גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | על מזונות ומשקאות | » | וניל: יתרונות בריאותיים פוטנציאליים |
וניל מוכר לנו כתבלין המוסף לגלידות, מאפים ומשקאות. בסקר שנערך בארה"ב הוא דורג במקום השני ברשימת הטעמים הפופולאריים ביותר אחרי טעם השוקולד. מעבר לטעמו וריחו היחודיים, נטען כי לוניל יש יתרונות בריאותיים שונים ויכולת לפעול כמשכך כאבים. בסקירה הבאה אציג בפניכם מספר תגליות מחקריות על הוניל, אפרט על החומר הפעיל העיקרי הקיים בפרי ואדון בשאלה האם יש גיבוי מחקרי להשפעותיו המיטיבות. כמו כן, אפרט על ערכיו התזונתיים ועל הכמויות המקובלות לצריכתו עבור האדם הבריא.
ליאור גל, דיאטן קליני וספורט (R.D), בוגר תואר במדעי התזונה (B.Sc), 20.07.2020
מהפופולאריות ביותר: גלידת וניל
מידע כללי על הונילהוניל הוא צמח מטפס הגדל ביערות טרופיים ומשתייך למשפחת הסחלביים הכוללת מספר מיני סחלבי וניל. רק שני מינים ממשפחה זו משמשים לגידול החקלאי: ונילה פלאניפוליה (Vanilla Planifolia) שמוצאו במקסיקו, והמין ונילה טהיטנסיס (Vanilla Tahitensis) שמוצאו בטהיטי ובפיליפינים. פירות הצמח הם תרמילים מכילי זרעים בעלי ארומה ייחודית, המשווקים בשלמותם לאחר מספר שלבי ייבוש ועיבוד, אך התרמילים משמשים גם להכנת תמציות טעם ואבקות. נכון להיום נחשב הוניל לתבלין השני היקר ביותר בעולם אחרי זעפרן, מחירו של "מקל" וניל בודד השוקל 5 גרם עשוי להאמיר ל- 30 שקלים ואף יותר, זאת בשל העבודה הרבה הכרוכה בגידולו ועיבודו לאחר הקטיף. נכון להיום, המדינה המובילה בייצור הוניל ובייצואו היא מדגסקר, אך סופה שפקדה את האי השמידה חלק ניכר מהגידולים ובשל כך נוצר מחסור רב בוניל ברחבי העולם. יצרניות הוניל הגדולות ביותר אחרי מדגסקר הן הודו, סין, מקסיקו וטורקיה. מהו החומר הפעיל העיקרי בפרי הוניל?מניתוח ההרכב הכימי של פרי הוניל הבוסרי, עולה כי הוא מכיל בעיקר ונילין - מולקולה פנולית הנוצרת באופן טבעי כחלק מתהליך חילוף החומרים בצמח ומשמשת בתעשיית המזון כתבלין המעניק את הטעם והריח האופייני לוניל. כמו כן, מממצאים מחקריים עולה כי ונילין הוא חומר פעיל ביולוגית, העשוי לתרום לבריאות בעלי החיים ובני האדם שהוא נכלל בתזונתם, בעיקר עקב פעילותו הפוטנציאלית כנוגד חמצון המסוגל לנטרל רדיקלים חופשיים (רדיקלים הם אטומים או מולקולות להן חסר אלקטרון אחד או יותר, מצב ההופך אותם לחומרים בלתי יציבים כימית המחפשים "לגנוב" את האלקטרונים החסרים להם ממולקולות אחרות הנמצאות בסביבתם). למרות שרדיקלים נוצרים באופן טבעי כחלק מתהליך חילוף החומרים בגוף האדם, קצב ייצורם בגוף עולה עקב חשיפה לקרינה, זיהום אוויר, עישון, חומרי ניקוי והדברה ועוד. פעילותם המזיקה של הרדיקלים נובעת מכך שהם "גונבים" אלקטרונים ממבנים שונים בתאי הגוף, כגון: חומצות השומן הבונות את קרומי התאים, חלבונים וגם מהדנ"א, ובכך פוגעים בתפקודם התקין. נזקי החמצון הנגרמים על ידי הרדיקלים יוצרים בלאי מוקדם של תאים ורקמות ומאיצים את הזדקנות הגוף. ישנן הערכות שהתהליכים הללו מעורבים בהתפתחותן של מגוון מחלות, ביניהן מחלות עצבים ניווניות וסרטן. יש המייחסים את פעילותו נוגדת החמצון של ונילין לקבוצת ההידרוכסיל (OH) הקשורה למבנה הטבעתי במולקולה שלו. לקריאה נוספת: אילו תגליות נוספות ידועות על ונילין?בעשור האחרון הצטברו ראיות מחקריות, מהן עולה כי לונילין יש פוטנציאל לסייע לבריאות הודות למעורבותו במספר מנגנונים פיזיולוגיים הבאים לידי ביטוי במגוון פעילויות וביניהן:
