גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | נשים, הריון ולידה | » | תזונה בהריון ולאחר לידה | » | הריון בריא ושיפור הפוריות: כל מה שצריך לדעת |
עם התכנון להיכנס להריון, זה הזמן החשוב ביותר עבורך ועבור עוברך (לכל חייו) לעבור לתזונה בריאה יותר, לשפר כמה שניתן את הבריאות ואת אורחות החיים, שהרי תזונה ואורחות חיים לא בריאים נקשרים לבעיות פוריות, קשיים בקליטה להריון ולהריון לא תקין. מה צריך לאכול וממה להימנע, אלו תוספי תזונה וצמחי מרפא מומלצים ומה ההנחיות בנוגע לפעילות גופנית?
Body Reset - רעות בר-לב, N.D, יועצת לאורח חיים בריא, 12.09.2014
מומלץ לאמץ את אורח החיים הבריא יותר בפרט כשאת בהריון
במה נעסוק בכתבה זו?במאמר זה נעסוק בהנחיות, ההמלצות והטיפים לנשים: לשיפור הפוריות, הכנת הגוף להריון והמרכיבים החיוניים להתפתחות תקינה של העובר. אולם, בעזרת שיפור אורחות החיים, תוספי תזונה וצמחי מרפא, ניתן להשפיע משמעותית גם על הפוריות שך גברים ולהביא לשיפור מובהק בתוצאות בדיקות הזרע: נפח, חומציות וצמיגות הזרע, ריכוז הזרעונים ותנועתם, מורפולוגיה ותאי דם לבנים. בכל מקרה, זוג המתכנן להרחיב את החוג המשפחתי כדאי שישקול גם שיפור באורחות החיים, בפרט אם מתקשים להיכנס להריון ובטח אם אובחן עם בעיית פוריות. ישנם כל כך הרבה כלים טבעיים ובריאים, מוכחים ויעילים שיעזרו לכם. הזמן הרצוי להתחיל ליישם את ההנחיות הוא כשלושה חודשים מהרגע בו את מתכננת להיכנס להריון. זהו הזמן הנחוץ להתפתחות של ביצית תקינה, העובר ולתהליך ההנקה. בזמן זה מתפתחת רקמת הרחם והשליה, ועלייה מבוקרת במשקל תטיב עם בריאותך ועם העובר כאמור, לכל חייו. לעשות טוב לעובר - לעשות טוב לגופךהקשר בין תזונה בריאה ושיפור אורחות החיים, בשנים האחרונות, תועד והוכח בעל אפקט חיובי ומשמעותי על הפוריות. למעשה, בזמן ההריון גופך בורא בו חיים חדשים בעזרת המרכיבים שקיבל מהתזונה, ולכן כהכנה להריון ובזמן ההריון כדאי להשקיע בו קצת יותר. זהו גם הזמן לטפל בתסמינים מעיקים (שאולי התעלמת מהם עד כה כעצירויות, הצטננויות תכופות, בעיות שינה וכדומה) ובחריגות בבדיקות הדם. אולי גם צריך לשקול תרגול פעילות גופנית מתונה, על אחת כמה וכמה אם קיים קושי בלהיכנס להריון, חשש לבעיית פוריות ורגע לפני ההחלטה בשימוש בהורמונים אשר כוללים תופעות לוואי רבות וסיכונים לבריאותך. בעיית פוריותרגע לפני שנתחיל בהמלצות ובהנחיות, נציין שכ- 25% מהזוגות בעולם המערבי מתקשים להיכנס להריון וזאת למרות שלא בהכרח קיימת בעיית פוריות. כ- 15% אובחנו עם בעיית פוריות. אולם, בסופו של דבר כולם מצליחים: בעזרת טיפולי רפואה טבעית, טיפולי פוריות הכוללים מתן הורמונים או הפריה חוץ גופית, וחלקם באופן ספונטני. בעיית פוריות מוגדרת כחוסר יכולת להיכנס להריון לאחר שנה של קיום יחסים לא מוגנים וחצי שנה למי שמלאו לה 35 שנים. בכ- 60% מהמקרים בעיית הפוריות מקורה בגבר בגלל ספירת זרע נמוכה (כמות או איכות) ובכ- 40% מהמקרים מקורה באישה בגלל:
צמחי מרפאצמחי מרפא, המוגדרים כתוספיי תזונה, הם מיצוי של צמחי תבלין, שורשים ופרחים אשר מתועדים בשימוש מזה אלפי שנים ודורות לשיפור הפוריות. השפעותיהם החיוביות והמנגנונים הפיזיולוגיים נחקרו והוכחו במחקרים רבים בשנים האחרונות.
צמחי המרפא שצוינו לעיל הם רק חלק קטן משפע צמחי המרפא לשיפור הפוריות, לחיזוק ותכנות מערכות הגוף ולטיפול בגורמים המעכבים כניסה להריון. אולם, כבכל תחום רפואי אחר, חשוב להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך כמו נטורופת להתאמה אישית של פורמולת צמחי מרפא, לאבחון נכון והרכבה מדויקת ומותאמת אישית: לגורמים, לקונטראינדיקציות (להגבלות) ועוד. תזונה בריאה לשיפור הפוריותבריאותנו הפיזית והנפשית ורמת הפוריות שלנו מושפעות רבות ממה שאנו אוכלות, שהרי הגוף שלנו משתמש במרכיבים שמקבל מהאוכל בכדי לייצר הורמונים וביציות: לספק לו את כל המרכיבים החיוניים להתעברות ולהריון תקינים, לדאוג לרמות סוכר מאוזנות, להסדיר פעילות עיכול והוצאת רעלים ולשמור על משקל גוף בריא. מובאות לפניכן המלצות בנושא תזונה לשיפור הפוריות ואיכות הביצית אשר נמצאו היעילים והנחקרים ביותר על ידי הארגונים העולמיים ובהתבסס של ההנחיות המסורתיות. לצד המלצות להימנעות (כמה שניתן) מאלו אשר נמצאו כפוגעים בפוריות. זכרו שעדיף מעט מאשר לא בכלל, וכל המלצה שתצליחי ליישם תביא לשיפור המיוחל. את ההמלצות כדאי ליישם כשלושה חודשים לפני הזמן הרצוי לכניסה להריון, שהרי בפרק זמן זה מתפתחת ביצית אחת מהזקיקים בשחלות. רגע לפני שנתחיל בהנחיות ובהמלצות המפורטות, זכרו שכל ארוחה, סך התפריט היומי והשבועי צריכים להיות מאוזנים ולהכיל את כל אבות המזון ושתייה איכותית. פחמימות לשיפור הפוריותפחמימות מהוות מרכיב הכרחי בתזונה בריאה ומאוזנת. אולם, סוג הפחמימה משפיע באופן משמעותי על הפוריות. סוכר גבוה בדם או נפילות סוכר מפרים את האיזון הורמונלי ועלולים להקשות על כניסה להריון. כאמור, ישנם שני סוגים של פחמימות:
פירות וירקותירקות יספקו לכן שובע דל בקלוריות ועשיר בסיבים תזונתיים לניקוי רעלים, שיפור העיכול ומניעת עצירות, אספקה של מרכיבים חיוניים (ויטמינים ומינרלים) לשיפור הפוריות, הבריאות הכללית, ההרגשה והאנרגטיות. ירקות יש לאכול באופן יחסי בכמות די גדולה. בכל ארוחה יש לשלב כ- 2-3 מנות ירק וסה"כ 9-11 מנות ירק ביום מכל 5 הצבעים (ירוק, אדום, כתום, לבן וסגול). מנת ירק היא מלפפון או גזר בינוניים, כוס קטנה של עגבניות שרי או ירקות עליים וכדומה. בקרב נשים שצרכו 9-11 מנות ירק ביום ו- 1-2 מנות פרי נצפתה ירידה של כ- 50% בסיכון להפלה והפחתת הסיכון לאנדומטריוזיס ב- 40%. פירות מכילים סוכרים ובעלי אינדקס גליקמי די גבוה. אולם, הם מכילים גם הרבה חומרים חיוניים לפוריות ולעיתים עונים על צורך במתוקים. לכן, כדאי לשלב אותם באיזון בתפריט היומי ולהוסיף לכל מנת פרי אגוזים ושקדים או ארוחה חלבונית כמנת דג (הפרי משמש מהווה מנת פחמימה) בתוספת לסלט או כקינוח בשביל למתן עליית סוכר גבוה בדם. כדאי להימנע מאבטיח, ענבים וצימוקים. אלו הם הפירות בעלי האינדקס הגליקמי הגבוה ביותר. ההמלצה היומית המומלצת לנשים היא כ- 2 מנות פרי. מנה נחשבת לכוס של פרי טרי, כשליש כוס מיץ פירות או פרי מיובש. סיבים תזונתייםדגנים