה גם גורם להשמנה וגם מונע ירידה במשקל לאחר מכן. ב- 2001 בבית ספר לרפואה בהרווארד נעשה מחקר, לפיו אולסטרה גורמת לעצירות ומחסור בויטמינים, לפעמים מחסור חמור ביותר - תלוי כמה מזון מהיר נמצא בתפריט האדם. המחקר פורסם ב- New England Journal of Medicine. למרות שאולסטרה מונעת ספיגת מזינים שונים, ב- 1996 משרד הבריאות של ארה"ב אישר אותה בתור תוסף מזון בתנאי שעל התווית תהיה אזהרה: This Product Contains Olestra. Olestra may cause abdominal cramping and loose stools. Olestra inhibits the absorption of some vitamins and other nutrients. Vitamins A, D, E, and K have been added. ב- 2003 החליפו את האזהרה לכוכב לצד הוספת ויטמיני A ,D ,E ו- K למוצר. אולסטרה עדיין נמצאת במזון מהיר ומוכן על סוגיו. תבדקו את הרכיבים על גבי תוויות המוצרים שאתם קונים, ובמיוחד אם חשוב לכם לרזות או לשמור על המשקל: זה לא תוסף בריא, הוא הוכח כגורם להשמנה ומונע הרזיה, גורם למחסור בויטמינים ולעצירות, ואף חשוד בגרימת מחלות לב וסרטן. והכי טוב: אכלו אוכל ביתי מבושל. הוא הטעים, הבריא והטוב מכולם. תוכלו לקרוא על חיוניות של מזונות שונים ודרכי שימושם בספר "קל להיות בריא". ד"ר יעל טוקצ'ינסקי (PhD), מחברת הספרים "בריאות האישה ברפואה המשלימה", "בריאות הגבר ברפואה המשלימה", "סיפורים מהקליניקה", "אסטרולוגיה לכל עת", "קל להיות בריא", "יפה, בריאה ולא מורעלת". |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם