גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | האם אכילת שומן בריאה לנו? |
רוב האנשים עדיין מפחדים משומן באוכל , מפחדים ששומן הוא משמין ואכילה ממנו תגרום לעלייה במשקל. איך הפחד השגוי הזה הושרש כל כך אצל רובנו? הכל התחיל בשנת 1956 כאשר המדען הפיזיולוג והביולוג אנסל קיז יצא בהכרזה כי "שומן רווי גורם לסתימת עורקים וסרטן". הוא פרסם מחקר שנראה היה אז מאוד אמין ומשכנע, ותיאוריית "השומן ההורג" שלו פתחה עידן שלם של חששות ופחד מפני שומן הנמצא באוכל שאנחנו אוכלים. דורות שלמים מאז התחנכו וחיו תחת החשש הזה ונמנעו מאכילת שומן במזון, תעשיית המזון נסחפה לצידוד בתיאוריה זו והדגישה את החשש מפני השומן המזיק תוך שהיא מציינת באופן מודגש על גבי המוצרים "דל שומן"...
ד"ר רונית אבנון, נטורופתית קלינית N.D Ph.D, 23.07.2019
זה מהפחמימות - לא מהשומן!
אז מה החליף את השומן במזון?את מקום השומן בתעשיית המזון תפסו הפחמימות שהוכנסו למוצרי המזון בכמויות גדולות, במטרה לתת מענה לחוסר השומן והטעם התפל. רק בשנות השבעים המאוחרות נעשו מחקרים חדשים שהזימו וביטלו את תיאוריית "השומן המזיק". רק אז התברר שמחקריו של אנסל קיז לא רק שהיו שגויים, אלא שחברות המזון עשו מניפולציה בתוצאות מחקריו כדי שהשומן ייצא לגמרי "אשם" בתחלואות הלב השונות ואף חמור מכך, יותר ויותר נחשפות עדויות כי גורמים שונים בתעשיות המזון בארה"ב שילמו למעבדות ומדענים עד מנת שיסבו את "מקור האשם" בנושא השמנה ומחלות לב וכלי דם - ממרכיב הסוכר אל מרכיב השומן. מספר תוכניות דוקו אמריקאיות שנעשו מאז בנושא מוכיחות כי עולם המדע לא תמך בטענות אלו של אנסל קיז ולא גיבה אותן ואת החוקרים שעמדו מאחורי מחקרים שגויים אלה, אבל זה היה מעט מדי ומאוחר מדי - טייקוני תעשיית המזון העשירים יצאו במסעות פרסום עצומים בהם טענו בגנות השומן והתאמצו לייצר הפחדה מפניו. במקביל, הוצף השוק במיליוני מוצרים "דלי שומן" אך עתירי סוכר ופחמימות, שתפקידם של האחרונים היה לתקן את הטעם התפל של המזון דל השומן. עלויות הסוכר היו זולות יותר לתעשייה מול עלויות השומן היקר, כך שנוצר כאן מצב אידיאלי לתעשייה: מוצר יקר שהוצא מהמרכיבים (שומן) ובמקומו יכלה תעשיית המזון לשלב מוצרים זולים יותר כמו פחמימות וסוכרים. הסוכר הלבן הופיע על אריזות המזון בשמות "מוסווים" שנשמעו בריאים כמו: פרוקטוז, סוכר תירס, סוכר קנים וכדומה, והתוצאה לא איחרה לבוא: תוך עשור גדל דור חדש של אנשים צעירים שמנים יותר, חולים יותר ותעשיית התרופות למחלות לב וכלי דם החלה לשגשג גם היא (וזהו סיפור מרתק אחר עליו כדאי להרחיב בכתבה נפרדת). מוצרים דלי שומן - מכירים?