גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | חדשות האוכל והבריאות | » | איך להכין | » | איך להכין ארוחה ל- 30 אנשים ולהישאר בחיים? |
סדר פסח מתקרב ובעקבותיו משפחות רבות נכנסות לכוננות ספיגה לקראת המשימה שנראית כמעט בלתי אפשרית: אירוח של 20-30 אורחים ואפילו יותר. בין הזמנת המשפחה לדאגה לחלל מתאים לאירוח של כולם, כיסאות שולחנות וכדומה, המזון נתפס כדבר המאיים ביותר על המארח. השפית ענת ואן דר ואלט מפרטת מספר טיפים כיצד ניתן להכין ארוחה ל- 20-30 אנשים ולהישאר בחיים.
מערכת foodsdictionary, 09.04.2014
גם ל- 3 שפים יהיה קשה להכין ארוחת חג להרבה מאוד אנשים
מה מכינים?ההתלבטות הגדולה ביותר של המארח היא מה להכין. הרצון לקלוע לטעם של כולם משבש לעיתים את ההכנות וגורם למארח להכין יותר מדי מנות בכמויות קטנות, והופך את המשימה של הגשת כמויות מתאימות והגשה של מנות טריות בזמן המתאים לבלתי אפשרית. מומלץ להשאיר את הניסויים וההבלחות הקולינריות יוצאות הדופן לארוחות רומנטיות או לסופי שבוע ולדבוק בטעים, באהוב ובפשוט, וחשוב מכל להשלים עם כך שחלק מן האורחים יאהבו מנות מסוימות וחלק יאהבו יותר מנות אחרות. תפריט לדוגמא יכול לכלול שתי מנות בשר, האחת מעוף או מהודו והשנייה מבקר או טלה, מנת ירק מבושל דוגמת שעועית ירוקה או ברוקולי, סלט ירקות חי, תוספת של אורז ו/או תפו"א, דג מבושל, מרק וכדומה. כמה קונים?החשש הגדול ביותר של המארח הוא שהאוכל ייגמר. בעקבות זאת נרכשות כמויות מזון גדולות שחלקן הגדול נזרק לפח. יחד עם זאת, קיימים מספר כללי אצבע שיקלו על היערכות עם כמויות מזון מתאימות כבר בשלב תכנון הארוחה והקניות. ארוחת ערב חגיגית ממוצעת לאדם כוללת 200-250 גרם בשר, מנת דג של כ- 100 גרם (200 במידה ומדובר בצמחוניים שאוכלים דג למנה עיקרית), תוספת פחמימה של כ- 150 גרם לאדם ותוספת ירק (חי או מבושל) של 100 גרם לאדם. כך לדוגמא, לארוחה של 30 אנשים נקנה 6-7.5 ק"ג בשר, 3 ק"ג דג, 4.5 ק"ג אורז/תפו"א או תוספת אחרת ו- 3 ק"ג ירקות לבישול/קלייה ו/או לסלט חי. תכנון נכון של כמויות יבטיח שלא יחסר אוכל מצד אחד ושלא תישארנה כמויות אוכל גדולות מנגד. מתי קונים?כל המזון היבש והקפוא דוגמת אורז, ירקות קפואים, מצות וכדומה, ניתן לקנות מראש כדי לא לגרום ללחץ ברגע האחרון. מזון טרי דוגמת בשר וירקות מומלץ לקנות שלושה ימים לפני ליל הסדר. את הבשר ניתן להשאיר עד שלושה ימים בתחתית המקרר, ללא חשש מקלקול. דגים מומלץ לרכוש יום לפני ליל הסדר כדי להבטיח טריות מירבית. אולי יעניין אותך גם: מתי מכינים?מומלץ להתחיל בהכנת המזון כבר יום לפני, במידת האפשר. חשיבה על הכנה יום לפני תשפיע גם על בחירת התפריט. מנות שתוכלנה להיות מוכנות מבעוד מועד או לפחות מוכנות לכניסה לתנור מבעוד מועד עדיפות על מנות הדורשות צלייה קצרה ומחייבות הגשה מיד לאחר הצלייה. לדוגמא, מנת רוסטביף שניתן להכינה לצלייה מראש, אפילו יום לפני, תהיה עדיפה על סטייק שנדרש לצלות אותו "אחד-אחד" ודורש הכנה והגשה בזמן קצר. נתחי בשר שלמים מהווים גם אלמנט חגיגי יותר בארוחה וטעמם אפילו משתבח אם מכינים אותם מראש בתוך המרינדה או הרוטב. רצוי להכין יום לפני גם את המרק, שטעמו אפילו משתבח עם הזמן. אורז מהווה אף הוא תוספת שניתן להכין יום לפני מבלי לפגוע בטעם. מרבית תבשילי הקדירה ותבשילים ברוטב ניתן גם כן להכין יום לפני ולחמם לפני ההגשה. סלט ירקות חי מומלץ להכין באותו היום ולתבל סמוך להגשה אך יחד עם זאת, ניתן לחתוך את המלפפון כבר יום לפני ולאחסן במקרר. באגף הקינוחים ניתן להכין מוסים שונים ביום שלפני. במידה ומגישים קינוחים מבוססי פירות מומלץ לחתוך סמוך למועד הארוחה. מניעת משבריםהכנת ארוחה ל- 30 אנשים במטבח ביתי על ידי אדם אחד או שניים, דורשת היערכות מיוחדת. נדרש לשים לב לגודל התנור ביחס לגודל התבניות, הסירים וכמות המזון שניתן להכניס אליהם, ייתכן שיידרשו שני סבבים של עבודה לצורך ההכנה ולא כדאי לגלות זאת שעה לפני שהאורחים מגיעים. סוגיה נוספת הדורשת היערכות מוקדמת היא ההכנות לבישול. חשוב לוודא כי כל החומרים מוכנים וחתוכים לפני התחלת העבודה, חיתוך של בצל אחד בזמן שיש בסיר שמן שמתחמם הוא אולי פשוט אבל חיתוך של 5 בצלים דורש זמן. כמו כן, מומלץ למזער התעסקות נדרשת עם בשר ודגים ולבקש מהקצב וממוכר הדגים לנקות ולחתוך את הבשר והדגים לגודל המתאים. הכותבת היא ענת ואן דר ואלט, השפית הראשית של חברת Sodexo ישראל. |