רוצים לדעת איך מכינים חומוס ביתי וטעים בקלי קלות? ברוכים הבאים למדריך המלא להכנת חומוס ביתי הכולל מתכונים, טיפים חשובים, הצעות לתוספות על החומוס ועוד. אין ספק שחומוס הוא אחד הממרחים, או יש אומרים הסלטים, האהובים ביותר בישראל. אין כמעט ילד ישראלי שלא אוהב חומוס, הוא מזין ובריא מאוד והאמת שגם קל להכנה ביתית. תוכלו למצוא כאן מתכון לחומוס קלאסי טעים ובריא ללא תוספת חומרים משמרים ועם אחוזים גבוהים של גרגירי חומוס טחונים (בניגוד לממרחי חומוס מסחריים בהם אחוז החומוס מועט יחסית). אנחנו מאוד אוהבים את החומוס שלנו טרי ישר אחרי הטחינה, חם ומלטף, לצד פיתה שרופה על הגז, חמוצים ותוספות שונות שיפורטו כאן בהמשך. מוכנים? קדימה מתחילים!
ניתן לספור את המצרכים של מתכון לחומוס באצבעות שתי הידיים, ולכן אנחנו תמיד בעד להשקיע בחומרי גלם איכותיים. להלן הרשימה העיקרית של המרכיבים שלא היינו מתפשרים עליהם טרם ההכנה:
גרגירי החומוס: ניתן להכין חומוס ביתי עם גרגירי חומוס יבשים שעוברים השריה למשך לילה שלם ולאחר מכן בישול וסינון, אך ניתן גם לקצר תהליכים ולעשות שימוש בגרגירי חומוס מוקפאים (שעוברים בישול טרם ההקפאה) או בגרגירי חומוס מקופסת שימורים (שהם עברו בישול ומוכנים לאכילה, ולכן אין צורך אפילו לבשל אותם מעט אלא רק לשטוף, לסנן ולטחון ביחד עם שאר המצרכים). אנחנו ממליצים על האופציה הראשונה והארוכה יותר - פשוט הניחו את גרגירי החומוס (רצוי לעשות שימוש בגרגירי חומוס קטנים מזן "הדס") בסיר עם מים למשך לילה שלם - בינינו, לא כזה סיפור גדול (למרות שרצוי להחליף את מי ההשריה פעמיים או שלוש). בנוסף, ממליצים לרכוש גרגירי חומוס באריזה סגורה ולא משקים פתוחים מכיוון שלא ידוע כמה זמן הם נשארו כך בחנות.
טחינה גולמית: אם אתם אוהבים את הטעם של הטחינה הגולמית המלאה - לכו על זה, היא תוסיף הרבה ערכים תזונתיים טובים לחומוס הביתי שלכם. מי שאוהב את הטחינה הגולמית הרגילה - רק לוודא שהטחינה אכן איכותית ולא להתבייש לקרוא את תווית המזון מאחורה, לראות את רכיבים ולהבין את טבלת הערך התזונתי (ישנן טחינות גולמיות עם כמות סידן שונה למשל).
מיץ לימון: רבים אוהבים לעשות שימוש במיץ לימון משומר במקום במיץ לימון סחוט טרי. אל תתפשרו - תזכרו שלימון מוסיף המון, ותמיד מומלץ לעשות שימוש בלימון טרי שסוחטים אותו.
שום ותבלינים: היינו עדים לכך שפעם מישהו עשה שימוש בשום קפוא ולא בשום טרי. אל תתעצלו לקלף כמה שיני שום - אתם אפילו לא צריכים לקצוץ אותן אלא רק להכניס אותן שלמות למעבד המזון. בנוסף, השתמשו בתבלינים איכותיים וטריים.
מעבד מזון: אמנם לא מרכיב בחומוס עצמו, אך הוא כלי חשוב ביותר להכנת החומוס וטחינת הגרגירים. חשוב מאוד לעשות שימוש במעבד מזון איכותי, בעל להבים חדים ועוצמה רבה, על מנת לוודא את טחינת גרגירי החומוס, השום ושאר המצרכים באופן האולטימטיבי לקבלת מרקם החומוס הרצוי והאהוב.
גרגירי חומוס מבושלים: צריך להגיע לרמת ריכוך מושלמת
לא לפספס: טיפים חשובים להכנת חומוס ביתי
לפני שאנחנו ניגשים למתכון, רצינו לרכז כאן את הטיפים הכי חשובים שכדאי לשים עליהם דגש בטרם מתחילים במלאכת ההכנה. אז הנה הם לפניכם:
השרית גרגירי החומוס: תמיד כותבים "למשך לילה", אבל ישנם כאלו שהלילות שלהם קצרים יחסית (: יש להשרות את גרגירי החומוס למשך כ- 12 שעות עד שהם מתרככים. פשוט תמלאו סיר גדול בהרבה מים פושרים, הוסיפו את גרגירי החומוס והמתינו לריכוך. שימו לב: מומלץ להחליף את מי ההשריה למשך 2-3 פעמים במשך פרק זמן ההשריה.