אחרי עשרות שנים של תעמולת "השומן הרע המשמין וההורג", אנשים למדו לסגוד למוצרים "דלי שומן". רוב הצעירים והמבוגרים עדיין בטוחים גם בימים אלה כי "השומן במזון הוא זה שגורם לאנשים להשמין ולחלות", רוב האנשים היום עדיין חוששים משומן ורואים בו את המקור למחלות הלב וכלי הדם - למרות כל העבודות והמחקרים האחרונים בנושא שהראו כי אכילת שומן אינה מזיקה ואינה זו שגורמת להשמנה! עדיין רוב האנשים חוששים מאכילת שומן (בעיקר שומן רווי). חשוב שנדע כולנו כי העובדות הפזיולוגיות הכל כך ברורות ומגובות מחקרית הן כי שומן לא רק שאינו מזיק, אלא שאכילתו באופן מבוקר אף בולמת תיאבון, מסייעת לגמילה מהצורך במתוק, מסייעת לתוספת אנרגיה, מסייעת לצלילות מחשבתית, לאיזון הורמונלי, לאיזון לחץ הדם, להורדת רמת הטרידליצרידים לריפוי כבד שומני, לאיזון סוכרתי וכמובן לירידה במשקל! כן, אכילת שומן מסייעת לירידה במשקל, זו האמת המחקרית והעובדתית. אני יודעת שחלקכם מרימים עכשיו גבה. זה נשמע לרובינו עדיין מוזר, קיצוני, חריג משהו... גם אצלי כנטורופתית שחונכה על בירכי "התזונה הצמחית והירוקה" קשה היה לעכל בתחילה את הבשורה המחקרית החדשה. ראיתי בה "אופנה חולפת", טרנד שאינו מגובה מחקרית, אבל לאחר קריאת מאמרים, תוצאות מחקרים והאזנה להרצאות של טובי הקרדיאולוגים באמריקה, ובעיקר לאחר שצפיתי בהשפעתה המיטיבה של התזונה עתירת השומן ודלת הפחמימות על מטופלים בקליניקה שלי ועליי באופן אישי - שיניתי לגמרי את דעתי - שינוי קיצוני ומהותי מאוד, אבל אמיתי ובריא ללא כל ספק. ככל שהתעמקתי בלימוד הנושא, שוכנעתי כי תזונה עתירת שומן לא רק שאינה מזיקה - היא אף בריאה, מבריאה, מזינה ומסייעת לירידה בטוחה ומרשימה במשקל. הקליקו בנוסף: 10 סיבות עיקריות שבזכותן מטופלים אוהבים כל כך תזונה המבוססת על שומן
עד כאן מנינו את 10 הסיבות לאכילת שומן על פני אכילת פחמימות. חשוב להדגיש כי אכילה מרובה של שומן לצד אכילת פחמימות היא הרע מכל העולמות ומסוכנת מאוד לבריאות מאוד. ההמלצה כאן מדברת על ביסוס התזונה היומית (בפיקוח איש מקצוע) על פי היחסים הבאים: 80% מזון ממקורות של שומן בריא, 15% ממקורות חלבון בריאים ורק 5% מהתזונה מקורה בפחמימות שרובן המוחלט מומלץ שיהיה מבוסס על ירקות ירוקים ולא מזונות פחמימתיים אחרים. חשוב לזכור כי גופנו נדרש כל יום ל- 80-90 גרם פחמימה על מנת לתפקד, אך הכבד של כל אחד מאיתנו מייצר ביום כ- 100 גרם פחמימה, זאת ללא כל קשר למזון שאנחנו צורכים, כך שכל החוששים מתזונה נטולת פחמימות "כי הגוף חייב פחמימות" יוכל להירגע כי הכבד בגופנו מטפל בצורך תוך ייצור יומיומי וקבוע של פחמימות - בדיוק ואף יותר מהנדרש לנו. הכותבת היא ד"ר רונית אבנון, נטורופתית (שאינה רופאה), מייסדת ומנהלת מרכז הליווי וההדרכות בתזונה קטוגנית KETO F80. |