"תרופות סבתא"
פצעים/ כוויות - הדבש נחשב כאנטיבקטריאלי, מחטא וסופח נוזלים ולכן הוא מומלץ לטיפול חיצוני בפצעים, כוויות, פצעי לחץ ועוד. מומלץ למרוח דבש על הפצע ולחבוש את המקום בגזה, הדבר נקרא "חבישה ביולוגית". הצטננות ושיעול - ניתן לערבב מים חמים עם דבש ולימון ולשתות חם להקלה. אפשרות נוספת היא לחתוך בצל לחתיכות קטנות למזוג מעל כמה כפות דבש ולהשרות כמה שעות. ניתן לקחת כמה כפות ביום מהעיסה. אפטות בפה - ניתן למרוח דבש על מנת להקל על הכאב. דלקות חניכיים - ניתן למרוח דבש על המקום הדלקתי. שפתיים יבשות וסדוקות - ניתן למרוח דבש על השפתיים על מנת לרככן.
ערך תזונתי
הדבש משמש כממתיק טבעי בשל תכולת הסוכרים שבו. הוא מורכב בעיקר מפרוקטוז (סוכר פירות) וגלוקוז, מעט מים, אינזימים וכמות מועטה של ויטמינים ומינרלים כדוגמת B1, B3 ו- B6 החשובים לתהליכי ייצור האנרגיה בגוף ותפקוד מערכת העצבים. אך מכיוון שאנו צורכים את הדבש בכמויות קטנות יחסית אין אנו נהנים מיתרונותיו התזונתיים.
חשוב לזכור כי כל כפית דבש מכילה 5 גרם פחמימות וכ- 20 קלוריות, בדומה לסוכר. השוני הוא באינדקס הגליקמי: האינדקס הגליקמי של דבש נמוך יותר משל הסוכר - 52 לעומת 61, מה שאומר שהוא מעלה לאט יותר את רמות הסוכר בדם לאחר אכילתו. בכל מקרה, יש להמעיט בצריכתו בדומה לממתיקים אחרים.
עובדות חשובות
- צבע הדבש וטעמו מושפעים ממקור הצוף שממנו הוכן. ישנם סוגי דבש שונים כגון דבש מפרחי הדרים, אקליפטוס, חרוב, שיזף, אבוקדו ועוד ולכל אחד מהם צבע וטעם שונה. ככל שצבעו של הדבש כהה יותר כך גם טעמו וריחו יהיו עזים יותר.
- דבש טהור וטבעי הינו דבש שלא חומם בחימום יתר ולכן נוטה להתגבש עם הזמן. בניגוד לדעה הרווחת דבש "גבישי" אינו מקולקל או פגום.
- יש לזכור כי הדבש אינו מומלץ לצריכה מתחת לגיל שנה בעקבות רעלן החיידק בוטולינום, העלול להימצא בו ולהזיק לתינוקות שמערכות העיכול והחיסון שלהם אינן בשלות להתמודד איתו.
למתכונים לראש השנה.
שתהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה! לימור גל, דיאטנית קלינית.
|