בזרעים עצמם אין אותם חומרים שנמצאים בשרף, המשפיעים נחרצות על מערכת העצבים, לכן אפשר לאוכלם או להפיק מהם שמן ללא חשש. למרות זאת, בדיקת שתן לאחר אכילת זרעי פרג יכולה להראות תמונה של נטילת סמים על בסיס אופיום. זרעי הפרג שאנו אוכלים מופקים מצמחי פרג תרבותי - מה שלא תרבותי או חברותי בכל העניין הוא ניקוי השאריות מהשיניים לאחר אכילתם!
הטעם - מעט אגוזי והוא משמש במאכלים רבים עוד מתקופות קדומות. כבר מהאלף הרביעית לפני הספירה האדם תרבת את הפרג והשתמש בו כמרכיב במזון ולהפקת שמן לאור ולמאכל. רק אחר כך הוא למד על תכונותיו הרפואיות והנרקוטיות של הצמח. זרעי הפרג היוו סמל של כבוד ושפע בימי קדם, השרף שלהם נמצא בקבריהם של הפרעונים המצריים. הם הכינו מזה תרופות להשקטת כאבים ולהרגעה. אבות אבותינו השתמשו בפרג להפקת שמן ולתיבול מאפים. השמן שימש להדלקת נרות וחנוכיות. ביוון העתיקה הכינו תמצית של פרגים עם אלכוהול לריפוי פצעים. לפי ספרו של ניסים קריספיל - ברפואה העממית - יהודי תימן היו מכינים מהפרי תה מרגיע לנדודי שינה. ולטיפול יעיל בשעלת בישלו חלב ובו זרעי פרג. יהודי פרס והודו משתמשים במשרה שמופק מפרי הפרג כתרופה לכאבי בטן, שלשולים ונדודי שינה. יהודי אלג'יר כותשים את הזרעים, מערבבים במי תפוז או יסמין ומכינים מהעיסה תחבושות להנחה על הראש כתרופה לכאבי ראש ונדודי שינה. יהודי מרוקו משרים את הלקטי הפרג וזה משמש כטיפול בילדים קטנים המתקשים להירדם.
מה מכיל הפרג?
כמות גבוהה ביותר של סידן, ב- 100 גרם זרעי פרג יש 1,500 מ"ג סידן! אבץ - בכמות נכבדה שמסייע לחיזוק מערכת החיסון, ריפוי פצעים וחיזוק הפוריות. סיבים תזונתיים - שמסייעים בהרזיה ומונעים עצירויות. מגנזיום, מנגן, נחושת, אשלגן, זרחן ויטמיני B, שומן. זרעי הפרג עשירים בשמן כמו זרעי הפשתן והשומשום, רצוי לקנות זרעים שלמים ולטחון בבית או במקום הקניה ולשמור בקופסא סגורה בפריזר. עדיף לקנות בחנויות תבלינים שם התחלופה רבה ולא בשקיות אטומות של המרכולים כי פרג לא טרי יכול לקלקל כל מאכל ובעיקר אם מדובר על אזני המן.
שימושים
שילוב זרעי פרג בסלטים, מאפים, לחמים, פשטידות, עיבוי לרטבים, דגים, קוקטיילים, כתיבול, משמש גם כמרכיב במוצרי בריאות וקוסמטיקה. בתורכיה זרעי הפרג מהווים מרכיב בחלבה. נהגו לאפות לחם מקמח מעורב בגפת של זרעי הפרג לאחר שהפיקו מהם שמן. לשמן הפרג תכונת התייבשות מהירה ומייצרים ממנו מדלל לצבעי ציירים.
למתכונים לחג פורים.
דורית שור - נטורופתית R.na.
|