אנחנו הכי אוהבים לביבות מטוגנות ואתם?
נעים להכיר: תפוח אדמה
תפוח האדמה הוא אחד ממיני הסולניים, הוא ידוע בחשיבותו בין הגידולים השונים והוא ממוקם מיד לאחר הדגנים השונים. רבים חושבים כי תפוחי האדמה והבטטות מגיעים אלינו מאותה המשפחה, אך דבר זה איננו נכון. בנוסף לכך, הצרכן הישראלי הממוצע מניח שבארץ יש בסך הכל שני זנים של תפוחי אדמה: זן אחד אותו עוטפת קליפה אדומה, בעוד שהשני בעל קליפה לבנה. הרשו לנו לספר לכם שבארץ מגדלים כ- 80-60 זנים שונים של תפוחי אדמה, כשרובם מיועדים לייצוא. תנו לנו לגלות לכם דבר מפתיע נוסף: חלוקת הזנים של תפוחי האדמה לפי צבע היא בכלל מהלך שיווקי אסטרטגי של רשתות השיווק שבחרו לייעד את הלבנים לבישול ואת האדומים לאפייה, אבל הצבע של כל זן בכלל לא קשור לתכונות המאפיינות אותו. המהלך הזה השתרש ונטמע בעולם הקולניריה הישראלי עד שהוא הגיע גם למטבחי השף. למעשה, בשקית הנמכרת בחנויות השונות, נוכל למצוא תפוחי אדמה אדומים מעורבבים עם זנים שונים.
עקרונות חשובים לגידול תפוחי האדמה
בכדי שתפוח אדמה יצמח בתנאי גידול אולטימטיביים ויגיב בצורה המיטבית לתנאי האקלים, כדאי לגדל אותו בתנאי אקלים ממוזגים. כך למשל, במדינות צפוניות כמו באירופה או צפון אמריקה, הגידול יהיה קייצי כשבישראל הגידול יהיה במהלך החורף והאביב. זן תפוח האדמה נקבע בהתאם לטמפרטורה וצמיחתו מתבצעת במהלך היום.
זן תפוחי האדמה
- ניקולה: תפוחי אדמה מזן הניקולה מגיעים אלינו מאיזור אירופה והם נחשבים לזן צעיר יחסית. תפוח אדמה זה מתאים להכנת סלטים שונים מכיוון שהוא מוצק ואיננו מתפורר. קליפתו צהבהבה ופנים תפוח האדמה צהוב אף הוא. זן זה מתאים לבישול, וטעמו המיוחד והטוב מתאים לבישול מאכלים חמים וקרים.
- דזירה: תפוחי אדמה מזן זה גודלו לראשונה בהולנד והם נמנים בין תפוחי האדמה הפופולאריים בארץ ובעולם, וזאת בזכות לעמידות הגדולה בתקופות בצורת וכן אם מתפתחות מחלות שונות. זן זה בעל קליפה אדומה, צורתו עגלגלה ומוארכת מעט ואילו פנים תפוח האדמה צהבהב ובעל טעם עשיר. תפוח אדמה זה מתאים בעיקר לבישול ולאפייה בזכות מרקמם המוצק, ונציין שתפוחי אדמה אלו מצוינים גם לטיגון בשמוק עמוק מאחר שהם מכילים כמות קטנה של מים.
- לאורה: תפוחי אדמה אלה מגיעים אלינו מאיזור גרמניה ושם הם בין תפוחי האדמה הנפוצים ביותר. גם זן זה בעל קליפה אדומה, אולם בשרו של תפוח אדמה זה צהוב. תפוח אדמה זה מעט קמחי, דבר שמתאים בעיקר לטיגון (זן זה מתאים מאוד להכנת צ'יפס) אולם הוא מתאים גם לבישול ולאפייה.
- וינסטון: תפוחי אמדה אלה ידועים כמי שצומחים בתקופת עונות החורף והאביב. הם גדולים ובעלי קליפה בהירה בצבע לבן וחלק, וכך גם פנים תפוח האדמה - צבעו לבן צחור. זן זה מתאים בעיקר לבישול במים, למרקים ולבישול פירה ולכן מתאים מאוד להגשה בתקופת החורף.
תפוחי אדמה מיוחדים
- ראטה: תפוחי אדמה אלו אהובים בעיקר על אנשי עולם המסעדנות ובעיקר שפים בכל רחבי העולם. מקור השם שלו מגיע מהמילה חולדה (Rat), וזאת בזכות הצורה המאורכת והדקיקה של תפוח אדמה זה. טעמו עשיר מאוד ומזכיר מעט אגוזי לוז וערמונים. צבעו לבן, והוא מתאים לבישול ולטיגון ובזכות מרקמו, טעים לאכול אותו גם כשהוא מוגש עם קליפה - בין אם מוגש חם או קר.