מה הם מינוני הוניל המקובלים לצריכה?השימוש בוניל מקובל במינונים שונים, כאשר לרוב משתמשים בתמציות לצורך הכנת עוגות, עוגיות ומאפים. מדובר על מינונים של 1-2 כפיות (5 גרם) תמצית וניל טהור. בגלידות וניל מסורתיות מקובל להשתמש ב- 1-2 תרמילי וניל או 2 כפיות תמצית וניל טהור לכמות גלידה שוות ערך ל- 6 מנות הגשה בממוצע. האם קיים סיכון בצריכת ונילין?מנתוני ה- FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), וניל/ונילין נחשבים לתוספי מזון בטוחים לשימוש עבור האוכלוסיה הבריאה (GRAS - Generally Recognized As Safe), אך צריכת ונילין בכמויות גדולות בו זמנית (30 גרם ומעלה) עשויה לגרום לכאבי ראש, בחילות, הקאות, קושי בנשימה ואף לפגיעה כלייתית. למרות זאת, בלתי סביר לצרוך ונילין בכמות זו מאחר וכמות הונילין המשמשת להכנת מאכלים ומשקאות נמוכה בהרבה ומסתכמת בעשרות מיליגרמים עד גרמים בודדים. בכדי למזער סיכוי לתופעות לוואי, די במעבר משימוש בתמציות וניל מלאכותיות לשימוש בתמציות וניל טהורות, מה גם שרבים מהמומחים ואניני הטעם טוענים שאיכות מוצרי ונילין מלאכותיים ירודה בהשוואה לתמציות הטהורות. כתוסף מזון, ונילין בטוח לצריכה גם בקרב אוכלוסיות רגישות, וחשיפה לונילין לרוב תגרום ללא יותר מכאב ראש או תגובה אלרגית קלה. אין עדויות לכך שונילין גרם להשפעות שליליות בקרב תינוקות, ילדים ונשים בהיריון, אם כי מומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע בטרם צורכים כמויות גדולות של ונילין במזון לאורך זמן. לסיכוםפרי סחלב הוניל מוכר לנו כתבלין ארומטי בעל טעם ייחודי ופופלארי ברחבי העולם. מניתוח הרכבו הכימי של הפרי הבוסרי עולה כי הוא מכיל בעיקר ונילין, חומר פעיל ביולוגית אשר נטען כי שילובו בתזונה עשוי להיטיב לבריאות. ממצאי מחקרים חוץ גופיים ותוך גופיים שנערכו במכרסמים הראו כי ביכולתו של ונילין לפעול כנוגד חמצון בעל השפעה דומה לזו של ויטמין C ביכולת ההגנה על תאים ורקמות מנזקי רדיקלים חופשיים. ונילין הדגים גם פעילות אנטי דלקתית על ידי הפחתת ייצור והפרשת חלבונים מעודדי דלקת מתאי מערכת החיסון. בנוסף, נמצא כי ונילין ניחן בפעילות אנטי סרטנית באמצעות מספר מנגנונים, וביניהם: עיכוב היווצרות גידולים סרטניים שונים, עידוד כניסת תאי סרטן למסלול השמדה עצמית, פעילות אנטי פולשנית ואנטי גרורתית, לצד יכולת למנוע היווצרות כלי דם, לה יש פוטנציאל לסייע לגוף "להרעיב" גידולים סרטניים. כמו כן, ונילין הדגים פעילות אנטי מוטגנית המסייעת לתיקון נזקים שנגרמו לחומר התורשתי DNA, כתוצאה מחשיפה לחומרים מחוללי מוטציות. בין התגליות על ונילין, נמצא כי ביכולתו לפעול כחומר מאלחש התורם להפחתת כאב. עם זאת, ראוי לציין כי לונילין יש גם השפעות שליליות. מניסויים בהם ונילין ניתן בהזרקה בריכוזים גבוהים, עולה כי הוא עודד תהליכים סרטניים על ידי פעילות מעודדת חמצון שהסבה נזקים לתאים ולחומר התורשתי, ולמרות שחלק מהנזקים הללו השפיעו בצורה חיובית ועודדו תיקון נזקים קיימים בחומר התורשתי, התוצאות המעורבות שהתקבלו מחייבות ביצוע מחקרים נוספים, אשר יסייעו להבין לעומק את מגנוני הפעולה הביולוגיים והביוכמיים של ונילין, מה גם שהמידע המחקרי הקיים על השפעותיו המיטיבות של ונילין, מבוסס בעיקרו על ניסויים חוץ גופיים ותוך גופיים שנערכו בתאים ובמכרסמים. לאור עובדה זו, לא נכון יהיה להסיק שהשפעות זהות יתקבלו בהכרח גם בבני אדם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הגדיר את הוניל והונילין כתוספי מזון בטוחים לשימוש בקרב האוכלוסיה הבריאה במינונים המקובלים, אך בקרב אוכלוסיות רגישות בעיקר ונילין עשוי לעורר תגובה אלרגית קלה או כאב ראש לכל היותר, ועל אף הסבירות הנמוכה לצרוך ונילין במינונים גבוהים מאוד, יש להימנע מכמויות העולות על 30 גרם בו זמנית מאחר ובמינונים אלה הוא עשוי לגרום להשפעות מזיקות, אם כי מומלץ לאוכלוסיות רגישות להיוועץ עם אנשי מקצוע לפני צריכתו במינון גבוה לאורך זמן. הכותב הוא ליאור גל, דיאטן ספורט קליני B.Sc (R.D) ומאמן כושר אישי. אהבתם את הכתבה? הקליקו עכשיו: מתכונים בטעם וניל. |