שטיפת גרגירי החומוס: לאחר ההשריה הארוכה, אל תשכחו לשטוף היטב את הגרגירים, לסנן ולהניח שוב בסיר מלא במים (חדשים כמובן) - הפעם כדי לבשל! לאחר הבישול שוב יהיה צורך לשטוף אותם, והפעם הן למטרת ניקוי והן למטרת הסרת קליפות גרגירי החומוס שתתנתקנה בקלות יחסית מהגרגירים על ידי עיסוי קל עם כפות הידיים (לעיתים רבות, כשיש כמות מים גדולה יחסית מעל הגרגירים, הקליפות תתנתקנה ותצופנה מעליהם וזה חוסך מעט ממלאכת ההסרה). מטרת הסרת הקליפות היא כדי שהחומוס יתקבל במרקם כמה שיותר חלק (לא חובה למי שזה לא חשוב לו. בנוסף, יש הטוענים שישנם ערכים תזונתיים טובים דווקא בקליפות...). אגב, המרקם החלק של החומוס תלוי במידה רבה בבישול הגרגירים והגעה לרמת ריכוך גבוהה מספיק בטרם טוחנים אותם). יש לבשל את גרגירי החומוס למשך כשעה וחצי על אש נמוכה. ניתן לבצע בדיקה לאחד הגרגירים ולנסות למחוץ אותו בין שתי האצבעות ובכך לבדוק האם התרכך מספיק. כמו כן, מעת לעת רצוי להסיר את הקצף שנוצר עקב בישול גרגירי החומוס.
הוספת סודה לשתייה למי הבישול: יש הטוענים כי פעולה זו נועדה לזרז את ריכוך גרגירי החומוס בלבד ואין לה משמעות אחרת, אך מכיוון שרמת הריכוך חשובה לנו למרקם החומוס הסופי ומכיוון שקשה מאוד להגיע לרמת ריכוך גבוהה יחסית - מומלץ כן לעשות שימוש בסודה לשתייה בזמן בישול הגרגירים. לפיכך, סודה לשתייה גם מקצרת את זמן ריכוך הגרגירים, אך חשוב יותר - חיונית לעצם ריכוכם האולטימטיבי. כמות הסודה לשתייה תלויה בכמות גרגירי החומוס שמבשלים, אך ניתן להגדיר שעד 500 גרם גרגירי חומוס כפית אחת של סודה לשתייה אמורה להספיק.
אל תזרקו את מי הבישול: השתמשו איתם בכדי להוסיף נוזלים לחומוס (בנוסף לטחינה הגולמית, מיץ הלימון ושמן הזית).
טחינת הגרגירים: לאחר בישול גרגירי החומוס יש להמתין עד לצינון מוחלט שלהם (כמובן לאחר שטיפתם והסרת הקליפות). לא מומלץ לטחון את גרגירי החומוס ישר לאחר הבישול כשהם עדיין חמים. בנוסף, הכנת חומוס ביתי דורשת כמה סבבים של טחינות: ההמלצה לטחינה הראשונה היא לטחון אך ורק את גרגירי החומוס המבושלים והמצוננים ביחד עם מעט ממי הבישול שלהם. לאחר מכן הוסיפו את הטחינה (בהדרגה) ולבסוף את שאר המצרכים (כמובן בהדרגה גם כן).
הוספת שמן זית: בעיקרון בחומוס הביתי יש טחינה גולמית שמכילה שומן מן הסתם, אך ניתן להוסיף גם שמן זית שתורם גם הוא לבריאות ומשתלב נהדר עם הטעם של החומוס הביתי (חלק מהנוזלים, כמות מועטה).
אל תוותרו על כמון: רבים נוטים לוותר על התבלין הזה, ואנחנו בגישה של "ממש לא!". הוא מוסיף טעם רב לחומוס ובהחלט לא כדאי להתעלם ממנו.
אל תפסיקו לנסות כדי להגיע לטעם המושלם: ישנם כל כך הרבה פרמטרים שקובעים את הטעם והמרקם של חומוס ביתי (איכות הגרגירים, כמות הטחינה הגולמית שמוסיפים, היחס בין הגרגירים לכל המרכיבים ועוד), ולכן יש לבצע מספר רב של ניסיונות כדי להגיע למיומנות המדויקת ולטעם המושלם כפי שאתם רואים וחווים אותו בחיך.