תופעת הגזים גורמת להרגשה לא נעימה...
אז למה אנו סובלים מתופעה זו בעצם?
חיידקים במערכת העיכול גורמים לתסיסה של פחמימות וחומרים נוספים המייצרים גזים, כגון חנקן ומתאן. הגזים לא חייבים להיווצר בתהליך העיכול, אלא פשוט להיות תוצר לוואי של אכילה לא נכונה, דיבור או אכילה מוסחת כגון צפייה בטלוויזיה, יכולה לגרום לבליעת אוויר מיותר. חלק מהאוויר ישתחרר כגיהוקים, וחלק יירד במעי לכיוון ה"דלת האחורית". ישנן מחלות המעודדות ייצור גזים, כמו גם מתחים נפשיים. כמות האוויר הנפלטת מחלקו התחתון של הגוף היא ליטר אחד ליום בממוצע (!) שזה שווה 10-15 פליטות ביום! רוב הגזים הינם ללא ריח, ועוברים מבלי שירגישו בהם. הריח הלא נעים מגיע מחיידקי המעי הגס, המשחררים גז המכיל גופרית. בניגוד לדעה הרווחת, אין אפליות - נשים וגברים פולטים גז בכמויות דומות.
תלונות על התופעה הינן שכיחות, אך יש לזכור כי העברת גזים היא תופעה נורמאלית לחלוטין, וכל עוד היא אינה מפריעה לפרט או לסביבה באופן לא סביר ותדירותה אינה גבוהה מהממוצע, והדבר אינו מפריע בצורה קיצונית או כואבת במיוחד - לא אמורים להתרגש! בכל מקרה כאשר מערכת העיכול בריאה והאיזון החיידקי בה תקין, אין סיבה שנסבול מגזים.
צריך לזכור - גזים הינם הסימפטום ולא הבעיה. במידה ואוכלים נכון, בריא ומאוזן, אין סיבה שנסבול מגזים.אפשר לפנות לרופא על מנת לקבל תרופה על בסיס פחם, אשר סופח גזים. פיתרון נוסף הוא שילוב פרוביוטיקה, אשר מניסיוני בקליניקה עוזרת לאנשים רבים.
המזונות הגורמים לגזים
מעבר לבעיות החברתיות, צריך לשים לב לכך שהגזים יכולים להוות תסמין, מסר ממערכת העיכול לדווח לנו שמזון כזה או אחר לא מתאים לנו, ויש להתייחס לכך. יש לשלול בעיות ומחלות שמקורן במערכת העיכול, וברגע שנשללה האפשרות להימצאות מחלות, אפשר להפחית מהסבל הנגרם מגזים באופן הדרגתי ובטוח, ולרוב גם ביעילות. להלן של רשימת מזונות שנחשבים לגורמים לגזים:
- מזונות מועדים לפורענות כוללים בתוכם כמובן את הקטניות כמו אפונה, שעועית, עדשים, פול, חומוס ותורמוס. אפשר להפחית את הגזים שמקורם באכילת קטניות, הנחשבות למזון טעים בריא ועשיר בסיבים חלבון וויטמינים, על ידי השריה ארוכה, החלפת המים של ההשריה מספר פעמים, ושפיכת המים של הבישול הראשוני. מומלץ להנביט אותם, ואז קטניות הופכות לקלות יותר לעיכול.
- מוצרי חלב מועדים אף הם לפורענות - הפחתה במוצרים ממשפחת החלב, כמו אשל, לבן וגבינה לבנה, יתרמו להפחתת גזים.
- ירקות ה"תורמים" לגזים במערכת העיכול הם ירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, כרובית, כרוב ניצנים, ברוקולי, וגם אספרגוס, בצל, תירס, תפו"א, בצל, צנון, קולורבי, נבטים וארטישוק.
- ישנם פירות - ענבים, בננה, אפרסמון, אגס, אפרסק, דובדבן, משמש, פירות יבשים ואף מיצי פירות, אשר לרוב לא אמליץ על צריכתם בכל מקרה בשל כמויות סוכר גבוהות.
- לחם מחיטה מלאה, סובין.
- ממתיקים - ממתיקים אלכוהוליים, מסוג סורביטול, מניטול, קסיליטול.
- קפאין ואלכוהול - קפה, קולה, קקאו, שוקולד, בירה, יין.
- תרופות (בעיקר אנטיביוטיקה), עישון.
