גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | צמחונות וטבעונות | » | סוכרת: היתרון הטבעוני |
יתרונותיה הבריאותיים של טבעונות מאוזנת ממשיכים לצבור עוד ועוד עדויות מחקריות. לצד ההגנה המפורסמת מפני מחלות לב, מחקרים מצביעים בעקביות גם על היתרון שטבעונות מעניקה במקרה של סוכרת. אחד המחקרים הגדולים שנעשה בארה"ב מצא שבהשוואה לאוכלי כל, לצמחוניים היה סיכון נמוך ב- 38% לפתח סוכרת מסוג 2, והורדת הביצים ומוצרי החלב סיפקה יתרון נוסף - הסיכון בקרב טבעוניים היה נמוך ב- 62%. כמו כן, על אף שתזונה טבעונית הינה יחסית עשירה בפחמימות, היא דווקא יכולה לסייע באיזון סוכרת מסוג 2. סקירה של מחקרים קליניים בקרב סוכרתיים הראתה שמעבר לתזונה טבעונית משפר את איזון רמות הסוכר ומביא להפחתה במינון התרופות, בהשוואה לתזונה הסטנדרטית המומלצת לסוכרת.
אורית אופיר, נטורופתית ודיאטנית קלינית טבעונית, 14.12.2015
צריכת קטניות טובה לבריאות באופן כללי
איך אפשר להסביר את ממצאי המחקרתזונה טבעונית משפיעה לטובה על סוכרת באופן ישיר, וגם באופן עקיף על ידי הורדת סיכון לסיבוכים ותופעות הנלוות לסוכרת כחלק מהסינדרום המטבולי, לרבות יתר לחץ דם ונזק כלייתי:
צריכת קטניותההרכב התזונתי הייחודי המאפיין מזונות מהצומח לעומת מזונות מהחי מתבטא גם במחקרים רבים שמצאו קשר בין צריכת בשר אדום ובשר מעובד לעלייה בסיכון לסוכרת. לעומת זאת, צריכת קטניות נמצאה קשורה לירידה בסיכון לסוכרת, וסקירה של מחקרים קליניים שנעשו בסוכרתיים מצאה כי הקטניות הורידו את רמות הסוכר בצום ואת רמות ההמוגלובין A1C (המשקפות את איזון הסוכר לאורך זמן). ואכן, הסוד החשוב ביותר לטבעונות מאוזנת עבור סוכרתיים הוא צריכה יומיומית וקבועה של קטניות: עדשים, חומוס, שעועית לסוגיה, אפונה, סויה, פול ועוד. כנסו בנוסף: מעבר למג'דרה המוכרת והטובה, לקטניות שימושים קולינריים מגוונים, למשל כ"דאל" עדשים הודי, המבורגר עדשים, חומוס ושעועית בחמין, בוריטו שעועית שחורה, ממרחים טבעוניים משביעים ומזינים, מרקים עשירים, סלטים, מלית לממולאים, טופו מוקפץ עם ירקות או בתוך סושי. בנוסף, הקטניות מעניקות תחושת שובע לטווח הארוך בשל תכולת החלבון והסיבים הגבוהה שלהן, כך למשל מחקר קליני חדש מצא שתחושת השובע לאחר אכילת קציצת בשר הייתה זהה לזו שלאחר אכילת קציצת שעועית. כדי להפוך את צריכת הקטניות למנהג בשגרה ואף ספונטני, מומלץ בחום לבשל בפעם אחת כמות גדולה של קטניות, לחלק למנות בשקיות ולהקפיא. הקטניות נשמרות במקפיא לחודשים, וניתן להפשיר בקלות מנה לפי הצורך. טיפים למניעת גזים מצריכת קטניות
הכותבת היא אורית אופיר, נטורופתית ודיאטנית קלינית. |