סוגי פירות הדר צילום: Eastbourne Bed and Breakfast, www.eastbourneguide.com
|
|
מה עדיף ואיך בוחרים מיץ?
עדיף כמובן מיץ פרי או ירק שנסחט ונשתה תוך דקות ספורות מרגע הכנתו. אולם, לא תמיד אנחנו יכולים להפיק מיץ טבעי טרי, במיוחד בעונות שקשה להשיג פרי מסוים, כשאנחנו נמצאים בטבע, או ילדים ומבוגרים ששותים רק מיצים - מיץ טבעי תעשייתי הוא בחזקת "הרע במיעוטו", ועדיף על פני מיצים מוגזים או שאינם טבעיים. חשוב לציין כי כוס מיץ פרי סחוט טרי, מכילה לפעמים 2-3 יחידות פרי, כלומר, ריכוז הסוכר יהיה גבוה מפרי אחד שלם ולכן כדאי לדלל את המיץ במים (2 שליש מיץ ושליש מים) ואינו מומלץ לסוכרתיים.
בחרתי לציין את התועלת במיצים שנחשבים לשכיחים, אך כפי שהוזכר לעיל, אפשר להכין מיץ מכל פרי או ירק:
מיץ תפוזים
מיץ תפוזים נחשב בעבר כמיץ פרי הכי שכיח בגלל "תכולת" ויטמין C שבו, בעידן שרוב מדינת ישראל היתה פרדס אחד ענק. פירות הדר היו זמינים, זולים והכילו הרבה מיץ (בגלל השקיה, גשמי ברכה והם נקטפו רק בעונה). היום אין מספיק גשמים (מלבד חורף 2012) או מי השקיה, מכסות המים יקרות, ממהרים לקטוף הפרי טרם זמנו ולא תמיד בעונתו. כמו כן, מאחסנים אותו בקירור רוב ימות השנה. כתוצאה מכך, הפרי לא מכיל את כמות הויטמינים המקוריים, וידוע בתקופה האחרונה כאלרגן כך שאינו מומלץ לחלק מהאוכלוסיה. למרות זאת, מיץ תפוזים נחשב בישראל ובעולם ליותר פופולארי. הוא מכיל פלבנואידים (נוגדי חמצון), קרוטנואידים (ויטמין A) - נוגדי חמצון כמו ויטמין C ולכן מחזק את המערכת החיסונית, יעיל לתהליכים דלקתיים ויכול להגן מפני מחלות לב. לאחרונה התפרסם מחקר כי מיץ תפוזים יכול למנוע ולהגן על מוחנו מפני שבץ מוחי. כמו כן, ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל ו- B12 - שנמצאים בחסר במיוחד בגיל השלישי.יש לציין כי עודף מיץ תפוזים מעלה את רמת החומציות בדם, דבר הגורר מחסור של מינרלים כגון סידן, אבץ או מגנזיום. המלצתי לשתות מיץ תפוזים: 100 מ"ל 3-4 פעמים בשבוע.
מיץ אשכוליות
מיץ האשכולית מכיל ויטמינים ומינרלים מסוגים שונים, במיוחד ויטמין C (בכמות של כ- 70 מ"ג), לימונאיד (פיטו-כימיקל) שמייעל את מנגנון פעילות הכבד ורמות גבוהות של נוגדי חמצון. מיץ מאשכוליות אדומות מכיל ברזל וגם ליקופן, החשוב להגנת מבנה התא וה- DNA, לשמירה מפני רדיקלים חופשיים המזיקים שעוזרים להתפתחות תאים סרטניים. הפיטוכימיקלים גם מגנים על כלי הדם ומונעים מחלות לב, שבץ מוחי, יתר לחץ דם וסוכרת. מחקרים רפואיים מצביעים גם על הורדת ה-LDL (כולסטרול רע) ורמות השומנים בדם. כחלק מיעילות תפקוד הכבד, נמצא גם שכוס מיץ אשכוליות על קיבה ריקה, מעודדת ירידה במשקל. המיץ מאט הפרשת אינסולין ושורף שומנים. מיץ אשכוליות מחזק את המערכת החיסונית ויעיל נגד שפעות, התקררויות ושיעול. המיץ אסור לנוטלי תרופות. מיץ אשכוליות יכול לשנות את היעילות וההשפעה של למעלה מ- 30 תרופות מרשם על ידי הגדלת bioavailabilities שלהם CYP3A (הגדלת הזמינות הביולוגית של אנזים שאחראי על חילוף חומרים ויכול לנטרל תרופות).
