גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | תזונה בריאה | » | תזונה לפי עונות השנה |
מקובל להסתכל על תפריט תזונה שגרתי כעל רעיון סדור של מגוון מזונות המתאימים, או פחות, לכל אדם, בהקשר לתפיסות שונות המדגישות אבות מזון או עקרונות מסוימים. עם זאת, נראה שבמשך הזמן מתגלה יותר ויותר שהחברות שנחשבות למובילות בהצלחת אורח החיים שלהן, בעיקר על פי עקרונות של פרודוקטיביות, אורך החיים ובהירות המחשבה, עוקבות אחרי תנועה מתמדת של שינויים תזונתיים, המקושרים לעונות השנה. עונות השנה הן ארבעה מחזורים של שילוב אקלימי של אלמנטים אלו: חום, קור, יובש ולחות. צירופי האקלים האלו יוצרים עונה, שבה מזג האוויר, וכל היוצא מכך, משפיעים עלינו תוך כדי שאנחנו נתמכים על ידי תזונה, או נגרעים ממנה.
עדן פלד, פסיכותרפיה הוליסטית, נטורופתיה והרבליזם קליני N.D. (RH.AHG), 04.11.2024
כל תבלין ומאכל בעונה שלו? (:
עונת הסתיוראשית השנה, מלווה במזג אוויר קר ולח. עונה זו מתחילה בימות הקיץ, המותירים אותנו חמים וגדושי לחות לרוב, ובעונת מעבר זו, יש איזון עדין בין הלחות של הקיץ ליובש של החורף, ומעבר בין ימי הקיץ החמים לקרירות שמאפיינת את עונת החורף. לכן, בזמן זה, המקצב הטבעי של האנשים שונה, והתזונה משרתת את המעבר באופן ייחודי. בעונת הסתיו, רצוי לאכול מזונות חריפים, שיניעו את הלחות שעשויה להתייבש משינויי מזג האוויר, מזונות שיפנו את הגוף מהרעלים והפסולת, כהכנה לעונת ההתכנסות האיטית של החורף.
עונת החורףמגיעה בהמשך הסתיו והיא עונה קרה ויבשה, בה יש ללכת צעד נוסף עם התזונה שלנו ולחמם אותה, לבשל בישול ארוך וממושך את המזון, גם אם להקפיץ או להשרות את מגוון המזונות. נוסיף תבלינים חמים כקינמון, כורכום ואגוז מוסקט, ונכניס שלל ירקות שורש, פירות הדר וכמובן קטניות כבדות כמו שעועית, עדשים שחורות ודגנים כשעורה (גריסי פנינה). בעונה זו נבקש טעמים מתוקים ומזינים, נאכל כמויות גדולות יותר, ונקפיד על שגרת אכילה מסודרת. בדרך זו, נעניק לגופנו את מירב תשומת הלב להזנה, כך שיגיע אל עונת האביב מוכן ובשל.
עונת האביבהעונה המתחממת בה נעבוד שוב על איזון בין החום והקור, בין היובש המשתנה ללחות, ועל ההרמוניה בין ההבשלה והפריצה, אל הרכות כלפי זה אשר התכנס בחורף. טעמים של מתיקות, קרירות, ובעיקר נרצה את הצבע הירוק. מגוון ירקות עליים, וירקות דלועים וכדומה, יתמכו בנו בזמן זה לעבור את המעבר מהקור והכבדות, אל הקלילות והחום. מגוון פרחים אכילים, כמו כרובית, ברוקולי וכן קלנדולה, כובע הנזיר וכדומה, ייתנו לנו לשלב בהרמוניה את גופנו, עם עונת הפריחה וההבשלה, המלאה שמחה.
עונת הקיץמגיעה מיד אחרי האביב והחמימות הופכת אט אט לחום. ניכנס לתקופה חמה ולחה, בה יש לשמור על התנועה בגופנו, הקלילות והזרימה, בד בבד עם אכילה של מזונות חיים, קלים ובכמויות פחותות יותר (כמובן, ככל העולה על רוחנו). בזמן זה נשלב ירקות ופירות מכל הסוגים, נוזלים בכמות גבוהה, ומזונות יבשים, שיעניקו את תכונתם זו לגופנו הגדוש בליחה. לסיכוםלכל האמור לעיל, כמובן, יש להתאים לנטייתו הטבעית של כל אחד מאיתנו, כשהמזג הפנימי של אדם נתמך מהתזונה בעונה מסוימת, וביחד יש לנו נוסחה להצלחה. בכל חברה מתפתחת בעולם, בה המזון תלוי באקלים ובמיקום הגיאוגרפי הייחודי, יש להתאים את המזונות באופן מדויק יותר, וכמובן, אם מתגלה בעיה מסוימת, יש להתחשב בה בנוסף בתוך הנוסחה הזו. עונות השנה הם פתח להתחברות לתנועת הטבע המיטיבה, בה הכל משתנה וחולף, וכך גם אנחנו. הכותבת היא הנטורופתית עדן פלד. |