- ויטולט: קשה לפספס את תפוחי האדמה המיוחדים הללו בזכות צבעם הסגלגל-כחלחל. טעמו של תפוח אדמה זה (שנחשב למאכל גורמה) מזכיר את טעמם של הערמונים ואגוזים מסוימים.
לקריאה נוספת:
חנוכה, חנוכה - חג יפה כל כך!
חג חנוכה: חג השחיתויות
חנוכה: הסופגניות הכי טעימות
להרשמה לניוזלטר של FoodsDictionary (בחינם)
לביבות או לא להיות
חג החנוכה נודע בזכות המאכלים עתירי השמן: סופגניות, דונאטס, ספינג' ואיך לא - לביבות. המלכה האם מבין מתכוני הלביבות השונים היא לביבת תפוחי אדמה. הלביבה הגיעה אלינו ממדינות מזרח אירופה, ובבלארוס היא נחשבת כמאכל הלאומי. את הלביבות נהוג לטגן בשמן עמוק רותח.
הלביבה למעשה היא שם למאכל עתיק מאוד שכנראה יהיה מאוד שונה מהגרסא אותה אנחנו מכירים כיום. הלביבה הוזכרה על ידי רש"י כסולת מורתחת במים, בעוד שבתנ"ך היה מדובר במאכל העשוי מקמח, ואפילו טשרניחובסקי הזכיר בשיריו את המאכל כסוג של קרפלעך. לדעתנו, הגרסא המוכרת כיום כנראה הטעימה ביותר, על צורות הכנתה השונות והמגוונות, אולם יש אינספור גרסאות טעימות לא פחות:
- לביבות מטוגנות: מדובר בתערובת של תפוחי אדמה מרוסקים או מגוררים בפומפייה, בתוספת של ביצה, קמח ותבלינים. את הלביבה ניתן לשדרג עם תוספות שונות כמו בצל, שום ועשבי תיבול. בנוסף ללביבות תפוחי האדמה, קיימות גרסאות רבות ללביבות המטוגנות: לביבות בטטה מטוגנות, לביבות קישואים מטוגנות, לביבות כרובית ועוד.
- לביבות אפויות: מי מכם שמעדיף לשמור על הגזרה כנראה יעדיף לאכול את הלביבה שלו בצורתה האפויה. ניתן להשתמש בתערובת שהכנתם מבעוד מועד להכנת הגרסא המטוגנת - ובעודכם קורצים עיגולים להכנת הלביבות, מרחו מעט שמן לפני הסידור על תבנית האפייה. הדבר ישדרג את מרקם הלביבות, טעמן יהיה עשיר ועדיין ישארו בקטגוריית הלביבות הבריאות. גם את הלביבות האפויות ניתן להכין ממחית תפוחי אדמה בשילוב תבלינים שונים ותוספות שונות כמו בצל, שום ועשבי תיבול. בנוסף, יש מי שמבשל את מצרכי הלביבה לפני האפייה, אולם זה נתון לטעמכם האישי. אנחנו מאוד ממליצים על לביבות ירקות אפויות בתנור.
- לביבות טבעוניות: גם לטבעונים מגיעות לביבות טעימות לחג החנוכה. כמעט כל לביבה ניתן להפוך לטבעונית - החל מלביבות תפוחי אדמה ועד ללביבות בהן יש מרכיבים המגיעים אלינו מהמטבח הטבעוני כמו לביבות עדשים כתומות בתנור, לביבות אפונה טבעוניות, לביבות קישואים טבעוניות ועוד.
- לביבות גבינה: לביבות אלה נחלקות למלוחות ומתוקות. לביבות הגבינה המתוקות מגיעות אלינו מאיזור רוסיה, ונהוג להגיש אותן לאחר שפיזרנו עליהן מעט אבקת סוכר. בנוסף, יש מי שמגיש אותן בשילוב שמנת חמוצה ופירות יער ומדובר במעדן של ממש. את לביבות הגבינה המתוקות אפשר לטגן ואפשר לאפות - הדבר תלוי בטעמכם האישי. בנוסף ללביבות המתוקות, קיימת גם גרסא מלוחה ללביבות הגבינה המטוגנות - אותן ניתן לשדרג ולהוסיף לתערובת עשבי תיבול, תבלינים שונים ותוספים חריפים.