מיץ רימונים
ישראל הייתה בין החלוצות במחקרים אודות חשיבותו של מיץ הרימון לעודף שומנים או סוכרים בדם. בשנת 2004 התבצע מחקר בטכניון בשיתוף ביה"ח רמב"ם ונמצא כי כוס מיץ הרימון יעיל להורדת כולסטרול וסוכרים בדם. אחד החומרים החשובים ברימון הינם נוגדי החמצון, אשר מונעים מצבי דלקת וחמצון הרובד הטרשתי ובכך מונעים את שקיעת הכולסטרול בכלי הדם. מאז נעשים מחקרים נוספים הבוחנים את יעילות מיץ הרימונים למניעה ובטיפול במחלות רבות. מכיוון שאין אפשרות לקנות רימונים במהלך כל השנה, המחקר הוכיח כי גם מיץ טבעי הנמכר בבקבוקים באופן תעשייתי, יעיל למחלות אלו. אי לכך, קראו את פירוט המרכיבים על גבי האריזה ובחרו את המיץ שהכי קרוב למצבו הגולמי/המקורי. מחקר שנעשה במרכזים רפואיים רבים ובמרכז ביו, הפקולטה למדעי הבריאות והרווחה, אוניברסיטת שפילד, אנגליה, הראה כי מיץ רימונים מכיל חומרים כימיים בעלי פוטנציאל לטיפול ומניעה של סרטן, במיוחד סרטן השד והערמונית.
מיץ חמוציות
גם מיץ חמוציות מכיל מגוון גדול של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. מה כבר לא נאמר עליו. מחקרים רבים הראו שהוא עוזר למניעה וטיפול בדלקות בשתן (והיומחקרים שסתרו יעילותו), אך אין עוררין שהחמוציות מכילות ערכים תזונתיים מיוחדים והמיץ מכיל סגולות רפואיות הן במניעה והן בטיפול מחלות הסרטן (מעכב חלוקת התא) ומחלות לב וכלי דם. מיץ חמוציות, כמו אחיו במשפחת פירות היער, מכיל נוגדי חמצון רבים, ביניהם פוליפנולים. מחקרים נוספים הראו יעילותו במחלות קיבה ובמיוחד לטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי: התוצאות הוכיחו כי מיץ החמוציות מונע היצמדות החיידק בדופן הקיבה ובכך נמנעת התרבותו. במחקר שנעשה בארה"ב נמצא כי מיץ חמוציות מונע התרבותם של תאי סרטן הוושט באמצעות נוגדי החמצון הקיימים במיץ. נוגדי חמצון גם מונעים שקיעת הכולסטרול בכלי הדם. הערה: אם אפשר להפיק באופן ביתי/פשוט את רוב המיצים, את מיץ החמוציות אפשר להשיג רק בבקבוקים באופן תעשייתי.
סחיטת מיץ הינה פעולה פשוטה: אפשר לסחוט הפרי באמצעות מסחטה ביתית פשוטה: ידנית או חשמלית, בעיקר פירות הדר (אשכוליות, תפוזים, לימונים). סחיטת מיצים מפירות או ירקות קשים, מתבצעת ע"י מסחטה חשמלית הנמכרת ברמות שונות של מחירים ועוצמה חשמלית (וואט). כשבוחרים מסחטה כנ"ל, חשוב לברר מהם אפשרויות הניקוי והעוצמה החשמלית (למסחטה ביתית מספיק בין 600-900 וואט).
חשוב: מיצי פירות מכל סוג אינם מומלצים לסוכרתיים.
מיצי ירקות
מיצי הירקות מהווים תחליף מצוין למיצי פירות: אפשר להשיג ירקות טריים (שמהם מכינים את המיצים) רוב ימות השנה, מחירם זול יחסית לפירות ויש בהם פחות קלוריות וסוכרים לעומת מיץ פירות.
המלצתי לשתות בעיקר מיצי ירקות בשילובי צבעים שונים: ירוקים + כתומים ואדומים.
אופן השימוש: רצוי לשתות מיץ על קיבה ריקה. כך, ספיגת הויטמינים והמינרלים אופטימאלית. העדיפו מיצים מירקות ופירות אורגניים, והשתדלו לשתות מיצים פונקציונאליים לגופכם, כלומר, בהתאם לצרכי גופכם או המיועדים למחלות או תסמינים שלכם.
