מהו הגלוטן והיכן הוא נמצא?
הגלוטן הינו חלבון המצוי בדגנים שונים כגון חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכוסמין. הגלוטן מאפשר "הדבקה" של רכיבי הקמח והפיכתם לבצק. הרגישות לגלוטן הינה לרכיב בתוך הגלוטן אשר נקרא "גליאדין".
מי צריך לאכול אוכל נטול גלוטן?
אנשים אשר אובחנו כחולי צליאק, כלומר, אנשים אשר אלרגיים לגלוטן.
מה קורה כאשר חולה צליאק נחשף לגלוטן?
במקרה כזה, ברגע שהגוף צורך גלוטן נגרם נזק ודלקת לשכבת המעי הדק אשר סופגת את המזון. במקרה כזה יש תת ספיגה של ניוטריאנטים שונים אשר עלולה להוביל לתת תזונה ואיבוד משקל.
מה הם סימני המחלה?
סימנים נוספים של המחלה הינם אי נוחות בבטן עד כאבי בטן עזים (הכוללים פעמים רבות נפיחות של הבטן),שילשולים, בבדיקות דם ניתן לראות פעמים רבות חוסר בברזל ובויטמין B12 המוביל לעייפות וחולשה גדולה. ברגע שיש חשד למחלה נעשית בדיקה לנוגדנים למחלה, ולעיתים אף ביופסיה למעי.
איך מטפלים במחלה?
הטיפול במחלה הוא על ידי הורדת מזונות המכילים גלוטן. הגלוטן יכול להסתתר במזונות רבים, ולא רק בפסטה או לחם, ולכן חייבים לצרוך אך ורק מוצרים אשר על אריזתם כתוב - ללא גלוטן. דגנים הניתנים לצריכה הינם אורז ומוצריו, תירס, תפוחי אדמה, בטטות, קינואה ואמרנט.
מתי מתגלה המחלה?
בדרך כלל המחלה מתגלה בגיל צעיר יחסית, אך כיום ניתן לראות גם מבוגרים רבים ש"פתאום" אובחנו כחולים, פעמים רבות בשל העובדה שלא נעשתה בדיקה מעמיקה לתלונות שונות הקשורות למערכת העיכול (אובחנו כבעלי תסמונת מעי רגיז).
האם קיים מצב בו יש לאדם את תסמיני המחלה אך הבדיקה לצליאק הינה כשלילית?
לפני מספר שנים רופאים היו שוללים מצב כזה, אך כיום אנו יודעים כי יכול להיות מצב בו אדם מתלונן על תסמיני המחלה, אך בדיקת הנוגדנים למחלה מתגלה כשלילית (כלומר, תוצאה אשר מראה שאין את המחלה). מצב כזה נקרא "רגישות לגלוטן".
זהו מצב הדומה בתסמיניו לצליאק, אך ללא הפגיעה במעי אשר מתרחשת במחלה. ההערכות הן כי בעוד ל- 1% מהאוכלוסייה יש צליאק, ל- 10% יש רגישות לגלוטן. לעומת הצליאק - זהו מצב שאין לגביו מידע רב, רק שהתסמינים דומים למחלת הצליאק, ונוספים עליהם עייפות וכאבי ראש. הימנעות מגלוטן במקרה כזה תשפר ותמנע את התסמינים הנ"ל.
לפיכך, מומלץ לאנשים הסובלים מאי נעימות במערכת העיכול לעיתים קרובות, לנסות להוריד גלוטן מן התפריט למשך שבוע עד חודש ימים, ולראות האם חל שיפור במצבם.
האם דיאטה ללא גלוטן מסייעת לירידה במשקל?
יש מיתוס לגבי דיאטה זו שהיא מאוד בריאה, אך לא כך בפועל. מוצרים רבים ללא גלוטן עשירים מאוד בסוכר ובשומן על מנת לחקות וליצור טעם זהה למוצר המקורי, ולכן הערכים הקלוריים של מוצרים אלו עולים.
הירידה במשקל בשל דיאטה כזו היא לרוב בשל הצורך בהימנעות מאכילה במסעדות, בתי קפה וכו', וכן בשל הצורך לוותר על מזונות עתירי קלוריות כגון עוגות, עוגיות, פיצות, וכו'. דוגמא טובה לכך היא שאוטומטית, ברגע שאתה מוריד את הלחמניה מן ההמבורגר - כמות הקלוריות יורדת. הימנעות זו, היא שגורמת לירידה במשקל, ולא ההימנעות עצמה מהגלוטן.
|