בתור תזונאית קלינית ארצה לעלות את המודעות בהקשר של תזונה נכונה ואורח חיים בריא. נדבר על מה שאנו יודעים ובעיקר על מה שלא כולם יודעים. המודעות כקרש קפיצה לשינוי.
אנחנו יודעים שירקות ופירות זה בריא וכדאי לאכול מהם. 5 צבעים שונים ליום.
אנחנו פחות יודעים שכדאי לאכול אותם עם הקליפה, כיוון שהקליפה מכילה סיבים תזונתיים המסיעיים לעיכול. אנחנו פחות יודעים שעודף ירקות יכול להכביד על העיכול - ולכן לא מתאים לפני אימון גופני, כיוון שעלול ליצור גזים. שבגלל ההדברה עדיף לצרוך ירקות אורגניים ובעיקר את העלים הירוקים כמו פטרוזיליה, כוסברה ושמיר (כי שטח הפנים שלהם הכי גדול והם סופגים הכי הרבה חומרי הדברה). אנחנו פחות יודעים שלא כדאי לשתות מיצי פירות אלא לאכול אותם בשלמותם, כי כבר אין סיבים תזונתיים, יש פחות ויטמינים והסוכר נספג במהירות. פירות כדאי לאכול על בטן ריקה.
אנחנו יודעים שבחלב יש המון סידן ו"כדאי" לצרוך 3 מנות ביום (על פי מועצת החלב).
אנחנו פחות יודעים, שבמוצרי חלב יש הרבה זרחן ולכן הגוף מפריש סידן מהעצמות על מנת לאזן את הזרחן ואנו מקבלים בעצם פחות סידן. אנו פחות יודעים שלמרבית האוכלוסיה יש בעיה כלשהי בספיגת לקטוז (סוכר החלב) שהתבטאויתיו הן גזים, כאבי בטן, שלשולים, ליחה וכדומה. כדאי לדעת שבגבינות קשות יש פחות לקטוז, בסויה אין לקטוז ובגבינות עיזים וכבשים יש מעט מאוד לקטוז.
אנחנו יודעים שהשמנה אינה בריאה, שכדי להיות בריאים צריך (BMI - body mass index) עד 25, הנחשב תקין. שהשמנה מביאה איתה מחלות כרוניות רבות. אנחנו פחות יודעים שמה שבאמת חשוב זה איך אנחנו אוכלים, מה אנחנו אוכלים, כמה אנחנו אוכלים והפעילות הגופנית שלנו. המשפט המפורסם: "Better be fit and fat than lean and lazy" - נכון!!! כלומר הרבה יותר מזיק להיות רזה, לא פעיל גופנית ולאכול ג'אנק מאשר אדם בריא ממדים שעושה ספורט קבוע ואוכל בריא. אנחנו פחות יודעים שעודף משקל עד BMI 30 אינו גורר אחריו בהכרח מחלות, אלא שאנשים שמנים נוטים לאכול לא בריא, לסבול מדכאון וחוסר פעילות גופנית. המחלות לרוב מגיעות כשמדובר בהשמנה החולנית שזה BMI מעל 40. אנחנו פחות יודעים שככל שכנלחמים בהשמנה, היא דווקא מתגברת ומתעצמת.
אנחנו "יודעים" שיש ארגונים ומוסדות שפועלים "לטובתינו" (תברות תרופות, תעשיית מזון ועוד). באמת? אנחנו פחות יודעים או חושבים על הרווח הכלכלי שלהן ועל האינטרסים האנוכיים, ולא בודקים כל מחקר שאנחנו קוראים ומי מימן אותו, ונוטים להימנע מכאבים ולקחת כדורים מהר מידי. השנה יום הבריאות העולמי בנושא עמידות החיידקים, בעיקר מסיבה זו.
אז העלנו את המודעות בשלב הראשון ועכשיו השלב השני - שינוי. איך מתחילים לעשות שינוי? איך מתחילים לאכול בריא יותר? איך מצליחים לעשות סדר וליצור התנהלות תקינה באורח חיים עמוס כמו שלנו? אני מזמינה אתכם לעשות מהפכה במחשבה ואיתה מהפכה בתזונה, על ידי חשיבה חיובית והתמקדות בטוב. עד כה הגדרנו את הההשמנה כמגיפה ויצאנו נגדה במלחמה, נלחמנו במחלות ובתחלואי החברה, ונחשו מה? במלחמה יש רק מפסידים. ההשמנה התגברה. יש יותר הפרעות אכילה, אובססיביות לרזון והתעסקות במשקל גוף, יותר השמנה ויותר מחלות. כן, כנראה שזו לא הדרך.
העקרון האנרגטי אומר שככל שנשים את האנרגיה ותשומת הלב שלנו במשהו, המשהו הזה יגדל. וכשאנו עסוקים במלחמות יש יותר מלחמות, כשאנחנו עסוקים בהשמנה יש יותר השמנה. לכן הגישה שלי היא להאיר ולהתמקד במה שטוב ובמה שעובד וכך נעשה ממנו יותר ויותר. נתעסק באהבה, בחברות, בשלום בלאכול בריא, בלתרגל פעילות גופנית - כך נגדיל אותם בחיינו ובחיי סובבינו. דוגמה בהקשר התזונתי תהיה פחות להתמקד במה אסור לאכול ואיך הייתי לא בסדר, נתמקד במה כדאי לאכול ומה היה טוב. במקום להגיד לעצמנו "אכלתי השבוע גרוע, פעמים אכלתי עוגה וגם קניתי בחוץ שווארמה", נגיד "השבוע אכלתי ירקות יותר מהרגיל, החלפתי את הלחם הלבן בלחם מלא - כל הכבוד לי, ולא שכחתי לאכול ארוחת בוקר". כלומר, נסתכל על חצי הכוס המלאה ולא על הריקה. ההתמקדות בחיובי תעלה את הערך העצמי, תחזק את האמונה ביכולת, תעלה את מצב הרוח והמוטיבציה ותגביר את החיובי בחייכם, הגברת החיובי בחיינו תדחוק לפינה את השלילי עד שיהפוך שולי וחסר חשיבות.
אז תביאו לחייכם אהבה, שמחה והתמקדות בחיובי, ותראו שחוץ ממכם, שתתחילו לחייך, גם המשקל יחייך :)
www.gdiet.co.il
|