מלאים, פירות וירקות, יספקו לכן סיבים תזונתיים החיוניים לפעילות מעיים תקינה, לשיפור ולשיקום. פעולת מעיים תקינה חשובה לפוריות וזאת על ידי ניקוי רעלים, פסולת ומשקעים של ההורמונים בגוף, והכנת הגוף לספיגה וקליטה של מרכיבים חיוניים מהמזון. לכן, עצירות מחייבת טיפול מיידי. עצירות מתבטאת באחד או יותר מהתסמינים הבאים: התרוקנות לא מלאה, יציאה קשה או יבשה, יציאה הכרוכה במאמץ או פחות מ- 3 יציאות בשבוע. במצב בריא ותקין הגוף נותן 1-3 יציאות מלאות ביום, באופן טבעי וקל. "ידאג אדם לפנות מעיו לפחות פעם ביום" (הרמב"ם). טיפים יעילים לטיפול בעצירות:
לעיתים עצירות היא רק ביטוי, בעיקר אם זוהי בעיה שאת סובלת ממנה באופן כרוני ולאורך זמן. כעת, שחשוב להכין את גופך לקליטת הריון ובעיקר במקרים בהם נתקלת בקשיים - טיפול בעצירות הוא חשוב מאוד. טיפים אלו יעזרו מאוד במקרים קלים. במקרים של אחרים כדאי לפנות לאבחון הגורם. לקריאה נוספת: חלבונים לשיפור הפוריותחלבונים הם אחד המרכיבים החיוניים ביותר לפוריות. הם בעלי תפקיד מכריע בייצור הורמונים, הכרחיים לביוץ תקין, לבנייה של רקמות הגוף (של האם ושל העובר) ואחראיים לווסת את רמות הסוכר בדם. לכן, חשוב להקפיד על צריכה יומית מומלצת של כ- 1 גרם חלבון לק"ג משקל גוף (ו- 1.5 גרם חלבון לק"ג משקל גוף לאחר ההיקלטות). לדוגמא: אישה השוקלת 70 ק"ג צריכה לצרוך ביום כ- 70 גרם חלבון. אולם, למקור החלבון חשיבות רבה. מחקרים רבים מצאו עדיפות לצריכה גבוהה של חלבון מהצומח (קטניות) לפוריות טובה יותר לעומת צריכה גבוהה של חלבון מהחי. כמפורט לעיל:
אין כמו לשלב ירקות כשאת בהריון
שומנים לשיפור הפוריותשומנים מהסוג הנכון חיוניים לפוריות ומהווים חומר מוצא להורמונים המיניים, ואחראים למספקים לגופנו חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3 וויטמינים מסיסי שומן כמו ויטמין E המכונה בשם "ויטמין הפוריות". אולם, שומנים מהסוג הלא נכון מגבירים את הסיכון לבעיות פוריות. כמפורט לעיל:
שומנים מהסוג הנכון לשיפור הפוריות:
פיטואסטרוגנים לשיפור הפוריותפיטואסטרוגנים הם מרכיב הנמצא במזון אשר דומה למבנה האסטרוגן שבגופנו. הם בעלי זיקה לקולטניו ולכן ממתנים את פעילותו. מתוצאות מחקריות וצפייה באוכלוסיות שצורכות ממנו (בעיקר יפן וסין) נצפו שיעורים נמוכים של סרטן הורמונלי (בשד וברחם), תסמיני גיל המעבר (גלי חום בעיקר), אוסטאופורוזיס ומחלות לב וכלי דם. אולם, אין תוצאות חד משמעותיות לגבי שיפור הפוריות אצל נשים ולכן לא כדאי לחרוג מכמות הצריכה היומית הממוצעת של נשים ממזרח אסיה: 50-100 מ"ג ביום, כ- 3 מנות בשבוע. לגברים לא מומלץ לצרוך מהם בעיקר אם ישנה בעיה בכניסה להריון. פיטואסטרוגנים נמצאים בירקות מצליבים, לדוגמא: כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, צנונית וכדומה, בריכוז גבוה יותר במוצרי סויה. תוספי תזונה לשיפור הפוריותנשים אשר נטלו במשך 6 חודשים תוספי תזונה כמפורט לעיל נכנסו להריון פי 3 לעומת הנשים שלא נטלו.