חשוב להבין כי מדובר בתופעה טבעית שהניסיונות למנוע אותה לחלוטין לא הצליחו עד כה, ולכל הנראה גם לא יצליחו בזמן הקרוב. ואם נלך לפי הרמב"ם, לצורך טיפול בתופעה יש צורך במניעה, וזו דורשת הקשבה לגופינו, דבר לא פשוט לרובינו ולכן יש צורך לגייס לטיפול שכזה גם סבלנות, התמדה, הכרה והתבוננות פנימית. כמו בכל דבר בתחום התזונה, הכל עניין של כמויות, ויש לזכור כי מניעה מוחלטת לרוב לא מומלצת משום שהגוף לא יכול להתרגל למזונות הבעייתיים, ובכך אכילה שלהם בטעות תייצר תגובת יתר לפעם הבאה.
לקריאה נוספת: מניעת צרבת וטיפולה אולקוס: למה זה קורה ומהי התזונה המתאימה? תסמונת המעי הרגיז: סוגים והצעות לטיפול דלקת בדרכי השתן: סימפטומים ומניעה
טיפים למניעת גזים
- עודדו את אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים בעזרת פרוביוטיקה. שלבו בתזונה יוגורט ביו ומשקאות פרוביוטיים. במקרים קשים יותר של גזים ניתן ליטול תכשיר פרוביוטי.
- מומלץ לנסות מוצרי "סימטקון" הנמכרים ללא מרשם רופא.
- הפחיתו בצריכת מאכלים חלביים. העדיפו מאכלים חלביים עם כמות מועטה יחסית של לקטוז כמו יוגורט. רצוי לקחת את היוגורטים ואת מוצרי החלב עם התאריך הכי קרוב (ההיפך מההרגל). ככל שמוצר החלב קשה יותר הוא יכיל פחות לקטוז.
- לעיתים ישנה בעיה עם פירוק מזון במעיים עקב חוסר אנזימתי, ואז ניתן לרכוש את האנזימים אשר עוזרים בפירוק האוכל (יש להיוועץ ברופא או דיאטנית).
- מומלץ להימנע ממזון מטוגן, מזונות שמנים, מעובדים ומתועשים.
- מומלץ לשתות כ- 2 ליטר מים או תה צמחים ביום.
- מומלצת הימנעות משתיית משקאות מוגזים.
- מומלץ להמעיט באכילת מזונות מטוגנים ושומניים.
- מומלץ להמעיט באופן זמני באכילת מאכלים עתירי סובין. המשתמשים בסובין כתוסף מזון יכולים להפסיק את השימוש בו לזמן מה, ולאחר מכן לחזור לשימוש בהדרגה. בעת צריכת סובין חשוב לשתות המון נוזלים עם נטילתו, ויש לשתות הרבה מים במהלך היום.
- מומלץ לאכול יותר ארוחות קטנות. במקום 3 ארוחות גדולות, אכלו 6 ארוחות קטנות ביום.
- מומלץ לאכול לאט וללעוס היטב את המזון. התרכזו באכילה בלבד ואל תאכלו מול הטלוויזיה, המחשב או קריאת עיתון.
- הימנעו ממסטיקים ומסוכריות קשות - הם עלולים לגרום לבליעת אוויר.
- מומלץ לא לעשן! עישון גורם להגברת בליעת אוויר.
- נסו לשתות תה עם נענע או עם מנטה. שמן המנטה מרפה שרירים חלקים במערכת העיכול. תה חם עם נענע הינו תרופת סבתא מוכחת המקלה את תחושת הגזים ואת הכאב.
- מומלץ לנסות כמוסות של שמן מנטה אשר עוזרות לחלק מהאנשים, אך שמן המנטה עלול לגרום לצרבת.
- אין מסיחין בשעת הסעודה. פחות דיבורים מובילים לפחות בליעת אוויר בעת האכילה.
- נסו לזהות אילו מאכלים משפיעים עליכם לרעה באופן אישי. זכרו - מאכלים שונים משפיעים באופן שונה על אדם אחד ומשנהו.
- מומלץ לנסות גרגרי קימל - לשלב במזונות בעייתיים.
- לשתות כוס תה עם קינמון.
- מומלץ לנסות מים חמימים עם לימון בבוקר על קיבה ריקה.
- לערבב שתי כפות של חומץ תפוחים בכוס של מים פושרים ולשתות.
- מומלצת חליטת גרגרי שומר במים רותחים.
- מומלצת חליטת קינמון וג'ינג'ר - כפית קינמון וג'ינג'ר במים רותחים.
- מומלץ לערבב כף של מיץ לימון עם כף של ג'ינג'ר במים פושרים ולשתות.
נכתב על ידי נעמה בן דוד טרבלסי, דיאטנית קלינית בסטודיו C.
|