מה אתם יודעים על הבורקס הזה?
מרגרינה מכילה שומן רווי, שומן טרנס ושומן צמחי. שומן בעיקרון זה מרכיב חיוני בתזונה - מהווה חלק מאבות המזון. השומן חיוני לתפקוד מערכות הגוף, השומן מעניק אנרגיה לגוף, ואחראי על ספיגת הויטמינים מסיסי השומן – A, B, E ו- K. השומן אחראי על ויסות חילוף החומרים בגוף, על הרגשת שובע ובידוד מחום וקור. השומן מעניק הגנה לאיברים הפנימיים בגוף, מסייע לתהליך הגדילה, למערכת החיסון, ללב ולפעילות התקינה במוח.
יחד עם זאת הגוף שלנו צריך רק כמות קטנה של שומן - ההמלצה היומית היא 25-30%. בנוסף, יש כמה סוגי שומנים ולכל אחד ערך תזונתי שונה. השומן החד בלתי רווי והשומן הרב בלתי רווי הם הבריאים. השומן הרווי בכמות קטנה יהיה גם טוב לבריאות. שומן הטרנס נחשב לאסון בריאותי. כמויות גדולות של שומן רווי ושומן טרנס מזיקות מאוד לבריאות ולא סתם שגורם התמותה מספר אחד כיום בעולם זה מחלות לב וכלי דם. ומה הקשר לבורקסים? מאפים? מלוואחים? ג'חנונים? ושאר דברים "טובים"? אני רואה את הפרצופים שלכם ושל כל המטופלים שלי: "אוף, איזה באסה איתך", "לא כיף", "אל תיגעי לי בזה", "על זה אני לא מוותר".
אני?! אני אף פעם לא אמרתי למישהו מה לעשות. ואני גם לא מתכוונת להתחיל. אני מספקת מידע, ידע ומקשרת את הידע למציאות הנתונה ועושה שיקוף נקי של המצב, מקלה על אנשים לבחור מתוך מודעות ולא להתנהל באופן אוטומטי. וכל אחד יעשה את הבחירות שלו.
כשמגיע אלי מטופל שיש לו מחלת לב, אבא שלו קיבל שבץ או דום לב בגיל 56 ונפטר מזה וכרגע הוא סובל מכולסטרול גבוה ואולי גם מלחץ דם (תוצר אורח חיים לא בריא, עשיר בתזונה עתירת שומן רווי בין היתר), אני שואלת אותו "איך בא לך להמשיך לחיות?".
יש אופציה להנות מאוכל טעים, לחטוף צרבות, כאבי בטן, תחושה פיזית לא נעימה, כבדות ושיהוקים של קשיי עיכול וכמובן אולי להסתכן גם באירוע לבבי (שזה שונה מ"אירוע לבבי" של מפגש בין אוהבים :)) או לשנות קצת את ההרגלים, להרגיש תחושת קלילות בגוף, להוריד אולי כמה קילוגרמים, לקבל תחושה שהשנים ירדו קצת, יותר אנרגיה, יותר שמחה, יותר בריאות ולחיות חיים ארוכים יותר ולזכות לראות את הילדים גדלים? בהחלט שאלה קשה.
שומן רווי, המכונה גם "שומן רע", הוא למעשה שומן מוצק. צריכה מוגברת של שומן רווי, עשויה לגרום לעלייה של רמת הכולסטרול "הרע" בדם (LDL) וכתוצאה מכך להיווצרות פלאק (רובד טרשתי) על גבי דפנות העורקים, עובדה החוסמת את המעבר בעורקים. (כמובן שאכילת שומן רווי/מאפים בכמות מעטה לא תגרום לנו לחלות, הבעיה באכילתם היא בכמות גדולה ובלתי מאוזנת).
שמנים מוקשים/טרנס - מקורם בשמן צמחי שעבר תהליך מעבדתי ותעשייתי של הכנסת מימנים לחומצות השומן. בתהליך זה נוצרות חומצות שומן בצורה הכימית "טרנס". חומצות שומן אלו גורמות להתפתחות מחלות לב והן מעלות את רמת הכולסטרול בדם, הן פוגעות במערכת החיסון ויכולות לגרום לסכרת ולסרטן. שומנים מוקשים מצויים למשל במרגרינה, דברי מאפה, חטיפים, פופקורן, ממתקים ובמזון מטוגן.
ואז נשאלת השאלה למה אנחנו עושים את זה לעצמנו? אולי לא אנחנו עושים זאת לעצמנו? אולי אנחנו קורבנות של שטיפת מוח חברתית? התאגידים והעסקים שמוכרים לנו את ה"אוכל" הזה ובזול (למה הממשלה מסכימה שיהיה כ"כ זול, מי עומד מאחורי זה?), תרבות שמרגילה אותנו שכל ישיבה או אירוע חברתי צריך להיות מלווה בבורקסים ליד, מדיה שמפמפמת אותנו בפרסומות מהבוקר עד הערב? ואנחנו מקבלים מסרים סותרים.
מצד אחד זה זול, נפוץ, עדתי ומקובל וכמובן טעים ומצד שני גורם לתמותה, מחלות ותחושה פיזית לא טובה. נותרנו לבד במערכת. אנחנו ושיקול הדעת הבריא שלנו. ואני אשאל אתכם כמו שאני שואלת את הלקוחות אצלי בקליניקה: איזה חיים אתם רוצים לעצמכם - תבחרו. אל תתנו שיאכילו אותך... תבחר: אם בכלל, כמה, כאשר, ובאיזו תדירות. אמנם לא קל לשנות הרגלים, אך לפעמים קשה יותר לשלם אח"כ את מחיר ההתנהלות האוטומטית הנוחה הזו. תהיה גורם משפיע בחיים שלך ותגיד למארחים בפעם הבאה - או שאתה מארח או שהפעם בלי בצק. נראה איך תעבור הארוחה הזאת, מה כבר יכול לקרות???
|