גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | מחלות ובעיות | » | צריכת מלח של האוכלוסייה בישראל |
המלח, משחר היווצרות העולם, היווה חלק חשוב מהמזון אותו אנחנו אוכלים. לאורך ההיסטוריה מי ששלט בסחר במלח - היה שולט במדינה. עלויות המלח היו מאוד גבוהות ואפילו המילה שכר בלטינית נגזרת מהמילה מלח (sal - sallery).
מנחם הראתי, דיאטן-תזונאי קליני, 16.12.2013
חשוב לשים לב לכמות הנתרן המצוינת על האריזות
הסיבה לחשיבותו ולעלויות הגבוהות שלו היו מפני שבאותה התקופה המלח שימש כתבלין בסיסי, והתגלה כחומר בעל תכונות שימור, ולכן השימוש בו היה מרובה היות ולא היו אפשרויות אחרות לשימור. לאחר שהומצא המקרר, ירד השימוש במלח לצורך שימור וצריכת המלח פחתה במקצת, אולם בתקופת העידן המודרני צריכת המלח עלתה שנית בשל שימוש במזון תעשייתי ומעובד. שימוש נוסף שיש במלח הינו לשם הכשרת הבשר. המלח מתפקד במזון לשימושים נוספים מלבד הוספת הטעם המלוח בפני עצמו. למלח יש תפקיד בהדגשת טעמים אחרים, וכן בשמירה על המבנה של המאכל ומבנהו הגבישי. המלח הינו נתרן כלורי. הנתרן חיוני לחיינו במידה רבה והינו מסייע בפעילות הלב, הכליות והשרירים. הוא מסייע בהולכת אותות עצביים, כיווצי שריר, שמירה על קצב לב תקין וויסות של נפח הנוזלים בגוף. כמעט 100% מהנתרן נספג בזמן העיכול ומנגנון ההפרשה העיקרי הינו דרך השתן, ובכמות מועטה גם בזיעה ובצואה. ההמלצות, הסכנות והצריכה בישראלההמלצות בישראל לצריכת נתרן למבוגר היא כ- 1,500 מ"ג נתרן ליממה, וגבול הצריכה המרבית הוא כ- 2,000-2,400 מ"ג ליממה, כמות שהיא שוות ערך לכ- 5-6 גרם מלח (ככפית), אך הנתונים מראים שהצריכה באוכלוסייה בישראל הינה פי 1.5-2 מהמלצה זו. צריכה מרובה זו של מלח עלולה לגרום בצורה ישירה ליתר לחץ דם, אשר הינה מחלה בפני עצמה, והינה גורם סיכון למחלות אחרות כגון: מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ועוד. לפיכך, יש צורך בהגבלת צריכת המלח בקרב האוכלוסייה. כיום, צריכת המלח במדינת ישראל הינה ברובה מאכילת מוצרים תעשייתיים (75%), מזון באופן טבעי (10%), וכהוספה למזון בבישול ובעת הסעודה כמלח (15%). כדאי מאוד לדעת: כיצד ניתן לצמצם את צריכת הנתרן?
לסיכוםישנה חשיבות לאכילת נתרן. יחד עם זאת, על פי הממצאים כמויות המלח הנאכלות באוכלוסייה רבות בהרבה מההגבלה העליונה, מה שעלול לגרום למחלות. לפיכך, יש לנסות לצמצם את צריכת המלח במזון. בברכת תזונה בריאה ונכונה, |