עדיפות שנייה לשתיית מיצים הינם המיצים הטבעיים התעשייתיים: אם בכל זאת בוחרים במיץ תעשייתי - חשוב שהמיץ יהיה קרוב יותר לסגולותיו המקוריים וללא תוספת חומרים - כך הוא בריא יותר. אי לכך, מי שבוחר לקנות מיץ תעשייתי צריך לבדוק את רשימת הרכיבים המופיעה על גבי האריזה: שלא נוספו לו סוכרים, שאינו מכיל חומרי טעם, צבע ושימור. הואיל והמיץ מתיימר להיות טבעי, כדאי לבחור את המיצים המאוחסנים במקררי המרכולים - מוצרים כנ"ל מצביעים על כך שאין בהם הרבה חומרי שימור. נקודה נוספת בבחירה: עדיפות לבקבוק שתאריך התפוגה שלו קצר ושנרכש קרוב ככל האפשר לתאריך הייצור ולא לתאריך התפוגה. ישנם משקאות תעשייתיים רבים ולכן אציין רק חלק מהם. כמו כן, עלי לציין כי אין על המוצרים עצמם מחקרים, אלא רק מידע שהחברות היצרניות מפרסמות או העבירו לי. הידע על מיץ מסוים, נובע ממחקרים על מרכיבי המשקה - הויטמינים והמינרלים בפרי או בירק השלם. כדאי להעדיף מיץ שעבר פסטור מועט ונסחט מירקות או פירות אורגניים.
מיץ קשת: המיצים מופקים אך ורק מפירות וירקות ללא שום תוספת - לא מים, לא סוכר, לא חומרים משמרים או צבעי מאכל. כלום! המיצים עוברים פסטור להשמדת חיידקים וכדי לאפשר חיי מדף מסוימים.
גרין פילד: מיצי הפירות של גרין פילד הינם מיצים מ- 100% פרי טרי סחוט. לאחר מכן הם עוברים לבקבוקי זכוכית (כחלק משמירה על הסביבה). המיצים הינם ללא חומר משמר או כל חומר זר אחר. הפירות הינם מגידולים אורגנים ללא חומרי הדברה.
פריגת מיץ סחוט: מיץ טבעי המכיל 100% מיץ ללא תוספת סוכר, ללא חומרים משמרים וללא צבעי מאכל, ועובר תהליך פסטור מינימאלי המאפשר לשמור על הטעם והויטמינים כמעט כמו בפרי אמיתי.
אושן ספריי - Ocean Spray: מכיל מים, סוכר של הפרי עצמו, רכז חמוציות, ללא צבעי מאכל וחומרים משמרים. מיוצר בטכנולוגיה של מילוי אספטי (טכנולוגיה סטרילית). על המוצר מצוין: ALL NEATCORAL. המיצים עוברים פסטור בחימום והבקבוקים אינם מכילים ביספנול-A, בקיצור BPA (חומר כימי שיכול לגרום לשיבושים הורמונאליים).
חייבים לזכור, שיש אנשים שקשה להם לשתות מים ומיץ מכל סוג מעודד אותם לשתות (גם אם הוא תעשייתי ופחות בריא). יהיו אנשים שבוודאי יתנגדו לי, אך אני מתייחסת לכך כסוג של פשרה: בין לא לשתות בכלל, או לשתות מיץ תעשייתי. במיוחד מבוגרים שחייבים ליטול תרופות ואינם מסוגלים ליטול אותם עם מים. כמו כן חשוב לציין, כי לא תמיד בנמצא מיץ טבעי. למשל, בעונת הקיץ קשה להשיג מיצי פירות הדר. מיץ רימונים אפשר לסחוט רק במשך כחודשיים-שלושה (בסתיו). ולכן מיץ טבעי תעשייתי הוא הרע במיעוטו.
לסיכום, בחרו לסחיטה פירות בשלים בלבד (שאינם בוסר). למי שאין בעיה בריאותית מיוחדת, התחילו את היום עם מיץ פרי. המיץ מכיל סוכרים ולכן יחזיר לכם אנרגיות שדרושה לגוף אחרי צום הלילה. אל תערבבו סוגי פירות שונים, כיוון שדרושים להם אנזימים שונים לעיכול נכון ובריא. מי שנוהג להתחיל בבוקר עם פעילות גופנית מתונה יכול לשתות מיץ פרי לפני הפעילות (לא לשכוח לאכול בתום הפעילות פחמימה + חלבון). המשיכו ל"ארוחת ביניים" בבוקר עם מיץ ירקות: סלק, גזר וסלרי או כרוב גזר וסלרי. "למתחילים": אפשר להוסיף חצי תפוח עץ ירוק. חשוב ששאר הארוחות יכילו גם סיבים מירקות, דגנים מלאים וקטניות.
שתו מיץ ותהיו בריאים.
לכתבה הראשונה בסידרה »
ריקי וסרמן, N.D. Cl.H נטורופתית והרבליסטית קלינית. עתיד בריא - קליניקה בת"א, הו"ש. לייעוץ או מידע נוסף כתבו או התקשרו: דוא"ל: Ricky@atidbari.co.il טלפון: 054-7403374
|