שתיית מים לשיפור הפוריותשתייה נכונה מספקת לגוף את הנוזלים להם הוא זקוק לניקוי עודפי הורמונים ויצירת הורמוני מין חדשים. כמות המים המומלצת בהתאמה אישית היא כ- 30 מ”ל מים ליום לכל 1 ק”ג משקל הגוף. לדוגמא: אישה אשר שוקלת 70 ק”ג זקוקה ל- 2.1 ליטר מים ביום. ההמלצה מתייחסת למים (ניתן להוסיף פלח לימון, ג'ינג'ר, נענע או מקל קינמון), תה צמחים ותה ירוק ללא קפאין. בעת שתיית מים, חשוב לשים לב לניקיון, בטיחות ולהרכב המינרלים שבמים. קפאין, אלכוהול וסיגריות: אלו נקשרים לעיכוב בהתעברות וכניסה להריון תקין ובגרימה להפלות. לכן, כדאי להימנע מהם לגמרי. אולם, זכרו שכמיטב שתצליחו הוא הטוב ביותר. פעילות גופנית לשיפור הפוריותפעילות גופנית מתונה של כחצי שעה ביום, באזור ה- 70%-75% מדופק מירבי נמצאה בעלת קשר ישיר לשיפור הפוריות וכניסה להריון, הריון תקין ועובר בריא יותר, כך עולה ממספר רב של מחקרים עולמיים. פעילות גופנית עוזרת לטפל במגוון רחב של ביטויים המייצרים בעיות פוריות, פיזיות ורגשיות. הפעילות הגופנית המומלצת היא בהתאם להעדפתך האישית ממגוון הפעילויות האירוביות. לדוגמא: שחייה, רכיבה על אופניים, הליכה וכדומה. טיפול בלחץלחץ לעיתים מהווה גורם מעכב בכניסה להריון. מצבי לחץ, היוצרים הפרשת אדרנלין מפרים את האיזון ההורמונלי, פוגעים בפוריות ומביאים להפחתה בכמות הביציות המועברות אל הרחם. מלבד ללחץ היומיומי המאפיין את חיינו המודרניים - תזונה לא בריאה, דילוג על ארוחות, דאגות, חששות ועוד רבים עלולים להגביר את מפלס הלחץ והשפעותיו השליליות על גופכן. לכן, בתקופה זו חשוב מאוד, ברמה היומית, לעסוק בפעילויות מרגיעות בהתאם להעדפותיכן האישיות (כתרגול יוגה או מדיטציה, מוזיקה, הופעות, בילוי בים, קריאת ספרים ועוד) לצד מאכלים איכותיים וארוחות קבועות בשביל לשפר את עמידות הגוף ללחץ. ניתן להיעזר בצמחי מרפא בעלי השפעה מרגיעה בהכנת תה עם עדיפות לצריכת מיצוי איכותי. לדוגמא: מליסה, פסיפלורה, ולריאן או קמומיל. בקרה על משקל הגוף לשיפור הפוריותמשקל גוף נמוך או גבוה מהרצוי בעל השפעה ישירה על הפוריות. טיפול בחריגות במשקל הגוף מגביר באופן ניכר את הסיכוי לכניסה להריון ולטיפול בבעיות פוריות. כמו כן, עלייה מתונה ומבוקרת במשקל הגוף לאורך ההריון חיונית להריון תקין ולבריאותו של העובר. עלייה מתונה ומבוקרת של משקל הגוף בזמן ההריון:
הכותבת היא רעות בר לב, ד"ר לנטורופתיה ומפתחת שיטת BodyReset. כנסו לבקר בחנות מוצרי BodyReset - אם זה הטוב ביותר של הטבע - זה הטוב ביותר עבורך: www.reutbarlev.com/store |