ויטמין A, הנקרא גם רטינול - Retinol, הינו ויטמין מסיס שומן שנספג במעי ונאגר בכבד.
הרטינול הינו ויטמין חשוב לראייה (בעיקר לראיית לילה), לבניית עצמות, לבקרה על מערכת החיסון, לחלוקה ולמיון תאים ולהקטנת הסיכון ללקות במחלות זיהומיות של מערכת הנשימה, העיכול והשתן. היות וויטמין זה מסייע בהיווצרות והתחדשות של תאים וכן בשיפור האלסטיות של העור, הוויטמין משמש לשיקום ולתיקון העור במצבי אקנה וצלקות וכן במניעת תהליכי הזדקנות העור.
המקור הטבעי של ויטמין A הינו מהחי (חלמון ביצה, חמאה, שמנת, כבד ומוצרי חלב המכילים שומן. כמו כן, ישנם מוצרי חלב דלי שומן המעושרים בוויטמין). הגוף יכול לסנתז בעצמו את הוויטמין מחומרים שנקראים קרטנויאדים (Carotenoid) המצויים בצמחיים. זוהו כ- 563 קרטנואידים שמתוכם רק 10% יכולים להפוך לרטינול בגוף. הקרטנואידים שהופכים לויטמין A בגופנו מצויים בירקות ובפירות שצבעם כתום או ירוק כהה. הקרטנואיד העיקרי ההופך לוויטמין A בגוף הינו בטא קרוטן. בטא קרוטן הינו חומר מוצא ליצירת וויטמין A והוא מצוי בירקות כתומים כגון גזר, בטטה ודלעת.
צריכה מומלצת לאוכלוסייה על פי RDA ניתן למצוא במחשבון מינונים מומלצים ורעילות.
חשוב לציין כי עודף בויטמין A אצל נשים בהריון או מניקות עלול לגרום למומים מולדים בעובר. נשים בהריון או מניקות צריכות לשים לב לכמות הויטמין במזון ובעיקר בתוספי מזון. ישנם תוספי מזון המותאמים ספציפית לנשים בהריון המכילים את הכמות המותרת של הויטמין.
מחסור בוויטמין A נפוץ יותר במדינות מתפתחות, בדיאטות מאוד הדוקות וקשוחות שגורמות לתת תזונה חמור, בצריכה גבוהה של אלכוהול או כתוצאה ממחסור חמור באבץ. סימנים ותסמינים: עלייה ברגישות לאור ועיוורון לילה, עלייה בשכיחות זיהומים בעיקר במערכת העיכול והנשימה (דלקת ריאות, שלשולים), עיכוב בגדילה, ירידה ביכולות התפתחות העצמות, התייבשות והתקשות הרקמות הריריות, העור והעיניים.
עודף בוויטמין A מהחי הינו מצב מסוכן, היכול לגרום לנזק לכבד, ירידה בצפיפות העצם (אוסטאופרוזיס), הפרעות במערכת העצבים המרכזית וכן למומים מולדים אצל נשים הרות. סימנים הנראים כתוצאה מהרעלה/עודף של ויטמין A הם: בחילות, הקאות, כאבי ראש, עמעום בראייה, עייפות וחולשה. חשוב לציין כי צריכה עודפת של קרטנואידים (בעיקר של בטא קרוטן) אינה גורמת להרעלה. מה שיכול לקרות כתוצאה מעודף של קרטנואידים מהמזון הוא שינוי צבע העור לצהוב/כתום (מצב שאינו מסוכן).
ניתן לראות כי הוויטמין חשוב ובעל תפקידים רבים בגופנו, התזונה שלנו צריכה לכלול כמות מספקת של הוויטמין אך אל לנו לשכוח כי מאידך אין להפריז בצריכתו משום שוויטמין זה מסיס שומן, נאגר ויכול לגרום להרעלה במצבי עודף.
להרחבה ומידע נוסף אודות ויטמין A. ליאת מוקתדר, דיאטנית קלינית.
|