כוס חלב
|
|
ראשית נסביר מהו הלקטוז?
לקטוז, דו-סוכר שנמצא בחלב, מורכב ממולקולה אחת של גלוקוז ומולקולה אחת של גלקטוז. למה צריך סוכר בחלב? נולד לו עגל רך, חמוד וקטן, הוא צריך באופן מיידי סוכר שיכנס לשרירים במהירות, וימריץ אותו לפעולה כנגד הטורף האכזר שחיכה לרגע היוולדו. לכן בחלב פרה יש סוכר למכביר - אפילו יותר מחלבון - מוזר נכון?
אז מה הבעיה בסוכר? גם טעים וגם ממריץ... אז ככה, קודם כל הסוכר מיועד לעגל ולא לאדם. לכל מאכל יש אנזים (חומר כימי) שמפרק אותו, לסוכר החלב שנועד לעגל יש אנזים במעי של האדם. האנזים המפרק את הלקטוז נקרא לקטאז. אנזים זה מופרש מתאי רירית המעי הדק ונחשב לאנזים הבעייתי ביותר.
אצל כל עובר עולה רמת הלקטאז בתקופת ההריון ונשארת גבוהה עם ההנקה. אם נפסיק לתת לתינוק חלב, לא יהיה צורך בלקטאז וייצורו יפסק. אז מה הבעיה? נשמע מושלם עד כאן...
לאנזים זה מיוחסות 2 בעיות:
- חסר מולד - מאופיין בחוסר מוחלט של לקטאז.
- חסר נרכש - נפוץ יותר ושכיח מאד באוכלוסייה (מהווה בין 35-50%).
אצל רוב האנשים ישנו חסר מסוים בלקטאז שאינם מודעים לו. אמנם מבחינה פיזיולוגית הפרשת הלקטאז היתה צריכה להסתיים לאחר היניקה כמו אצל בעלי החיים בטבע, אבל האדם ממשיך לצרוך מוצרי חלב מעבר לתקופת היניקה ואז ייצור הלקטאז במעי ממשיך להיווצר. זוכרים את התינוקות שבוכים מכאבי בטן למרות שהם יונקים? זה לא אומר שהם רגישים לחלב אם, זה אומר שהמעי טרם הפריש לקטאז והלקטוז לא מתעכל טוב... טעויות של מערכת עיכול צעירה...
כשיש חסר נרכש של לקטאז מדובר על התדלדלות של ייצור הלקטאז, שיורד בצורה איטית והדרגתית במשך שנים עד שנוצר חוסר מורגש בצורה קלינית. וכך נוצרת רגישות ללקטוז.
מה מרגישים במערכת העיכול:
במקרה של חוסר בלקטאז, חלק מהלקטוז לא יתפרק. עקב כך, נכנסים מים למעי הדק והדבר גורם לשלשולים בעקבות גירוי לפריסטלטיקה. כמו כן, סוכר שאינו מפורק גורם לגזים, נפיחות וכאבי בטן, עקב תסיסתו על ידי חיידקי המעי.
מה מרגישים במערכת הנשימה:
במערכת הנשימה עלולה להיווצר ליחה, נזלת כרונית, שיעול כרוני, כיח בגרון ואף דלקות ריאה וסינוסיטיס, במידה והלקטוז אינו מתפרק באופן יעיל. כמובן שליקויים במערכת הנשימה עלולים לגרום לתסמינים וגירויי עור - אבל זו כבר סאגה אחרת ונושא לכתבה שלמה. רק הצצה קטנה: אם יש לכם ליחה ותופעות עור - תפסיקו מיד את החלב ותרגישו הקלה... יש יותר ויותר ילדים שרגישים ללקטוז, סוכר החלב. מה את משביתה שמחה? הם בטח קוראים וחושבים... אז כאן בדיוק הגיע הכיף! יש תחליף! לא עוד להתגרות בלי לטעום, או לטעום ולסבול. יותר מוצרי סויה יצאו לשווקים וניתן למצוא חלב סויה בטעמים, גבינת טופו בטעמים ומעדנים. אפשר לעשות מסויה הרבה דברים, מטופו מטעמים ויש פתרון לסבל הנורא מלקטוז.
אז עכשיו לקראת שבועות תתארגנו לכם על מתכונים ותתחילו לבשל משהו בריא, טעים ודל לקטוז לרגישים.
לבריאות שלמה.
דפנה לב מומחית בספורט ותזונה מ"עלי דפנה - שילוב מנצח של ספורט ותזונה" הרצאות סדנאות ייעוצים ואימונים. מפתחת השיטה "רזים לחיים בריאים - 7 סודות לבריאות והרזיה מצליחה".
|