גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | צליאק | » | גלוטן במערכת עיכול רגישה: אמת או בדיה? |
כל כמה זמן המדיה מציגה לנו אויב חדש לאנושות. לרוב, זו תהיה מולקולה אחת או צמד. פעם זה היה כולסטרול, אז כולנו עברנו ליוגורט דל שומן. אח"כ גילינו את שומן הטראנס - ועזבנו בשאת נפש את המרגרינות. ככל שאתם נמצאים בעולם הזה יותר זמן, כך אתם מכירים את השורה הארוכה של אויבי הבריאות. אחד מהם, אבל, מתמיד, זהו הגלוטן. עליו - הכתבה הזו. פעם, בשנת 2012, הזמינו ממני מאמר על גלוטן. כיסחתי את הצורה לכל הדיאטות ללא גלוטן, בתנאי שאין צליאק. צליאק, כולם מכירים כבר, הוא המקרה הקיצוני של היעדר אנזימים החיוניים לפירוק הגלוטן. הכתבה היום באה להביא עדכון ואולי אף סוג של תיקון.
עדי זוסמן, דיאטנית קלינית, מאמנת בריאות, 05.03.2021
לפעמים הרגישות היא לא צליאקית
אז מה זה גלוטן?גלוטן הוא חלבון, למרות שלא פעם אנשים מתבלבלים ומספרים שהם נמנעים מפחמימות וגלוטן. החלבון מורכב משני רכיבים פעילים: גליאדין וגלוטנין. הגליאדין נמצא כפוגע ברירית המעיים אצל חולי צליאק, וכן אצל אנשים בעלי מערכת עיכול רגישה, חולה או מגורה. גלוטן נמצא ב- 4 סוגי דגנים בלבד: חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין. גם לגבי שיבולת שועל הדעות חלוקות, בעיקר משתי סיבות: שיבולת שועל גדלה לרוב קרוב לשדות חיטה ולכן מכילה מה שמכונה "זיהום משני", כלומר שיירי גרגירי החיטה וגלוטן. בנוסף, החלבון העיקרי בשיבולת שועל הינו אבנין, שמעט דומה בתכונותיו לגלוטן ויכול לגרום לתופעות דומות בקרב הרגישים. אז מה הבעיה עם גלוטן?עד לפני מספר שנים, חשבנו שגלוטן מזיק רק לאנשים שאובחנו עם צליאק. הטיפול היחיד בצליאק הוא הימנעות מוחלטת מאכילת מוצרים שמכילים גלוטן. חולי צליאק צריכים להיזהר גם מכמויות מזעריות של גלוטן, שהתערבבו במוצרי מזון שאינם מכילים קמח או דגנים באופן ישיר, אלא שמקורם למשל בפסי ייצור של מוצרים אחרים. לכן, לעיתים נכתבות על מוצרים שונים שאינם מכילים קמח או דגנים כי עלול להימצא בהם גלוטן. כנ"ל לגבי שיבולת השועל - כיום ניתן להשיג שיבולת שועל ללא גלוטן כלל. אז רק לחולי צליאק אסור?בשנים האחרונות למדנו שגלוטן יכול להזיק לא רק לחולי צליאק. המחקרים מצביעים על נזק אפשרי שמולקולת הגלוטן יכולה ליצור במעיים של אנשים רגישים, הסובלים ממחלות אחרות, ביניהן נמצא את בעלי תסמונת המעי הרגיש, אנשים עם מחלות מעיים דלקתיות כמו קרוהן או קוליטיס כיבית, וגם לאחרים, כמו מחלות עור מסוג פסוריאזיס ואטופיק דרמטיטיס, כמו מחלות ראומטיות (פבירומיאלגיה וספונדילוארטריטיס) ומחלות המוגדרות אוטואימוניות אחרות. היכנסו בנוסף: אז זה לא רק צליאק?נכון להיום קיימים שני מושגים המתארים את הבעיה: רגישות לא צליאקית לגלוטן או לחיטה - Non-celiac gluten sensitivity. המחקרים והניסיון בקליניקה מראים באופן די ברור שבקרב אוכלוסיות שונות נמצא אחוזים גבוהים של הסובלים מרגישות לא צליאקית לגלוטן או חיטה. למה "או"? כי יש מצבים שבהם הסיפור אינו גלוטן לבדו. בחיטה המודרנית יש הרבה חומרים שאינם גלוטן שעלולים לגרום לתופעות של אי נוחות וכאבי בטן ונפיחות במעיים. לדוגמא, חומר המכונה מעכב טריפסין. מה בדיוק קורה במעיים?המבנה התקין של דופן המעי בנוי כמו רשת צפופה. הרשת הזו משמשת כסוג של "מסננת", הבוררת בין החומרים שייכנסו מהמזון לזרם הדם ואחרים שימשיכו לאורך חלל המעי ויופרשו בצואה. נמצא שגלוטן גורם לריווח של "המסננת", ובכך מתהווה התסמונת של המעי הדליף - Leaky Gut Syndrome. זו התסמונת הנפוצה בקרב הסובלים ממחלות מעיים או מעי רגיש, וכן מבעיות בריאות נוספות, המקושרות לתפקוד תקין של המעיים. כאשר התפקיד המחיצתי של המעי אינו תקין, מסתננים לזרם דם מולקולות גדולות שלא אמורות להיכנס לשם והגוף מגיב באמצעות דלקתיות יתר. ניסית לאכול ללא גלוטן ומה קרה?אנשים רבים ששמעו על הנזקים של גלוטן, מורידים אותו מהתפריט שלהם. אם אכן יש רגישות לא צליאקית לגלוטן, אזי בשלבים ראשונים של ההימנעות אכן יחול שיפור. אבל לאורך זמן, אכילת מזונות מעובדים ומתועשים, גם אם אינם מכילים גלוטן, לא תמנע הופעת תסמינים שונים ומשונים, המושפעים מאכילת מרכיבי מזון מעובדים מאוד, כמו עמילנים, סוכרים, סיבים מוספים וכדומה. אז מה עושים?אם קיים חשד לצליאק, יש לבדוק עם הרופא שלכם - הוא יפנה אתכם לבדיקות דם ובדיקות פולשניות יותר, לבירור מדויק. במידה ואין צליאק אך חושדים ברגישות לא צליאקית לגלוטן, מומלץ לנסות קודם כל לצרוך קמחים אחרים, שאמנם מכילים גלוטן אך מבנהו שונה. כמו שיפון או כוסמין. במידה ועדיין ממשיכים לסבול מתסמינים, מומלץ להתנסות בדגנים אחרים כמו טף, אורז או קינואה, אבל כדי לבנות תזונה מאוזנת ומתאימה באופן אישי, מומלץ לפנות לתזונאית מומחית. לסיכוםאל תישארו לבד עם הבטן המתנפחת שלכם. הגוף שלנו חכם ולא משקר. אף פעם. חפשו מטפלים המתאימים לגישה שלכם ועשו איתם תהליך הבראה. מגיע לכם, זה החיים שלכם. הכותבת היא עדי זוסמן, דיאטנית קלינית. מוזמנים לתמוך בהוצאת הספר ״דרך הבטן״, וכך להיות חלק מקהילה של מערכת עיכול בריאה. |