בנוסף, אנחנו ממליצים לכם לאמץ את המתכון של לביבות תפוחי האדמה של רוחלה לחג החנוכה הקרוב!
הצעת הגשה
את מגוון הלביבות שאפשר להכין לחג החנוכה מומלץ ואף רצוי להגיש עם תוספת של מטבלים שונים. הדבר ישדרג את טעם הלביבה וישדרג את שולחן החג - הן מבחינת טעמים והן מבחינת צבעים נוספים שישתלבו בחגיגת מאכלי החג.
- מטבלים חלביים: המטבל המתבקש ביותר לצד לביבות תפוחי האדמה ולביבות הירקות הוא מטבל חלבי. אין כמו טעם של שמנת חמוצה עם מעט בצל ירוק, כשהוא מרוח בנדיבות על לביבה שיצאה זה הרגע מהתנור או מהשמן. גם מטבל גבינה לבנה ובצל ירוק הוא אופציה טובה למי שמעדיף להימנע ממאכלים עתירי קלוריות.
- רטבים: כמובן שאת הלביבות אפשר לטבול בקטשופ, חרדל ומיונז - הרטבים הקלאסיים שמתאימים להגשה גם בחג החנוכה. בין הרטבים, אפשר להגיש גם רוטב ברביקיו או צ'ילי חמוץ מתוק, למי שמעדיף.
- רסק תפוחי עץ: למי שבחר להכין את גרסת לביבות הגבינה המתוקות, אין כמו להגיש מטבל פירותי חמצמץ-מתקתק שישתלב נפלא עם טעמן המנחם של לביבות הגבינה המטוגנות והאפויות.
- סירופ מייפל או שוקולד: עוד אופציה מעניינת שניתן לשדרג איתה את לביבות הגבינה המתוקות. בדרך כלל הראשונים שישמחו לטעום את המנה הזו הם הילדים.
- מטבל אבוקדו: כולנו מכירים את מטבל הגוואקמולי מהמטבח המקסיקני, אך כאן זו אופציה מעניינת, טעימה וצבעונית שאפשר להגיש לצד הלביבות השונות שתכינו לקראת החנוכה.
אין על הצבע הזהוב של לביבה שיצאה מהמחבת
טיפים חשובים
לא משנה מה היא שיטת ההכנה אותה תאמצו בחג הקרוב, כדאי לשים לב לכמה דברים:
- שמירה ואחסון תפוחי האדמה: לאחר קניית תפוחי האדמה בסופר, חשוב מאוד לדעת כיצד לאחסן אותם. שמירה על מרקמו של תפוח האדמה בצורה המיטבית היא אם תאחסנו אותו במקום חשוך, קריר ומאוורר ומומלץ להכינו לא יאוחר משבוע לאחר הקנייה.
- טיגון: בהנחה שבחרתם לטגן את הלביבות שלכם, כדאי שתבחרו זן תפוחי אדמה שמתאימים לטיגון. הם סופגים פחות שמן בזמן הטיגון, שומרים על המרקם ולא הופכים לעיסתיים. לצד אלו, תפוחי אדמה המתאימים לטיגון מקבלים לאחר הטיגון גוון זהוב עדין שקשה לעמוד בפניו.
- הפרשת נוזלים: או במילים אחרות - סחיטת תפוחי האדמה. פעולת הסחיטה לאחר גירוד תפוחי האדמה הכרחית באמצעות מגבת מטבח או באמצעו מכשיר שהומצא בדיוק לפעולה זו - סוחט תפוחי אדמה.
- חימום: אם נשארו לכם שאריות לביבות ואתם רוצים לאכול אותן ביום שלמחרת, כדאי לשים לב כיצד אתם מחממים אותן על מנת שמרקמן לא יהרס. לכן, מומלץ לחמם את הלביבות בתנור או בטוסטר אובן בלבד.
לסיכום
רובינו מכירים את לביבות תפוחי האדמה כמאכל שמסמל את חג החנוכה. לכן, כשאתם מתחילים להתכונן לקראת החג, כדאי לבחור את הזן האידיאלי עבורכם להכנת הלביבה המושלמת. לא משנה אם מדובר בטיגון, בישול, או אפייה - ישנו זן שמתאים לכל צורת הכנה. ואם חשבתם להכין לביבה מתוקה - בכלל מדובר בחגיגה. רק בחרו את המטבלים איתם תגישו את הלביבות השונות, הזמינו את המשפחה והחברים ובתיאבון! חג שמח (:
|