גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | דיאטה | » | למה דיאטות לא עובדות? |
ברוב הפעמים שחלה עלייה במשקל, המחשבה האוטומטית שלנו תהיה שצריך להוריד את הקילוגרמים האלה. מכיוון שאין אופציה אחרת לפי צורת החשיבה שלנו (ושל הציפיות החברתיות), אנחנו כל כך נלחצות אם לא הצלחנו לרדת, מחפשות כל סוג דיאטה אפשרית, ובסופו של דבר נוצר מעגל של דיאטות ואכילה רגשית, שגורם למשקל לנוע כמו אקורדיון, ובטווח הארוך להגיע למספר גבוה עוד יותר מהמשקל ההתחלתי שהיה לנו כשניגשנו לדיאטה. בכתבה הזאת אני רוצה להציע דרך חשיבה אחרת, שונה מהחשיבה האוטומטית שהורגלנו אליה. שימו לב: מאמר זה נכתב בלשון נקבה אך מתייחס לכל המגדרים.
סיון צ`אושו, דיאטנית קלינית B.Sc, 30.09.2021
![]() כל איסורי האכילה יגרמו לבסוף את ההיפך הגמור
מה יקרה אם תרדי במשקל?אם אני ארד במשקל אז...
לרובנו יש נטייה לחשוב כי ירידה במשקל עושה אותנו למוצלחות, ומה שקורה בפועל זה שאם ננסה לרדת במשקל מתוך לחץ להיות רזות ו"מושלמות", ההיפך יקרה. רוב הדיאטות מספקות לנו תוצאות מיידיות שגורמות לנו לאושר וסיפוק ממשיים, אך זמניים. לרוב, אחרי דיאטה המשקל עולה בחזרה (וכאמור הרבה פעמים הרבה יותר ממה שהתחלנו). החלק היותר מבאס הוא שהדיאטות מתחילות ברצון להיות יותר בטוחות בעצמנו, אבל בסופו של דבר הן גורמות לנו ליותר אובססיביות ותחושה של איבוד שליטה סביב האוכל והמראה, ויחד עם כל אלה קיימת ירידה בביטחון העצמי. למה הרבה פעמים אנחנו עולות במשקל אחרי דיאטה שהצליחה?
היכנסו בנוסף: איך אפשר להבין אם דיאטה מתאימה לי או לא?תחשבו לטווח הארוך. דיאטות מאפשרות לנו להגיע לתוצאות טובות ואפילו מרשימות בטווח זמן יחסית קצר, שזה אכן כיף ומעודד. הבעיה היא שהן מתמקדות ב"כאן ועכשיו", ולא במה שקורה אחר כך, אחרי התהליך של ההגבלה הקלורית, גם מהבחינה הפיזית וגם מהבחינה הרגשית. נסו לחשוב לטווח הארוך - האם לצמצם פחמימות יחזיק לי גם לעוד שנה, שנתיים או עשור? האם אני יכולה לעמוד בתפריט גם אחרי הדיאטה? האם נעים לי רגשית לעשות את הדיאטה וממש סבבה לי גם להמשיך איתה כדרך חיים? אם התשובה היא לא, אני ממליצה לנסות לחשוב ולמצוא דרכים וכלים שיחזיקו לטווח הארוך, ואפילו לכל החיים. אז אם לא דיאטה, מה לעשות?כיום יש יותר ויותר דיאטניות שמתמקדות בגישה יותר מאוזנת, של אכילה אינטואיטיבית ונון-דיאט. דרך גישות כאלה אפשר ללמוד אפילו די בקלות איך לזהות את הצרכים של הגוף, איך לשלב את כל סוגי המזון ולהרגיש עם זה בסדר גמור, איך לאזן חשקים ואיך לאכול מאוזן. כמו כן, יש חשיבות גדולה למדיה החברתית, לתכנים ולמסרים שאנחנו עוקבות אחריהן. ממליצה לעקוב אחרי עמודים בפייסבוק או באינסטגרם (חפשו "נון דיאט" או "אכילה אינטואיטיבית"), ולחפש כתבות שעוסקות באיזון האכילה ללא דיאטה. חשוב לי לציין שהכתבה הנוכחית עוסקת בשינוי החשיבה והגישה, ואינה מספקת כלים ממשיים לאיזון האכילה. במידה ואתן מרגישות שיש קושי לעבור תהליך כזה לבד - מומלץ להתייעץ עם אשתאיש מקצוע בתחום. מוזמנים לקרוא כתבה נוספת שלי על איזון החשקים ללא דיאטה בגישת הנון דיאט. המאמר נכתב על ידי סיון צ'אושו, דיאטנית קלינית בגישה שפויה (נון-דיאט). |
כלי התזונה והחיטוב המקיפים והאיכותיים בישראל שיסייעו לכם לקחת שליטה על התזונה שלכם
5 ימי ניסיון חינם