גופן וקישורים
צבעים
סמן העכבר
בית | » | ערוצי תוכן | » | בריאות | » | מרכיבי מזון | » | ברזל וחשיבותו |
ברזל הוא אחד מין המינרלים החיוניים ביותר לתפקודו התקין של גופנו. הוא אחראי על בניית העצמות, יצירת כדוריות הדם, הפעלת המערכת ההורמונלית, תחזוקת מערכת העצבים ועל תפקודים רבים נוספים.
ליאורה דהן, יועצת לתזונה ומנחה לשינוי חשיבה, 01.11.2010
כמות נמוכה מדי של ברזל גורמת לאנמיה - ירידה בכמות ההמוגלובין בתאי הדם האדומים. דבר זה מוביל לירידת כמות החמצן שמגיע לרקמות בגוף ולתפקוד פחות טוב של רקמות אלה.
סימנים המעידים על מחסור: אנמיה, בעיות בגדילה, חיוורון, קוצר נשימה, עייפות.
הכמות היומית המומלצת לגבר בוגר היא 8.7 מיליגרם ולאישה בגיל הפוריות היא 12-13 מיליגרם. למינונים מומלצים של ברזל.
מזונות עתירי ברזל: בשר אדום (2.3), דגים, עוף (2-3), אגוזים, שקדים (ללא הקליפה הדקה), אבוקדו (1) ,שוקולד מריר, טחינה, קטניות כמו שעועית, אפונה, חומוס, פול, עדשים וכדומה (1-2). (הכמות מתייחסת למ"ג ברזל ל-100 גרם מוצר).
ברזל שמקורו בבעלי חיים נספג בקלות יחסית בגוף. רמת הספיגה של הברזל מבשר היא 15%-35% לעומת ברזל הנספג מהצומח רק 10%. ספיגה של ברזל תגדל כאשר נוסיף ויטמין C (כלומר תאכלו פלפל אדום עם הבשר) וספיגת הברזל תפחת כאשר מוצרים עתירי סידן יופיעו לצד הבשר.
במקרים בהם יש חוסר בברזל, (ספירת דם פשוטה תגלה זאת) מומלץ מאוד לצרוך ברזל דרך כדור, שיכול להינתן ע"י מרשם רופא.
למידע נוסף על ברזל.